Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Drönare granskar bron

Nu granskas pelare, pyloner och annan betong på Öresundsbron av drönare. Tidigare genomfördes motsvarande kontroll manuellt.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 18 september 2020 digit

Oresundsbron Dronare

– Vi effektiviserar den regelbundna betonginspektionen på bron och tar ytterligare ett steg för teknisk utveckling av Öresundsbrons underhåll, säger anläggningsdirektör Bengt Hergart vid Öresundsbro Konsortiet.

När den första betonginspektionen ägde rum för 14 år sedan hängde alpinister i rep för att inspektera pyloner, pelare och andra betongytor. Gången efter fotograferades betongen från en pelare till en annan.

Nu görs processen om igen. Bilderna tas av drönare och bearbetas av en algoritm för att kartlägga och bedöma potentiella betongskador. Därefter gör ingenjörer en manuell bedömning och prioriterar betongunderhållet. Dessutom ska drönare kunna komma åt ytor på betongen som var svåra att nå sist.

– Målet är att vi på sikt kan utföra betonginspektionen helt automatiskt med hjälp av en särskild AI-formel för just Öresundsbron. Inspektionerna är viktiga för att upptäcka eventuella brister, så att vi med underhåll och åtgärder kan se till att bron klarar sig i mer än de 100 år som vi räknat med.

Källa: Öresundsbro Konsortiet

Senaste nytt

Sveriges 5G-vinnare

20 januari 2021

Auktionerna för de olika GHz-banden i 5G-näten är nu avslutad och det blir fyra aktörer som delar på det tilldelade utrymmet. Men fortfarande är Huaweis roll i utvecklingen av det svenska 5G-nätet oklar.

Digitala kramar

20 januari 2021

Pandemi och restriktioner gör att vi inte kan ses och kramas i samma utsträckning som tidigare. Men enligt forskning kan en digital kram ge liknande effekter som en verklig.

Bronsåldern i 3D

19 januari 2021

Nu kan du bli ägare till en bronsålderskniv och en exakt kopia av originalet som har hittats i Lugnarohögen i Laholm. Kniven är 3D-printad och är utvecklad i ett samarbetsprojekt mellan Fablab vid Högskolan i Halmstad och Laholms kommun.

Svenskt e-leg inom EU

19 januari 2021

Snart ska svenska medborgare kunna logga in hos utländska myndigheter med till exempel BankID. Detta efter att Digg lämnat in en föranmälan till EU.

Nya appar efter attacken

18 januari 2021

Efter attacken på Kapitolium i USA har de stora sociala medie-plattformarna tröttnat på hetsiga inlägg från Donald Trump och hans anhängare. Men det finns andra plattformar som välkomnar dessa.

Sekundsnabbt covidtest

18 januari 2021

Nu finns det ett test som upptäcker antikroppar mot coronaviruset på bara några sekunder. Lösningen bygger på 3D-printade guldpartiklar i nanostorlek och har tagits fram av forskare i USA.