Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Drönare granskar bron

Nu granskas pelare, pyloner och annan betong på Öresundsbron av drönare. Tidigare genomfördes motsvarande kontroll manuellt.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 18 september 2020 digit

Oresundsbron Dronare

– Vi effektiviserar den regelbundna betonginspektionen på bron och tar ytterligare ett steg för teknisk utveckling av Öresundsbrons underhåll, säger anläggningsdirektör Bengt Hergart vid Öresundsbro Konsortiet.

När den första betonginspektionen ägde rum för 14 år sedan hängde alpinister i rep för att inspektera pyloner, pelare och andra betongytor. Gången efter fotograferades betongen från en pelare till en annan.

Nu görs processen om igen. Bilderna tas av drönare och bearbetas av en algoritm för att kartlägga och bedöma potentiella betongskador. Därefter gör ingenjörer en manuell bedömning och prioriterar betongunderhållet. Dessutom ska drönare kunna komma åt ytor på betongen som var svåra att nå sist.

– Målet är att vi på sikt kan utföra betonginspektionen helt automatiskt med hjälp av en särskild AI-formel för just Öresundsbron. Inspektionerna är viktiga för att upptäcka eventuella brister, så att vi med underhåll och åtgärder kan se till att bron klarar sig i mer än de 100 år som vi räknat med.

Källa: Öresundsbro Konsortiet

Senaste nytt

AI läser döda språk

30 oktober 2020

En AI som kan dechiffrera utdöda språk skulle kunna öppna upp en värld av hittills okänd historia. Det är vad forskare vid MIT hoppas på.

Edge utmanar Chrome

29 oktober 2020

I ett försök att locka användare från Chrome och andra webbläsare testar Edge vertikala flikar, vilket bland annat ska göra det lättare att hantera ett stort antal flikar samtidigt.

Glasskoll på McD

29 oktober 2020

McBroken är namnet på appen som Rashiq Zahid utveckalde för att kunder ska kunna se om glassmaskinen på just deras McDonalds är trasig. Efter att appen varit live i 20 minuter i USA hade den 10 000 besökare. 

Premiär för Amazon

28 oktober 2020

Idag, den 28 oktober, slog Amazon upp dörrarna till sin svenska e-handel. Sajten har dock haft problem med det svenska språket och kritiken låter inte vänta på sig.

Nätfiske med Teams

28 oktober 2020

Upp till 50 000 Office 365-användare har blivit måltavla för en utbredd nätfiskeattack. Via mejl säger hackarna att du har missat en chatt i Microsoft Teams, men istället tar de dina inloggningsuppgifter. 

3D-printad tunga

27 oktober 2020

En 3D-printad tunga som kan fungera som försökskanin i utvecklingen av både mat och munhygien. Det är vad forskarna bakom tungan hoppas på.