Drönare granskar bron

Oresundsbron Dronare

Nu granskas pelare, pyloner och annan betong på Öresundsbron av drönare. Tidigare genomfördes motsvarande kontroll manuellt.

– Vi effektiviserar den regelbundna betonginspektionen på bron och tar ytterligare ett steg för teknisk utveckling av Öresundsbrons underhåll, säger anläggningsdirektör Bengt Hergart vid Öresundsbro Konsortiet.

När den första betonginspektionen ägde rum för 14 år sedan hängde alpinister i rep för att inspektera pyloner, pelare och andra betongytor. Gången efter fotograferades betongen från en pelare till en annan.

Nu görs processen om igen. Bilderna tas av drönare och bearbetas av en algoritm för att kartlägga och bedöma potentiella betongskador. Därefter gör ingenjörer en manuell bedömning och prioriterar betongunderhållet. Dessutom ska drönare kunna komma åt ytor på betongen som var svåra att nå sist.

– Målet är att vi på sikt kan utföra betonginspektionen helt automatiskt med hjälp av en särskild AI-formel för just Öresundsbron. Inspektionerna är viktiga för att upptäcka eventuella brister, så att vi med underhåll och åtgärder kan se till att bron klarar sig i mer än de 100 år som vi räknat med.

Källa: Öresundsbro Konsortiet

18 september 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng