Allt fler attacker

Orm Attack 960640

Två tredjedelar av svenska bolag har utsatts för cyberattacker under det senaste året, vilket är en kraftig ökning mot tidigare år. Det visar en ny undersökning från PwC. För att kunna värja sig krävs bland annat ett större säkerhetsfokus och utbildning redan i grundskolan.

– 63 procent uppger att de under 2019 utsatts för minst en cyberattack, 2018 gav 49 procent samma svar. Resultaten är självklart alarmerande och vi ser dessutom att väldigt många bolag misstror den svenska förmågan till skydd. 75 procent av bolagen tycker nämligen inte att det svenska samhället är tillräckligt rustat för att klara av de ökade cyberhoten, säger Jakob Bundgaard, ansvarig Cyber Security på PwC Sverige.

78 procent av bolagen i PwC:s undersökning Cyberhoten mot Sverige 2020 kan inte heller ange den totala kostnaden för att hantera cyberattacker. Det beror enligt Jacob Bundgaard på att skadorna ofta är större än vad som först befarades, samt att de kommer i olika skeenden.

– Först kommer de direkta kostnader till följd av till exempel utebliven drift och förlorade arbetstimmar. Redan här är det svårt att mäta omfattningen, men sedan tillkommer även mer långsiktiga konsekvenser som försämrat förtroende och ett svärtat varumärke.

– Vi ser att cyberhoten blir allt mer komplexa och förövarna har också fler olika syften än för bara några år sedan. Det handlar om allt ifrån ekonomisk brottslighet till nationalstater som vill påverka samhället i en viss riktning. Cyberkriminaliteten drar ofta nytta av förändringar i omvärlden och den tilltar även i tider av osäkerhet, vilket vi har sett exempel på under coronakrisen, säger Jakob Bundgaard.

Redan i grundskolan

På frågan om cybersäkerhet bör involveras redan i grund- och gymnasieskolan, som en del i lärandet om digitalisering, svarar 96 procent av respondenterna ja.

– Vi behöver mer av utbildning och vi vet att det finns ett stort intresse i samhället kring cybersäkerhetsfrågorna, inte minst bland yngre människor. Idag är det dock upp till skolorna själva att styra in delar av it-undervisningen mot cybersäkerhet. Det behöver vi ändra på och det tycker näringslivet med.

I undersökningen intervjuades it-chefer och it-säkerhetschefer på 100 större bolag i Sverige. Intervjuerna skedde under våren 2020.

– Tittar vi på näringslivet så måste många bolag bli bättre på att se cybersäkerhet som en del av den övergripande riskhanteringen i lednings- och styrelsearbetet. Här får vi en oroande signal från undersökningen eftersom så få som 14 procent av informationssäkerhetscheferna rapporterar direkt till vd eller styrelse.

– Dessvärre går utvecklingen åt fel håll här då motsvarande siffra förra året var 28 procent. Vi ser även stora skillnader i jämförelse med omvärlden där informationssäkerhet ofta har en betydligt högre status i organisationen, säger Jakob Bundgaard.

Källa: PwC

25 juni 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng