IoT med Mittnät

Mittnät testar IoT-sensorer på hundlatriner, skolor och badplatser. Satsningen ska förbättra tillvaron för både unga och vuxna i de nio inblandade kommunerna. 

Många kommuner står inför gemensamma utmaningar, så det vi testar i Karlstad kommer göra nytta även i exempelvis Kil och Årjäng. Alla projekt gör vi tillsammans med en verksamhet och fokuset ligger på direkt medborgarnytta, säger Henrik Holm, verksamhetskoordinator och affärsutvecklare på Mittnät.

Mittnät är ett samverkansbolag och en samling av nio kommuners öppna stadsnät i Sverige. Ett av bolagets senaste IoT-projekt rör badplatserna i Karlstads kommun, där man under sommaren med sensorers hjälp hade koll på temperatur och vattentjänligheten. Nu ligger mycket fokus på skola. Projektledare för IoT på Mittnät är Adamma Sallah.

De närmaste projekten handlar om IoT i skolan där man använder sensorer vid in- och utgångar för att mäta närvaro, temperatur, luftfuktighet och koldioxidnivå, och på så sätt ska både elever och lärares arbetsmiljö förbättras. Om det är dålig luft i lokalerna och elever exempelvis får ont i huvudet, ska det nu enkelt gå att analysera. Det kan annars vara svårt med sådana upplevelser, likaså med buller.

I och med covid-19 ökar även kraven på ventilation, nu kan vi direkt se om det behövs nya ventilationssystem, säger Adamma Sallah.

Smarta hundlatriner

Ett annat samhällsprojekt rör smarta hundbajstunnor som säger till när latrinen är full och behöver tömmas. Runt om i Karlstad testar Mittnät nyttan med 25 uppkopplade hundlatriner.

På så sätt får vi koll på när det är dags att tömma och vi kommer ifrån den schemalagda, ineffektiva hanteringen. Exempelvis under sommaren fylls tunnorna med mycket annat, vilket gör att hundbajset lätt hamnar bredvid. Nu när vi kan tömma med statistikens hjälp ska vi slippa det.

Framöver ska vi även testa att koppla upp frivilliga medborgares personliga soptunnor. Där kan de regelbundet ställa in och ändra hur ofta de vill få sina sopor hämtade. Det är ett av våra stora projekt som kommer köras under 2021, säger Henrik Holm.

Adamma Sallahs och Henrik Holms tips för kommuner att lyckas med IoT.

  1. Kommuner konkurrerar inte, så ta kontakt med någon som kommit lite längre. Var inte rädd för att ta hjälp.
  2. Fokusera på kundnytta snarare än teknik. Försök att se framför dig den exakta nyttan för medborgarna.
  3. Våga ge dig in i det och våga misslyckas. Då får du erfarenhet.
  4. Bolla ständigt nya idéer med dina medarbetare. Få dem att känna sig involverade i hela processen, engagemang är superviktigt om det ska bli bra i slutändan.
Kommuner Mittnät

Om Mittnät

De nio kommunerna i Mittnät är Karlstad, Arvika, Åmål, Forshaga, Hammarö, Munkfors, Vansbro, Kil och Årjäng.

29 september 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock, Voister

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng