Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Eleverna sitter säkert

Två Roliga Hästar Tittar Ner I En Kamera

En milt surrande sensor på ryttarens hjälm kan minska risken för skador på hästen. Nu sprider Realgymnasiets elever den smarta lösningen vidare i Hästsverige.

– Det är viktigt att ryttarens sits är så korrekt och symmetrisk som möjligt, både för hästens välfärd och för hur effektivt ekipaget kommunicerar och samarbetar. En ryttare som sitter fel blir en sned och tung ryggsäck för hästen, säger Karin Olsson, programansvarig på Realgymnasiet som finns på 15 orter idag.

Realgymnasiet erbjuder företrädesvis yrkesinriktade utbildningar inom bland annat hästnäringen, och förbereder sina elever för en bransch som i Sverige har 500 000 utövare och omsätter 72 miljarder om året.

Ungefär 460 elever går den treåriga hästutbildningen med fördjupningarna Ledarskap och ridkonst, Ridsport, respektive Unghäst och avel.

Målet att med ett etiskt förhållningssätt erbjuda hästarna ett friskt och harmoniskt liv är den enskilt viktigaste frågan inom ridsporten idag.

– Målet att med ett etiskt förhållningssätt erbjuda hästarna ett friskt och harmoniskt liv är den enskilt viktigaste frågan inom ridsporten idag. Här ser vi att smart teknik har mycket att tillföra inom ett område som länge varit ganska traditionsbundet.

Bra vibrationer

Ridning är en viktig del av utbildningen och den som har sett Peder Fredricson flyga fram på All In förstår att det krävs betydligt mer än 10 000 timmar  för att bli riktigt bra. Samtidigt finns det många fallgropar på vägen.

Många ryttare har till exempel den omedvetna vanan att titta neråt. När huvudet vinklas vrids också kroppen i sadeln. Det syns knappt för blotta ögat men det märks i ryggen och munnen på hästen.

– Huvudets hållning påverkar hela överlivets position och är nyckeln till en god sits.

Den svenskutvecklade sensorn HeadQ fästs på ridhjälmens hakband och hjälper ryttaren räta upp nacken och därmed hela kroppen. När sensorn känner att huvudet börjar sjunka vibrerar den och ryttaren får en omedelbar och återkommande påminnelse om att räta upp sig.

Smartare sport

Realgymnasiet har använt verktyget sedan i december och redan utvärderat den.

– En av våra lärare gjorde ett självständigt arbete på högskolan och lät åtta elever använda sensorn i två månader. Resultaten visar stora skillnader för både häst och ryttare. Hästarna var nöjda och mer harmoniska, kommunikationen blev bättre, eleverna utvecklades snabbare, och det påverkar i förlängningen deras slutbetyg  i ridning.

Planen var att Realgymnasiet skulle låta eleverna i övriga Sverige turas om att använda HeadQ, men det kom en pandemi och distansundervisning emellan. Men så snart det är möjligt tar man vid där man var.

– Det känns roligt att vi som skola kan bidra till att eleverna tar med sig innovation ut i yrkeslivet. Då bidrar vi till ridsportens utveckling, säger Karin Olsson.

2 juni 2020 Reporter anne hammarskjöld digit Foto adobestock

Rekommenderad läsning

Digitala Nationella Prov Schremsii

Schrems II försenar DNP ytterligare

5 maj 2021 digit

Schrems II-domen försenar införandet av digitala nationella prov i upp till 2,5 år. Anledningen är att proven måste hantera personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning GDPR, men Skolverkets leverantör har sin provplattform i Storbritannien. 

Biljardbollar Upplagda I Trekant På Biljardbord

Digital fritidsgård med Vinnova

3 maj 2021 digit

Umeå satsar på en digital fritidsgård för kommunens unga. Tillsammans med startups, som ingår i det Vinnova-finansierade nätverket Ignite Public, hoppas kommunen på en plattform som ska utvecklas i samarbete med ungdomar och fritidsledare.

Fyra Människor Håller Upp Varsin Färgglad Chattbubbla Framför Ansiktet

Slutchattat i Teams

17 feb 2021 digit

Nu kan du stänga av chattfunktionen under möten för att minimera distraktionen för deltagarna. Det är en lösning som har efterfrågats av många, inte minst av lärare. 

Tre Personer På Behörigt Avstånd Från Varandra

Internet och pandemiåret

15 dec 2020 digit

Enorma kliv för Tikok, en ökad e-handel och män som nätbedrägerioffer. Nu presenteras Internetstiftelsen sin rapport Svenskarna och internet, som i år har stort fokus på pandemins påverkan.

Tecknade Röda Äpplen Mot Vit Bakgrund

Chans till Guldäpple

25 sep 2020 it i skolan

Bäst i Sverige på att använda digitala medel i sin undervisning. Det är kriteriet bakom de tre nomineringarna till Guldäpplet 2020.

Videomöte Teams 960640

Kontroll i Teams

8 sep 2020 digit

Nu lanserar Microsoft ytterligare en nyhet i Teams. Den nya funktionen spotlight innebär att mötesarrangören kan kontrollera vyn för samtliga deltagare.

Skol Och Coronaprylar Mot Vit Bakgrund

Rise om skolhösten

2 sep 2020 it i skolan

Vårens undervisning online nådde blandade resultat, vilket kan ha lett till en utbildningsskuld som behöver åtgärdas. Det menar Lars Lingman på Rise.

Glada Barn Med Böcker Mot Gul Bakgrund

Skolan som klarar corona

13 aug 2020 it i skolan

När höstterminen drar igång kommer det vara med fortsatta restriktioner på grund av pandemin. Grundskolan Nya Elementar i Bromma är rustade med Apple Classroom och Teams, och har dessutom samlat goda erfarenheter från vårterminen.

Retorik Vr Scen

Retorikträna i VR

10 aug 2020 digit

Nu kan studerande på Påhlmans handelsinstitut träna retorik i VR. De kan testa att tala inför en större eller mindre publik och olika engagerad. Tanken är att det ska öka elevernas färdigheter och självförtroende att tala inför en grupp.