Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Fler svenska datacenter

Under 2020 planerar Nodepole att lansera en miljömärkning av datacenter. Fossilfri energi och ett bra läge gör Sverige extra intressant för kommande anläggningar. Det menar Christoffer Svanberg på Nodepole.

Text Elisabeth Nore Foto Fredrik Kron, Adobestock 7 november 2019 digit

– Datacenter är ju en verksamhet som behöver väldigt mycket energi och är också en bransch som befinner sig i en exponentiell tillväxt. Så en större och större andel av världens totala elproduktion går åt till att driva datacenter, säger Christoffer Svanberg, kommunikation- och marknadschef på Nodepole.

– Då är det viktigt att fundera på om datacentret för det första är effektivt som det är, och för det andra att man säkerställer att man laddar sitt datacenter med grön el, och för det tredje var någonstans man placerar det och om man placerar det i en region och en marknad där man har god tillgång till grön energi.

Utan tvekan har Sverige en stor fördel eftersom vår elproduktion i princip är fossilfri.

Var tycker du att man ska placera ett datacenter?

– Globalt växer branschen för datacenter väldigt snabbt och utan tvekan har Sverige en stor fördel eftersom vår elproduktion i princip är fossilfri. Den baseras ju till stor del på vattenkraft, kärnkraft och i allt större utsträckning på vindkraft. Det gör att våra fossila utsläpp i gram koldioxid per kilowattimme är på 12 gram. Vattenkraften är på 0,4 gram, det vill säga i princip noll. I Tyskland är motsvarande siffra 450 gram per kilowattimme.

Vilka utsikter har vi att påverka?

– Jag skulle säga att möjligheten att påverka datacenterindustrin att välja Sverige som expansionsland är väldigt goda. Vi har under de senaste åren haft en fantastisk utveckling i Sverige. Det började redan 2010 med Facebook i Luleå och sedan dess har Amazon byggt ett datacenter i Mälardalen, Google planerar att bygga ett datacenter i Avesta och Microsoft berättade i maj att bolaget ska bygga, sitt mest hållbara datacenter hittills, i Gävle.

Hur ska datacenter bli miljömärkta? 

– Vi tycker att det är viktigt att människor blir medvetna om hur dessa saker hänger ihop och hur det hänger ihop med vår klimatutmaning. Därför har vi tagit fram något som vi kallar för fossil free data. Man kan tänka på det som en Svanen-märkning för datacenter, där datacenteroperatörer som bedriver sina verksamheter på ett hållbart sätt har en möjlighet att visa upp den här märkningen. Samtidigt som kunder i form av myndigheter, företag och andra organisationer får också då en möjlighet att välja hållbara lösningar.

Hur långt har ni kommit?

– Vi är precis i läget att vi har börjat prata med ett fåtal aktörer för att få deras input och höra vad de tycker innan vi räknar med en större lansering någon gång i början av 2020.

Rekommenderad läsning

Hydro66_960x640.jpg

Norrländsk kalluft ger effektiva datacenter

12 aug 2016 digit

Grön el och kallt klimat gör att allt fler väljer att lägga sina datacenter i Norrland. Hydro66 nya designfilosofi använder kalluften för att bygga högeffektiva datacenter.

tre lastbilar sedda bakifrån med mycket sten kör i en riktning längs med ett berg2.jpg
video

Bolidens växande datamängd

29 maj 2018 digit

En växande datamängd från sensorer och IoT gör att företags datacenter måste moderniseras och utökas för att kunna hantera allt större datamängder. Det menar Robert Ekberg driftchef på Boliden, som nu planerar för Bolidens uppdaterade datacenter.

norrbotten-storst-pa-datacenter.jpg

Norrbotten störst på datacenter

12 jul 2018 digit

Övre Norrland ska bli världsledande inom området datacenter och storskalig datahantering. Det är målet med projektet Datacenter Innovation Region som drivs av Luleå tekniska universitet och finansieras av bland annat Tillväxtverket.

en flod i amazonas djungler.jpg

Mot hållbara datacenter

6 sep 2019 digit

Om tio år kan datahallar stå för 13 procent av den globala energiförbrukningen. För att vända på trenden inför nu TCO Certified en hållbarhetscertifiering för datacenter.

turkos telefon mot rosa bakgrund.jpg
video

Trelleborgs Teams for Telephony

11 feb 2020 digit

Trelleborg använder flitigt alla Temas funktioner och när det var dags att byta telefonväxel för enheten i Skellefteå var det naturligt att välja Teams for Telephony. Just nu pågår arbetet att hitta rätt telefoner som passar produktionsmiljön hos gummi- och platstillverkaren Trelleborg.

chemicals-960640.jpg

Skatten utreds

16 okt 2019 digit

Nu kommer effekter av kemikalieskatten att utredas. Det är Kemikalieinspektionen som ska jämföra produkter före skattens införande och efter, vad gäller bland annat miljö- och hälsofarliga flamskyddsmedel.

maskinist nere i bolidens gruva står och fjärrstyr en maskin.jpg
video

Bolidens plan för 2024

21 okt 2019 digit

Uppkopplade gruvor med hjälp av 5G, allt fler medarbetare som jobbar digitalt och en konstant, hög säkerhet. Det är planen för Boliden, enligt CIO Göran Kördel. 

soptippshög med blå himmel och moln i bakgrunden.jpg
video

AI för ökad återvinning

26 sep 2019 digit

AI och smart design är nyckeln till en allt mer effektiv återanvändning av allt från motorer till farligt avfall. Stena Metall jobbar för att varje loop i den cirkulära ekonomin ska bidra till ökad hållbarhet.

en livboj.jpg

Tuffare hållbarhet

9 okt 2019 digit

Det sker förbättringar, men arbetet behöver ske mer strukturerat och med en gemensam agenda, inte minst för att öka säkerheten på fabriker. Det visar en ny rapport från TCO Development.