Retorikträna i VR

Retorik Vr Scen

Nu kan studerande på Påhlmans handelsinstitut träna retorik i VR. De kan testa att tala inför en större eller mindre publik och olika engagerad. Tanken är att det ska öka elevernas färdigheter och självförtroende att tala inför en grupp.

De studerande kan utveckla sin retorik och jobba med rädslan, som många har för att prata i större forum. Då det verkligen känns som att du pratar för en grupp så lär du känna dig själv under tiden. I slutet är tanken att de studerande utvecklats så mycket att de kan prata live inför en grupp personer, säger Hans Sundström, verksamhetsutvecklare på Påhlmans Handelsinstitut.

Påhlmans handelsinstitut, en del av Medborgarskolan, har satt igång ett pilotprojekt baserat på virtual reality till sin eftergymnasiala retorikutbildning. Först och främst lär sig eleverna retorik på distans, men sedan får de komma till skolan för att träffa kursledaren och praktisera i VR fullt ut.

Verktyget är uppbyggt så att du kan få vissa applåder om det går bra, sedan prova igen och se om det blir mer applåder. De studerande kan även träna på intima eller jobbiga samtal. Det finns hela tiden en progression i förbättringen för den enskilde, vilket vi hoppas ska utveckla självförtroende och färdigheter.

Studenterna kan alltså öva på momentet för att till slut förhoppningsvis ha utvecklats. Den här nya sortens läromedel är en följd av samhällets ökande digitalisering där vi ser att vi kan göra utbildningen bättre och mer tillgänglig. Möjligheterna är nästintill oändliga.

Även för gymnasiet

Den eftergymnasiala utbildningen kommer utgå från boken Våga föra din talan och de första studerande börjar i höst. Efter att piloten körts ett halvår kommer man utvärdera hur det har funkat, och om det går att förbättra något.

Hans Sundström

Hans Sundström på Påhlmans Handelsinstitut.

Från början var tanken att VR-seten endast var ämnade för dessa vuxenstudier, men nu lutar det åt att användningen även kommer breddas till gymnasieelever som studerar retorik på Medborgarskolan.

Om en gymnasieelev har F i retorik är tanken att vi med VR ska kunna få upp dem till åtminstone E, med andra ord godkänt. Vi ska kunna använda utrustningen för att kunna påvisa att de uppfyller vissa färdigheter i att tala rätt och inför grupp.

Vad finns det för utvecklingsmöjligheter?

Jag ser framför mig en sändning där flera personer kan mötas i samma arena virtuellt. Men det är längre fram i tiden.

Jag tror också på att vi med en ännu mer omfattande mjukvara kan få in fler tjänster i det här. Det behöver inte nödvändigtvis vara svenska som de studerande lär sig i VR, utan kanske något helt annat. Vi får se vart det tar vägen, men möjligheterna är nästintill oändliga, säger Hans Sundström.

10 augusti 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng