Appen som hjälper dig med strandvalet

Sommar Boda Sand

Flera kommuner inför mobilövervakning för att motverka fulla badstränder. En app i mobilen varnar om stranden är halvfull eller full, vilket gör att den badsugne kan välja att åka någon annanstans.

– Vi har följt Folkhälsomyndighetens rekommendation om avstånd på två meter. Det är möjligt att vi måste slipa på parametrarna och ytterligare kolla hur antalet kvadratmeter spelar in beroende på hur stränderna ser ut, säger Kim Ahlqvist, kommunikationschef och digital utvecklare i Mörbylånga kommun på Öland.

Åtta stränder i Mörbylånga kommun har så kallade wifi-sniffers, som räknar ihop antalet mobila enheter. Därefter räknar appen ut hur många personer som befinner sig på stranden. Den som redan är där behöver alltså inte göra något för att räknas in.

Däremot hjälper det personer som är på väg till stranden. De behöver bara öppna appen Mörbylånga kommun för att kolla utbudet. När en strand lyser gult innebär det att den är halvfull, när den lyser röd är den fullsmockad på badgäster.

– Vi sjösatte vår nya appfunktion i midsommarhelgen och på lördagen lyste två av stränderna gula. Det är ingen exakt fakta, men indikationen gör att var och en kan ta ansvar, säger Kim Ahlqvist.

Förutom på Öland har liknande teknik även börjat användas i Höganäs och Halmstad.

Källa: Svenska Dagbladet

24 juni 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Mostphotos

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng