Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Eleverna sitter säkert

En milt surrande sensor på ryttarens hjälm kan minska risken för skador på hästen. Nu sprider Realgymnasiets elever den smarta lösningen vidare i Hästsverige.

Text anne hammarskjöld Foto adobestock 2 juni 2020 digit

Två Roliga Hästar Tittar Ner I En Kamera

– Det är viktigt att ryttarens sits är så korrekt och symmetrisk som möjligt, både för hästens välfärd och för hur effektivt ekipaget kommunicerar och samarbetar. En ryttare som sitter fel blir en sned och tung ryggsäck för hästen, säger Karin Olsson, programansvarig på Realgymnasiet som finns på 15 orter idag.

Realgymnasiet erbjuder företrädesvis yrkesinriktade utbildningar inom bland annat hästnäringen, och förbereder sina elever för en bransch som i Sverige har 500 000 utövare och omsätter 72 miljarder om året.

Ungefär 460 elever går den treåriga hästutbildningen med fördjupningarna Ledarskap och ridkonst, Ridsport, respektive Unghäst och avel.

Målet att med ett etiskt förhållningssätt erbjuda hästarna ett friskt och harmoniskt liv är den enskilt viktigaste frågan inom ridsporten idag.

– Målet att med ett etiskt förhållningssätt erbjuda hästarna ett friskt och harmoniskt liv är den enskilt viktigaste frågan inom ridsporten idag. Här ser vi att smart teknik har mycket att tillföra inom ett område som länge varit ganska traditionsbundet.

Bra vibrationer

Ridning är en viktig del av utbildningen och den som har sett Peder Fredricson flyga fram på All In förstår att det krävs betydligt mer än 10 000 timmar  för att bli riktigt bra. Samtidigt finns det många fallgropar på vägen.

Många ryttare har till exempel den omedvetna vanan att titta neråt. När huvudet vinklas vrids också kroppen i sadeln. Det syns knappt för blotta ögat men det märks i ryggen och munnen på hästen.

– Huvudets hållning påverkar hela överlivets position och är nyckeln till en god sits.

Den svenskutvecklade sensorn HeadQ fästs på ridhjälmens hakband och hjälper ryttaren räta upp nacken och därmed hela kroppen. När sensorn känner att huvudet börjar sjunka vibrerar den och ryttaren får en omedelbar och återkommande påminnelse om att räta upp sig.

Smartare sport

Realgymnasiet har använt verktyget sedan i december och redan utvärderat den.

– En av våra lärare gjorde ett självständigt arbete på högskolan och lät åtta elever använda sensorn i två månader. Resultaten visar stora skillnader för både häst och ryttare. Hästarna var nöjda och mer harmoniska, kommunikationen blev bättre, eleverna utvecklades snabbare, och det påverkar i förlängningen deras slutbetyg  i ridning.

Planen var att Realgymnasiet skulle låta eleverna i övriga Sverige turas om att använda HeadQ, men det kom en pandemi och distansundervisning emellan. Men så snart det är möjligt tar man vid där man var.

– Det känns roligt att vi som skola kan bidra till att eleverna tar med sig innovation ut i yrkeslivet. Då bidrar vi till ridsportens utveckling, säger Karin Olsson.

Rekommenderad läsning

Academedia_960x640.jpg
podcast

Academedias elever lär lärare

14 jul 2017 it i skolan

Petter Hallman, CIO på Academedia, deltog under Almedalsveckan och pratar i Voister-podden om vad som är högst på agendan under 2017, hur koncernen jobbar med hållbarhet och hur intresset för programmering kan öka.

tjej-med-dator-i-klassrummet.jpg

Slutspurt för Digitalt lärande

21 mar 2018 it i skolan

Det går att flytta berg på kort tid med ett engagerat ledarskap och fokus på pedagogernas utveckling. Det visar projektet Det digitala lärandets möjligheter där bland annat Runby skola har varit med. 

SkövdeSkola_960x640.jpg

Skövde har koll på plattor

21 feb 2017 it i skolan

I Skövde kommun pågår mycket arbete inom digitaliseringen av skolan, inte minst som ett resultat av den nya nationella it-strategin. Ett av projekten har varit att ta kontrollen över alla de enheter som skolorna förfogar över.

bett ovanifrån 960640.jpg

Därför kan alla lära av skolan

17 feb 2017 it i skolan

Digitala verktyg i skolan kan skapa en helt annan undervisning eller så blir allt som förr med en platta istället för ett block. Konferensen Bett i London samlar årligen de främsta inom IKT och här finns mycket att lära. 

LesFoltos_960x640.jpg (1)

Les Foltos lär lärare att lära lärare

27 jan 2017 it i skolan

Voister sände direkt från Les Foltos workshop med lärare och skolledare på Ateas skolresa i samband med BETT. Les Foltos är Director of Educational Innovation at Peer-Ed, ett koncept där lärare lär av andra lärare. 

lars-lingman-skolverket-960640.jpg
video

Skolverkets tips inför nationella strategin

27 jan 2017 it i skolan

Den nya nationella strategin för digitalisering kommer att omfatta alla som jobbar i skolan. Lars Lingman, undervisningsråd skolans digitalisering på Skolverket, tipsar hur du kan förbereda dig och vad du ska tänka på.

JasonDiakite_960x640.jpg
video

Jasons kamp mot konfliktmineraler

30 jan 2017 it i skolan

Konfliktmineraler skördar många offer, inte minst kvinnor och barn, i Demokratiska Republiken Kongo. Jason Diakité, mer känd som Timbuktu, vill att alla försöker ha ett mer etiskt och hållbart tankesätt kring sin egen roll. 

bamford bett 960640.jpg
video

PISA visar inte viktigaste kunskapen

31 jan 2017 it i skolan

Anne Bamford, chef på International Research Agency, tycker till om Sveriges resultat i PISA-mätningar och alternativa undersökningar som mäter framtidens kompetens. Och är det eleverna eller lärarna som utvecklas mest av digitala verktyg i skolan.