SKR satsar på AI

stefan löfven 2.jpg

Sverige ska bli bäst i världen på AI och för det krävs mer kunskap. Nu presenterar SKR, AI Innovation of Sweden, och Governo en utbildning som ska höja AI-kompetensen bland 800 politiker och chefer inom kommuner, regioner och myndigheter.

– Behovet av ökade kunskaper inom artificiell intelligens är stort. Det gäller inte minst inom offentlig sektor där AI ingår i många av lösningarna på de utmaningar man står inför, säger Louise Callenberg, chef för sektionen för digital förnyelse och samverkan på SKR.

Målet med den nya utbildningen AI för ledare i offentlig sektor är att nå minst 800 politiker, chefer och ledare inom kommuner, regioner och myndigheter till år 2021. De ska i sin tur ta Sverige närmare målet att bli bäst i världen på att använda möjligheterna med artificiell intelligens.

Offentliga rummet

Utbildningen är resultatet av ett samarbete mellan SKR, AI Innovation of Sweden och Governo. Utbildningen kommer att lanseras i samband med konferensen Offentliga rummet i början av juni.

– Vi ser nu att allt fler aktörer inom offentlig sektor kommer igång. Några har testat AI i mindre skala, andra har börjat fundera på hur tekniken kan bidra till att lösa några av de viktigaste utmaningarna. AI är definitivt här för att stanna och för att vi ska kunna nyttja potentialen till fullo så krävs det att fler på beslutsfattande nivå har grundläggande kunskaper i ämnet, säger Caroline Andersson, vd på Governo.

Utbildningen är uppdelad i en självstudiedel och en workshopdel. De är anpassade för att för att genomföras digitalt och omfattar en dag vardera.

Två delar, två dagar

Självstudiedelen lyfter frågor som vad artificiell intelligens är och hur lösningar fungerar, möjliga användningsområden i offentlig sektor, hur digitisering och digitalisering hänger samman med AI, samt den viktiga roll som tillgänglig data spelar. Vidare lyfts nödvändiga tekniska vägval, etik, och juridik.

Workshopen fokuserar på vad AI medför för ledarskap, organisation och beslutsfattande. Den kommer på sikt också att erbjudas som fysisk träff runt om i Sverige.

Källa: SKR

28 april 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto Ninni Andersson/Regeringskansliet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng