Nytt coronatest

Coronavirus 960640

Inför påsken skickades coronatester till 1 000 slumpmässigt utvalda stockholmare. Resultatet har nu analyserats och 10 procent av de testade visade sig vara smittade. Nu gör forskarna ett nytt utskick. 

– Analysmetoden samlar in information från olika virusproteiner samtidigt och vi kommer nu få en tydligare bild av infektionen och spridningen genom att sätta ihop och jämföra data från alla pusselbitarna, säger Jochen Schwenk, professor vid KTH och SciLifeLab.

Av de 1 000 utskickade testerna kom 550 tillbaka, och av dessa var 445 provsvar utförda korrekt. Målgruppen var en jämn fördelning av män och kvinnor i åldrarna 20-74. Medelprovtagningsdagen var påskafton den 11 april och då visade sig 10 procent vara smittade av det nya coronaviruset.

Nu har forskare gjort ett nytt utskick till ytterligare 1 000 stockholmare för att verifiera datan från föregående insamling samt se hur smittspridningen ändrats sedan i påskas.

– Vi behöver verkligen allmänhetens hjälp nu. Bara med så många bidrag som möjligt kan vi få en rättvisande bild av smittspridningen, och det gör det möjligt för oss att införa provtagningar i praktiken så att alla som behöver skall kunna testa sig. Det är jätteviktigt, säger Niclas Roxhed, docent vid KTH.

Källa: KTH

7 maj 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng