Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Digitalt vårdhem från start

Östra Göinge kommun bygger för framtiden. Bland annat i form av ett vårdhem förberett för digitala tjänster, som kommer att underlätta både för boende och för medarbetarna.

Text Elisabeth Nore Foto Fredrik Kron 18 mars 2020 digit

– Göinge kommun lagt grunden till att få till bättre avtal med leverantörer. Vi har också sett till att digitaliseringen kommer närmare både slutanvändare och medarbetare, med målet att våra medborgare ska få se förändring i kommunen, säger Peter Gripner, tidigare chef Digital utveckling, Östra Göinge kommun.

Har ni några exempel?

– Ja, vi har ett alldeles nybyggt vårdboende där vi har byggt  infrastrukturen så att vi enkelt ska kunna koppla in tjänster och förenkla tillvaron för de som bor där. Man kanske inte behöver ha besök om nätterna, och då kan man få hjälp av teknik som visserligen har prövats i många år, men här blir det ett mer naturligt flöde i miljön de befinner sig i. Allt är klart och riggat för det.

Hur har kommunstyrelsens tankar gått i förberedelserna för digitalisering?

– Östra Göinge har för ett antal år sedan gjort en jättesatsning för att arbeta med att utveckla möjligheten för just digitalisering. I början handlade det mycket om att bygga plattformar för det, och nu handlar det om att hänga med i utvecklingen för att klara välfärdsuppdraget framöver, säger Patrik Åberg (M), kommunalråd i Östra Göinge kommun.

Vilka vinster ser ni för de boende och för kommunen?

– Vi ser vinster för våra medborgare och det är dem vi är till för. Allt vi gör ska öka deras nöjdhet. Det kan handla om att våra äldre exempelvis ska kunna klara sig lite längre hemma istället för att behöva flytta in på ett särskilt boende, säger Patrik Åberg.

Har du tips till andra liknande kommuner i liknande läge, Peter Gripner?

– För det första är det ju att avsätta tid för digitalisering. I vårt fall har vi haft mycket stöd från politiken som har skapat möjligheten att sätta upp en liten organisation i vår kommun som bara arbetar med de här frågorna och stöttar verksamheterna. Organisationen ser till att det blir ett naturligt steg för dem att digitalisera. Man är inte rädd för att digitalisera, utan snarare rädd för att övergången till att bli mer digital ska ta för mycket tid i anspråk. Och det är en ganska enkelt match att möta för det handlar bara om att vi är närvarande.

Vilka verksamheter är framförallt intresserade av att digitalisera?

– Skolan har kommit väldigt långt både hos oss och i våra grannkommuner. Nu är det framförallt hälsa- och omsorgsverksamheterna som är på gång att bli mer digitala, säger Peter Gripner.

Hur ser det ut i Östra Göinge framöver, Patrik Åberg?

– Jag tror att vi kommer se mycket som händer för våra medarbetare. Man kommer att använda alltmer digitala tjänster, mer produkter som förenklar för medborgare. När det gäller skolorna ligger de ofta långt fram, eftersom de möter våra ungdomar som är framtiden. Där handlar det mer om att vara öppen för nya sätt att undervisa, säger Patrik Åberg.

Rekommenderad läsning

flick med en stor polkagrisklubba framför ansiktet.jpg
video

Ystads digitala vaccinationer

7 maj 2019 digit

Ystads kommun sparar hundratals timmar genom att digitalisera medgivande vid vaccination. Resultatet är både säkrare och effektivare och har inspirerat andra verksamheter att göra liknande satsningar.

Lund 960640
video

Lunds smarta klassrum

7 maj 2020 it i skolan

Lunds kommun använder Jamf för att ha kontroll över elevernas Apple-enheter. Det innebär ett enklare sätt att hantera appar och Apple-ID:n och även en trygghet om en elev blir av med sin enhet. Nästa steg är Apple Classroom för att hjälpa eleverna i skolarbetet. 

bostader-i-landskrona.jpg
video

Vinsten med RPA

16 okt 2019 digit

Under 18 månader arbetade socialtjänsten i Landskrona som om en RPA redan var på plats. Resultatet blev mer tid för samtal och att 100 färre hushåll har försörjningsstöd. Nu är mjukvaruroboten igång och kommunen ser flera möjligheter.

drönare med träd i bakgrunden.jpg

Innovation Gislaved

15 okt 2019 digit

För att kicka igång digitaliseringen startade Gislaved Innovationslabbet och efter lyckade tester är nu drönare på väg ut i verksamheterna. Smart teknik i kombination med varsam och respektfull kommunikation är en stor del i det framgångsrika konceptet. 

kupolen.jpg (2)

RPA skapar tid

30 sep 2019 digit

Borlänges RPA beräknas spara två arbetsdagar i månaden. Nu visar flera andra verksamheter intresse för en liknande lösning. 

ledsen-flicka-vid-fonster.jpg
video

Kommuner på efterkälken

4 feb 2020 digit

Fortfarande saknar många kommuner digitala processer för hantering av viktiga flöden. Förutom att digitala processer går snabbare, minskar också risken att något går fel och vid akuta situationer, som när barn far illa, är tiden en viktig parameter.

ingång över träbro till centrala kalmar.jpg

Sveriges bästa vatten

9 jan 2020 digit

Sveriges vatten- och avloppsnät behöver en rejäl upprustning och digitalisering och ny teknik är avgörande för att effektivisera verksamheten. Det menar Thomas Bergfeldt, vd Kalmar Vatten.

vännäs stationshus.jpg

Kommunens nya kultur

11 nov 2019 digit

Genom e-tjänstesamarbete med andra kommuner och en arbetsgrupp som arbetar för smarta förbättringar ska Vännäs kommun möta sina medborgare på ett nytt sätt. För att förenkla för alla bör leverantörer erbjuda flexiblare lösningar. 

finger som knäpper.jpg

Västerås vinner tid

12 nov 2019 digit

Nu arbetar medarbetare på Västerås kommun och Region Västmanland i samma sjukvårdsjournal. De nya satsningen gör att ledtider kortas ordentligt och att patienter får en tryggare vård.