Molnplugg i Gästrikland

Tre Stolar Staplade Mot Ett Moln; Rosa Bakgrund

Gävle och Sandviken startar utbildningar i ljuset av Microsofts datacenterbygge i regionen. Med it-bolagets stöd är kommunerna redo att satsa på efterfrågade molnkompetenser.

– När vi på Microsoft gör stora satsningar inom datacenter behöver vi samarbeta och utveckla den lokala kompetens. Därför är det oerhört glädjande att vi tillsammans med Gävle och Sandvikens kommun initierar utbildningsinsatser, säger Therese Treutiger, vice vd, Microsoft Sverige.

Microsoft i Gävleborg

För ungefär ett år sedan offentliggjorde Microsoft planerna på att bygga datacenter i Sandviken och Gävle, efter att bolaget köpt mark sex månader tidigare. Som ett led i det arbetet vill bolaget engagera hela regionen för att satsningen ska bli så lyckad som möjligt.

– Vi kommer under sommaren att dela med oss av delar av äldre datacenter för utbildningsinitiativen. Vi har haft samma arbetssätt på alla platser där vi byggt stora datacenter, både USA och Europa, och med ett lyckat resultat, säger Paul Englis, Principa Program Manager, Microsoft.

Polhemsskolans nya inriktning

För Gävle handlar det initialt om en ny datainriktning på ett av gymnasieprogrammen på Polhemsskolan med start redan i höst. Därefter är planen att succesivt utveckla och expandera utbildningen, beroende på Microsoft utbyggnad och branschens utveckling i stort.

Enligt branschorganisationen IT&Telekomföretagen kan det finnas ett underskott på 70 000 kompetenta medarbetare år 2022. Åsa Wiklund Lång (S), kommunstyrelsens ordförande i Gävle kommun, anser att oavsett hur mycket arbetskraft som Microsoft kommer att behöva i regionen är det nya gymnasieutbildningen ett steg i rätt riktning.

– It-branschen i allmänhet, och molnbranschen i synnerhet, sticker ut som en framtidsbransch. Det finns ingen anledning att inte sätta upp rätt förutsättningar i Gävle för att inte möta de kommande behoven inom områden, säger Åsa Wiklund Lång.      

Högt söktryck

Sandvikens kommun kommer att komplettera med en vuxenutbildning, som både företag och privatpersoner kan vända sig till för vidareutbildning.

– Sandviken har alltid varit en modern industristad. Vi har ett nära samarbete med Sandvik och nu också med Microsoft. Vi kommer att starta en utbildning i slutet av augusti och intresset är stort. Vi hade 50 sökande till de 20 platserna, säger Peter Kärnström (S), kommunstyrelsens ordförande i Sandvikens kommun.

1 juli 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng