Fingret på mobilpulsen

Ekg Med Fingret

Danderyds sjukhus testar diagnostik av hjärtrytm via hand och telefon. Genom att hålla ett finger mot mobilkameran registrerar en algoritm blodflödet och gör en automatisk tolkning av rytmen och resultaten är lika trovärdiga som traditionell EKG. 

Att få information om en patients aktuella status utan att han eller hon fysiskt behöver komma in till sjukhuset ger betydande fördelar för såväl patienter som för kliniken, exempelvis kostnadseffektiv och smidig logistik samt bättre utnyttjande av vårdresurser, säger Johan Engdahl, överläkare i kardiologi vid Danderyds sjukhus.

I takt med att befolkningen i samhället blir äldre ökar även avvikelser i hjärtrytm. Runt 15 procent av alla 75-åringar lider av förmaksflimmer, vilket leder till att hjärtat slår oregelbundet. Omkring 5 000 personer drabbas årligen av stroke som en följd av att ingen behandling blir av.

Lika bra som EKG

Nu har Danderyds sjukhus via en pilotstudie visat på att automatiskt ställda diagnoser från mätningar med mobil och finger stämmer mycket väl överens med EKG-mätningar tolkade av hjärtläkare.

Tillgången på patientnära mätutrustning i form av smartphones är idag i princip obegränsad. I projektet har vi genom att kombinera teknisk och medicinsk kunskap kunnat möjliggöra snabbare och mer informerade beslut gällande behandling av våra patienter. Responsen från de patienter som har använt systemet har varit mycket positiv och de allra flesta har uttryckt att de upplever en ökad trygghet av att kunna göra mätningar hemifrån, säger Jonatan Fernstad, läkare vid Danderyds sjukhus.

Patienter på Danderyds sjukhus som står i väntan på att göra elkonvertering av förmaksflimmer gör nu dagliga registreringar av hjärtrytm med sin telefon. Blodflödet registreras genom att ett finger hålls mot mobilkameran, vilket kallas fotopletysmografi, PPG. Därefter registrerar en algoritm blodflödet och granskar rytmen. Samtidigt blir resultatet även tillgängligt för behandlande personal på kliniken som kan göra en manuell tolkning.

Visar våra fortsatta tester tillräckligt bra prestanda, kan detta öka tillgängligheten för undersökning av hjärtrytm markant och i de flesta fall helt ersätta traditionell EKG-registrering, säger Johan Engdahl.

Källa: Danderyds sjukhus

15 september 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng