Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete mellan Dell och Voister

En smartare it-nyhetssajt

Flexibel med Poweredge

Den nya modulära servern Dell EMC Poweredge MX ska erbjuda stor skalbarhet och enkel administrering av server, nätverk och lagring. Den är lämpad för både traditionella it-miljöer och mjukvarudefinierade datacenters vilket gör att Dell Technologies ser lösningen som en form av framtidssäkring.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 6 juli 2020 digit

Många väntar nu på att deras traditionella servrar med tre eller fem års support ska gå ut, och därefter kommer allt fler gå mot den här typen av lösning. Tiden för licenser och supportavtal går mot sitt slut, säger Maciej Halfar, Server specialist på Dell Technologies Sverige.

Poweredge MX är certifierad med VMware Cloud Foundation som gör det möjligt att koppla ihop det publika molnet med on-prem it i det egna datacentret. Därmed går det lätt att flytta arbetslaster som exempelvis databaser, VDI-lösningar och dataanalyser mellan publikt och privat.

Att Poweredge MX klarar traditionella laster väl är ingen överraskning men den är även fullt optimerad för mjukvarudefinierade sådana vilket är dit marknaden är på väg. Mjukvaran är det som styr därför att det inte går att förutspå ditt resursbehov om två eller tre år. Du behöver flexibiliteten som uppnås med denna typ av lösning.

En nyhet med modulservrar, jämfört med bladservrar som tidigare var standard, är att man här stoppar in olika nätverksmoduler direkt i serverchassit. Men det finns inget bakplan eller mellanplan, allt direktkopplas mot servrarnas nätverkskort och allt är utbytbart för att garantera lång livstid.

De här maskinerna drar mindre ström och all administrering sköts från ett ställe, nämligen boxen som är Poweredge MX. Det förenklar både hantering och att skala upp eller ner lagringsbehovet. Till och med fysisk nätverkshantering kan automatiseras via VMware vCenter med hjälp av Smart Fabric Services som är samutvecklat av PowerEdge-teamet och VMware.

Bred målgrupp

Nätverks- och hastighetsmässigt baseras Poweredge på 100 Gigabit-standarden. Med Dells modulära chassin har varje server, oavsett vilket chassi den sitter i, direktkontakt via en och samma switch utan de fördröjningar som de traditionella bladsystemen belastas med där alla pratar via aggregerade switchar med förlängningsmoduler. Det gör att hastigheten inte påverkas oavsett om det är 1 server eller 80 vilket ska passa bra för till exempel mjukvarudefinierad lagring som VSAN.

Du kan använda din MX under lång tid framöver.

Målgruppen är egentligen alla företag och organisationer som tittar på någon form av mjukvarudefinierat datacenter.

För organisationer som kommer växa framöver är MX ett bra val. Om det är viktigt att få mjukvarufördelar som enkel administration och skalbarhet, samt om du ser fördelar med molnlösningar, exempelvis Azure och AWS, så är MX ett smörgåsbord.

Vilka är nackdelarna?

Initialkostnaden är lite högre än på traditionella servrar. Så om din organisation inte kommer växa och er data inte förändras speciellt mycket behöver inte MX-plattformen nödvändigtvis vara en prioritet.

Hur ser framtiden för Poweredge MX ut?

Det är betydligt mer flexibelt att köra mjukvarudefinierat vilket också är anledningen till att vi går mot det. Du låser inte fast dig någonstans, utan kan använda din MX under mycket lång tid framöver, så därför tror jag att framtiden ser god ut.

Rekommenderad läsning

open-source-dell-emc-stad-960640.jpg

Öppna nätverk för Dell EMC

16 feb 2018 digit

Nätverk har än så länge varit en relativt stängd marknad. Det ska Dell EMC nu ändra på genom en stor open networking-satsning.

människa sitter på en brygga och mediterar i ett skogslandskap.jpg
Ett samarbete mellan HPE Aruba och Voister

Så funkar självläkande nätverk

13 jun 2018 digit

I dagens mobila tider vill det till att nätverket fungerar vart man än vänder sig. Med HPE Netinsight får du full kontroll på samtliga accesspunkter och servrar i ditt nätverk, samtidigt som du snabbt får guidning för att rätta till de problem som kan uppstå.

tre kirurger opererar.jpg
Ett samarbete mellan IBM och Voister

Säker storagelösning för vården

20 jun 2018 digit

Inga driftstopp och stor frihet och trygghet. Det är några av fördelarna med IBM:s lagringslösning Spectrum Virtualize. Det menar Göran Lindmark, it-arkitekt infrastruktur på VLL som var bland de första att investera i en virtualiserad lagringslösning.

svetsare svetsar tak utomhus.jpg
video
Ett samarbete mellan Nutanix och Voister

Noll nertid med Nutanix

19 dec 2018 digit

Nutanix var först ut med hyperkonvergerat och erbjuder lösningar till små och stora organisationer. Med ett självläkande system som löpande hanterar uppdateringar har Nutanix en lösning som kan växa med verksamheten.

smink-i-fina-farger.jpg
video
Ett samarbete mellan Adobe och Voister

AI för bästa kundkollen

11 sep 2018 digit

Attribution IQ i Adobe Analytics Cloud gör det möjligt att följa alla digitala kundkontakter i samtliga kanaler och se vilka som leder till handling. Som stöd för analysen finns dessutom ett kraftfullt men lättanvänt AI-verktyg.

tre-livvakter-runt-mercedes.jpg
video
ett samarbete mellan hp och voister

HP bygger in säkerheten

22 nov 2018 säkerhet

HP satsar på cyberskydd med hängslen och livrem men den svaga länken i alla system är användarna och uppkopplade enheter. Lösningen heter hårdvara med inbyggd säkerhet som står pall för Bios-hot. 

postnord-stralfors-960640.jpg

Strålfors automatiserar rubbet

22 okt 2018 digit

På Postnord Strålfors blir allt fler kunder digitala, och därmed går företaget all-in på datainsamling och automation. Nyligen har de automatiserat deras datacenter och i nästa fas ska nätverken gå samma väg till mötes. 

forskare-i-laboratorium.jpg
video
Ett samarbete mellan Videxio och Voister

Rätt från början för PolyPeptide

24 aug 2018 digit

För ett internationellt företag med ett livsviktigt uppdrag är snabba möten en del av vardagen. Med höga krav på kvalitet och tillgänglighet har PolyPeptide valt den molnbaserade videomötesplattformen Videxio. Att valet är rätt bekräftas av två noggranna upphandlingar.

skola-vallentuna-960640.jpg
Ett samarbete mellan HPE Aruba och Voister

Vallentuna går Aruba

21 sep 2018 digit

Vallentuna kommun har investerat i centrala nätverksapplikationer från HPE Aruba. Leveransen innehåller bland annat Clearpass och Airwave och ska leda till en lättare hanterbar miljö med ökad säkerhet.