Facebooks sjuka AI

Munskydd Handsprit Och Termometer Mot Ljusblå Bakgrund

Enligt en rapport från aktivistorganisationen Avazaar är Facebook en riskfaktor i coronapandemin. Med  hjälp av Facebook kan miljontals inlägg med falsk eller felaktig hälsoinformation nå miljarder användare.

– Facebooks algoritm är ett stort hot mot den globala folkhälsan. Mark Zuckerberg lovade att presentera tillförlitlig information under pandemin, men hans algoritm saboterar dessa ansträngningar genom att driva många av Facebooks 2,7 miljarder användare till nätverk som sprider felinformation om hälsa, säger Fadi Quran, kampanjansvarig på aktivistorganisation Avaaz.  

Enligt en rapport från Avazaar har Facebooks användare tagit del av felaktig hälsoinformation 3,8 miljarder gånger under året som gick. Något som peakade under den mest intensiva covid-19-krisen. Det är forskare som analyserat Facebook-konton från USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Italien.

Fel når fler

Enligt forskarna har de tio ledande webbplatserna som sprider felaktig hälsoinformation nästan fyra gånger så många visningar på Facebook som information från officiella webbplatser, till exempel Världshälsoorganisationen.

En betydande mängd felinformation delades från offentliga sidor, där 42 av dem följdes av mer än 28 miljoner människor.

Miljoner raderade inlägg

Facebook tillbakavisar anklagelserna och säger att företaget delar Avaazs vision om korrekt hälsoinformation.

– Tack vare vårt globala nätverk av faktakontroller kunde vi under april till juni sätta varningsmärkning på 98 miljoner inlägg med felaktig covid-19-information. Sju miljoner inlägg som kan leda till stor skada togs bort helt, skriver Facebook i ett uttalande.

Trots dessa ansträngningar visar Avaazs rapport att 16 procent av den felaktiga informationen om hälsa som Facebook identifierat också märks med en varningsetikett.

Källa: BBC News

24 augusti 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng