Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Varning för mejl

Säkerhetsexperter på Proofpoint har detekterat två stora bluffutskick där hackare kapat mejladresser från polisen och SEB. På så sätt försöker de lura personer att installera trojanen NanoCore.

Text Fredrik Adolfsson Foto Mostphotos 11 augusti 2020 säkerhet

Polisen

– Sedan i mars i år har Proofpoint identifierat gruppen bakom attackerna. Den går under namnet TA2719 och har specialiserat sig på att skräddarsy NanoCore-utskick på olika språk. Proofpoint skyddar från den här typen av attacker när vi upptäcker att de riktar sig mot våra användare, säger Örjan Westman, Nordenchef på Proofpoint.

Det senaste mejlet från juli uppgavs komma från SEB med adressen nofifications@seb.se och med texten: På begäran av den betalande banken. Detta informerar dig om att en betalning har planerats till ditt bankkonto med check. Här är informationen om transtaktionen. Därefter följer betalningsuppgifter samt en uppmaning att mottagaren ska bekräfta att den bifogade informationen stämmer.

Sedan tidigare har Proofpoint även funnit bluffmejl som uppges komma från polisen. Där skickas mejlen med Svenska Polisen som avsändare från adressen invitation@polisen.se och mejlet lyder: Vi hoppas du accepterar detta brev i god tro. Du är inbjuden till Polisens huvudkontor angående en pågående utredning. Granska det bifogade dokumentet för information och kontakta din advokat vid behov.

Köps för 20 dollar

Mejlen har skickats till hundratals mottagare, bland annat till mäklare samt företag inom tillverkning och finans. Utskicken innehåller en bifogad .iso-fil som installerar remote access-trojanen NanoCore, vilket gör att aktörer helt kan ta över det infekterade systemet. Där kan de stjäla data som känsliga filer, finansiella uppgifter och lösenord. NanoCore säljs på olika nätforum för omkring 20 dollar.

Källa: Proofpoint

Senaste nytt

Hinder för AI-Sverige

30 november 2020

Fortfarande är AI framförallt en teknik för större svenska bolag. Under förra året stod tio svenska bolag för 65 procent av utveckling och forskning inom AI. Det visar en ny rapport från SCB.

Hyreshus i 3D-print

30 november 2020

Just nu byggs världens första 3D-printade lägenhetshus i tre våningar och även ett enfamiljshus med en liknande teknik. Båda husen byggs för att användas som bostäder.

Hållbar i molnet

27 november 2020

Att byta från traditionell it-infrastruktur till molnet kan minska världens totala it-utsläpp med 5,9 procent. Det motsvarar runt 60 miljoner ton koldioxid per år, eller utsläppen från 22 miljoner bilar. Det visar en ny rapport.

Robot dödar virus

26 november 2020

En robot utrustad med UVC-strålning kan bli en god hjälp för att förhindra spridning av till exempel corona på sjukhus. Roboten är utvecklad av forskare vid Örebro universitet och bygger på öppen källkod och 3D-printat material.

Trendbrott för mobiler

26 november 2020

Försäljningen av mobiler i Europa, Mellanöstern och Afrika landade på drygt 93 miljoner enheter under årets tredje kvartal. Det är en ökning med 2,1 procent jämfört med samma kvartal förra året, och ett trendbrott under 2020.

Angripen av AI

26 november 2020

Cyberkriminella tar hjälp av AI för att begå brott, bland annat används AI för social manipulering, ransomwareattacker och för att skapa deep fakes. Det visar en ny rapport från Europol.