Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Malmös hållbara väg

Malmö räknar med att klara sina mål inom energibesparing i enlighet med den EU-satsning som staden ingår i. En nyckel till framgångarna har varit kommunens hållbarhetsforum. Det menar Josefin Levander, hållbarhetsansvarig för it, Malmö stad.

Text Tim Leffler Foto Adobestock, Malmö stad 23 april 2020 digit

öresundsbron.jpg

– Vi har satsat mycket på att energieffektivisera våra servrar och upphandla energieffektiva it-produkter och det ser ut som att vi kommer att klara vårt mål med att sänka vår energiförbrukning kopplad till vår it-användning med 30 procent under en tioårsperiod, säger Josefin Levander, hållbarhetsansvarig för it på Malmö stad.

Malmö stad deltar i en EU-satsning där alla städer som ingår har som mål att sänka sina klimatavtryck, genom att effektivisera sin it-drift och it-användning.

Dessutom deltar staden Malmö som observatörer i den europiska satsningen Make ICT Fair, som ska ta fram konkreta förslag på krav på cirkulära produkter för it-tillverkare. Och lokalt ingår Malmö även i Cirkulära Skåne, där representanter från några skånska kommuner diskuterar cirkulär it-upphandling.

Vi kan ofta agera direkt.

Cirkulära resultat

I slutet av förra året genomförde Malmö stad en satsning inom cirkulär it och över 7 500 produkter samlades in i ett återtag, varav cirka 4 500 datorer från kommunens personal. Det totala resultatet visar att Malmö sparade in drygt 500 ton koldioxid.

– Det är verkligen superbra att få dessa siffror svart på vitt så att alla våra medarbetare får veta att produkterna inte bara är skräp utan att ett återtag faktiskt gör nytta. I förlängningen leder det dessutom till besparingar, eftersom vi blir mer noggranna i våra upphandlingar och vi är mer måna om produkterna som används inom kommunen. Det är otroligt värdefullt, säger Josefin Levander.

Hållbarhetsforumet

Tillsammans med Atea driver Malmö stad ett forum där ständiga diskussioner om it-upphandlingar av olika slag förs. Hållbarhetsforumet samordnas av Josefin Levander och från kommunen ingår också en it-expert, två hållbarhetskoordinatorer och chefen för it-upphandlingar.

Just nu kretsar diskussionerna mycket kring möjligheten att köpa in hållbarhetsmärkta mobiler samt hur kommunen ska kunna minska sina utskrifter.

En förutsättning för att arbetet ska fungera är att det finns stöd från både högsta politiska nivån och kommunens ledning att prioritera hållbarhetsfrågor.

levander proffe.jpg

– En fördel med den representation vi har i hållbarhetsforumet är att vi i gruppen har mandat att genomföra de åtgärder eller förändringar som vi kommer överens om. Det gör att det inte bara är ett diskussionsforum, utan även kan leda till beslut. Ibland behöver vi förankra i chefsled, till exempel om vi behöver budget för en aktivitet, men vi kan ofta agera direkt.

Hur ser framtiden ut?

– Vi kommer att fortsätta att driva dialoger om cirkulär it och hållbar tillverkning av it-produkter, i alla de forumen vi är med i. Vi vill dels få bättre koll på vad som händer med alla produkter vi har inom vår kommun bland våra 26 000 anställda och samla in olika typer av data och dels fortsätta jobba tillsammans med alla våra förvaltningar för att skapa bra och smarta rutiner i vårt återtagsarbete.

Tre hållbarhetstips från Josefin Levander

  • Involvera hela organisationen från ledning och ner i kedjan.
  • Ta hjälp av olika kompetenser.
  • Samarbeta med andra kommuner.

Rekommenderad läsning

ASF 960640.jpg

Branschen tycker till om hållbarhet

13 jul 2017 digit

Under Atea Sustainability Focus Forum i Almedalen samlades personer verksamma inom hållbarhet och väldigt olika branscher. Voister tog tempen på några av dem, bland annat Svenska kyrkan och Uppsala kommun, och frågade vad de största utmaningarna inom hållbarhetssektorn är just nu. 

ungdomar-innovation-tävling-960640.jpg

Hållbarhetskarneval i Malmö

26 mar 2018 it i skolan

Malmö Stad arrangerar 5-6 april InnoCarnival Skåne. Det är ett skolprojekt som syftar till att skapa en mer hållbar utveckling genom att stärka ungas innovationskraft.

turning torso flygbild.jpg (1)
video

AI för tryggare Malmö

9 sep 2019 digit

För att skapa en tryggare stadsmiljö tar Malmö stad hjälp av AI för att undersöka medborgarnas rörelsemönster. Projektet görs i samarbete med Telia och AI Sustainability Center.

gamla-telefoner960640.jpg

Malmö återvinner

21 okt 2019 digit

Malmö stad gör det möjligt för alla anställda att lämna in förbrukad it till återvinning under måndagen den 21 oktober. Planen är att Malmö ska bli en hållbar stad, enligt FN:s Agenda 2030.

flygplan960640.jpg

Preem botar flygskam

3 jul 2019 digit

Preems Green Feed Unit-anläggning ska vara klar 2023. Anläggningen kommer att producera en miljon kubikmeter förnybar diesel och flygbränsle per år vilket innebär att försörjningen av förnybart bränsle till det svenska inrikesflyget kommer att vara tryggad. 

soptippshög med blå himmel och moln i bakgrunden.jpg
video

AI för ökad återvinning

26 sep 2019 digit

AI och smart design är nyckeln till en allt mer effektiv återanvändning av allt från motorer till farligt avfall. Stena Metall jobbar för att varje loop i den cirkulära ekonomin ska bidra till ökad hållbarhet.

en livboj.jpg

Tuffare hållbarhet

9 okt 2019 digit

Det sker förbättringar, men arbetet behöver ske mer strukturerat och med en gemensam agenda, inte minst för att öka säkerheten på fabriker. Det visar en ny rapport från TCO Development.

ai-hybridprojekt-boras.jpg

Hållbar handel med AI

22 okt 2019 digit

Genom att kombinera AI med mänsklig erfarenhet vill forskare förändra dagens affärsmodeller och öka innovationen inom handeln. Vägen dit går via forskningsprojektet Digitala hybridsystem för innovation, som får två miljoner från Handelsrådet.

elkabel.jpg

Stora avfallsdagen

14 okt 2019 digit

Den 14 oktober hålls för andra gången E-waste Day, som syftar till att minska mängden elavfall i världen. Elavfall är just nu världens snabbast växande avfall.