Ett samarbete mellan Dell och Voister

Flexibel med Poweredge

Den nya modulära servern Dell EMC Poweredge MX ska erbjuda stor skalbarhet och enkel administrering av server, nätverk och lagring. Den är lämpad för både traditionella it-miljöer och mjukvarudefinierade datacenters vilket gör att Dell Technologies ser lösningen som en form av framtidssäkring.

Många väntar nu på att deras traditionella servrar med tre eller fem års support ska gå ut, och därefter kommer allt fler gå mot den här typen av lösning. Tiden för licenser och supportavtal går mot sitt slut, säger Maciej Halfar, Server specialist på Dell Technologies Sverige.

Poweredge MX är certifierad med VMware Cloud Foundation som gör det möjligt att koppla ihop det publika molnet med on-prem it i det egna datacentret. Därmed går det lätt att flytta arbetslaster som exempelvis databaser, VDI-lösningar och dataanalyser mellan publikt och privat.

Att Poweredge MX klarar traditionella laster väl är ingen överraskning men den är även fullt optimerad för mjukvarudefinierade sådana vilket är dit marknaden är på väg. Mjukvaran är det som styr därför att det inte går att förutspå ditt resursbehov om två eller tre år. Du behöver flexibiliteten som uppnås med denna typ av lösning.

En nyhet med modulservrar, jämfört med bladservrar som tidigare var standard, är att man här stoppar in olika nätverksmoduler direkt i serverchassit. Men det finns inget bakplan eller mellanplan, allt direktkopplas mot servrarnas nätverkskort och allt är utbytbart för att garantera lång livstid.

De här maskinerna drar mindre ström och all administrering sköts från ett ställe, nämligen boxen som är Poweredge MX. Det förenklar både hantering och att skala upp eller ner lagringsbehovet. Till och med fysisk nätverkshantering kan automatiseras via VMware vCenter med hjälp av Smart Fabric Services som är samutvecklat av PowerEdge-teamet och VMware.

Bred målgrupp

Nätverks- och hastighetsmässigt baseras Poweredge på 100 Gigabit-standarden. Med Dells modulära chassin har varje server, oavsett vilket chassi den sitter i, direktkontakt via en och samma switch utan de fördröjningar som de traditionella bladsystemen belastas med där alla pratar via aggregerade switchar med förlängningsmoduler. Det gör att hastigheten inte påverkas oavsett om det är 1 server eller 80 vilket ska passa bra för till exempel mjukvarudefinierad lagring som VSAN.

Du kan använda din MX under lång tid framöver.

Målgruppen är egentligen alla företag och organisationer som tittar på någon form av mjukvarudefinierat datacenter.

För organisationer som kommer växa framöver är MX ett bra val. Om det är viktigt att få mjukvarufördelar som enkel administration och skalbarhet, samt om du ser fördelar med molnlösningar, exempelvis Azure och AWS, så är MX ett smörgåsbord.

Vilka är nackdelarna?

Initialkostnaden är lite högre än på traditionella servrar. Så om din organisation inte kommer växa och er data inte förändras speciellt mycket behöver inte MX-plattformen nödvändigtvis vara en prioritet.

Hur ser framtiden för Poweredge MX ut?

Det är betydligt mer flexibelt att köra mjukvarudefinierat vilket också är anledningen till att vi går mot det. Du låser inte fast dig någonstans, utan kan använda din MX under mycket lång tid framöver, så därför tror jag att framtiden ser god ut.

6 juli 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng