Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Nyheter från Red Hat Summit

Openshift virtualization innebär en ännu mer öppen och hybridvänlig it-hantering. Det framhöll Paul Cormier, CEO Red Hat, under Red Hat Summit, som i år lockade 80 000 deltagare. 

Text Tim Leffler Foto Adobestock, Red Hat 4 maj 2020 digit

kvinna står nere vid havet i röd jacka och mössa.jpg

– Red Hats vision är Open hybrid cloud, vilket driver våra produkter och hela vår portfölj och det kommer att fortsätta att vara så, säger Paul Cormier, CEO, Red Hat när han via videolänk från sitt hus i Boston öppnar årets Red Hat Summit, som i år är ett digitalt event på grund av rådande pandemi.

Open hybrid cloud

Paul Cormier har närmare 20 år i bolaget och som CEO en knapp månad. Under sin keynote berättar han historien om open, hybrid och cloud, och hur viktiga dessa tre beståndsdelar är för en värld i digital förändring.

Open slog igenom på bred front tack vare det öppna operativsystemet Linux och handlar om att möjligheten till ett globalt samarbete alltid kommer vara det bästa sättet att föra ny teknik framåt.

Hybrid innebär om att Red Hats lösningar ska fungera oavsett vilken it-miljö ett bolag har valt och cloud handlar om revolutionen av att kunna ha sin data och applikationer var som helst och skala upp vid behov, utan att det påverkar slutanvändaren.

Sprider ut nyheter

På grund av coronapandemin har Red Hat valt att inte släppa alla nyheter om lösningar samtidigt utan har istället valt att sprida ut dem över kommande månader för att alla ska ha tid och möjlighet att kunna ta del av dem. Men några stora förkunnanden gjorde bolaget.

– Om ett par av våra nyheter idag handlar om evolution av våra befintliga tjänster är Openshift virtualization snarare än revolution, säger Matt Hicks, executive vice president för Product and Technologies på Red Hat, under den efterföljande presskonferensen.

Openshift för alla

Idag är Openshift den plattform som containrar och orkestrationsvertkyget Kubernetes ligger på. Openshift virtualization innebär att även de som har virtuella maskiner kan inkorporera dessa i Openshift-lösningen, och får möjlighet att arbeta som om hela deras miljö är containeriserad, även om det inte är så.

– Det innebär kostnadsfördelar och gör att fler företag får möjligheten att kunna lägga sin miljö i en modern kontext för att snabbare kunna leverera värde i sin utveckling. Jag tror vi är unika med att kunna erbjuda det, säger Johnny Westerlund, senior solution architect, Red Hat Sverige.

Automatiserade operators

En annan nyhet handlar om så kallade operators. Ett exempel kan vara en databas-operator som gör att verksamheter får möjlighet att automatisera driften av sin databashantering, på samma sätt som den är automatiserad hos molnleverantörer.

cormier proffe.jpg

Paul Cormier, CEO för Red Hat.

– Molnleverantörernas lösning är proprietära för just deras tjänst. Operators är en sorts kodningsritning, som går att köra i vilken kubernetesmiljö som helst. Personen som tidigare hanterade det var tvungen att ha koll på alltifrån olika programmeringsspråk till applikationsarkitekturer.

– Operators innebär att vem som helst kan skapa samma automationsgrad av tjänster, som de publika molnleverantörerna och kan köra tjänsterna på vilken kubernetesplattform som helst, till exempel Openshift.

Är det något annat du tar med dig från Red Hat Summit?

– Jag skulle vilja lyfta samarbete företag emellan. Jag har varit i it-branschen länge och jag har aldrig varit med om den mängd av samarbeten som nu sker mellan aktörer, som till exempel Red Hat och Microsoft, där Microsoft ser vinsterna med Red Hats förhållningssätt till öppenhet och vi kan ta hjälp av deras expertis och erfarenhet på andra. Det tycker jag är fantastiskt roligt, säger Johnny Westerlund.

Rekommenderad läsning

tjej-idc-cloud.jpg

IDC guidar molnresan

17 okt 2019 digit

Till 2023 kommer 90 procent av alla företag att ha en multicloud-strategi. För att förflytta sig till multicloud bör företag sätta ihop ett digitalt dreamteam, ha styrning, vision och nätverk på plats innan man börjar och vara noga med att förstå molnets utgifter. Det menar Carla Arend på IDC.  

satya-nadella.jpg

Azure knappar in

1 nov 2019 digit

Den globala molnmarknaden ökade med 37 procent under årets tredje kvartal, jämfört med samma period 2018. Amazon leder fortsatt racet men Microsoft knappar in en aning, enligt analysföretaget Canalys. 

två personer spelar cello.jpg
video
ett samarbete mellan Arrow och Voister

Orkestrera med Oracle

21 maj 2019 digit

För att underlätta för verksamheter att hantera sina affärssystem i molnet har Oracle Cloud med färdigpaketerade tjänster för olika branscher, från finans till industri. Och med sitt välkända kodspråk blir molnresan smidig.

ul-bussar.jpg
video
voister paper - vmware vxrack

Region Uppsala väljer VxRack

27 sep 2019 digit

Med ett mjukvarudefinierat datacenter fick Region Uppsala en framtidssäkrad miljö som överträffar kraven på säkerhet och snabba leveranser. Med VxRack och Cloud Foundation är Uppsala redo för smarta containerlösningar.

kvantdator-i-molnet.jpg

Kvantdator i molnet

31 okt 2018 digit

Nu tar världen de första stegen in i en andra kvantrevolution när tio partners från akademi och industri i fem EU-länder samarbetar för att på tre år bygga en högpresterande kvantdator och göra den tillgänglig i molnet. Chalmers bidrar med expertis i projektet Open Super Q.

pojke sitter med handen mot pannan och skriver svårt prov.jpg

SKL:s molnbeslut

15 apr 2019 digit

Att sluta använda molntjänster skulle bromsa upp digitaliseringen i offentlig sektor. Därför har SKL:s styrelse fattat ett beslut om att kommuner och landsting måste få tydliga riktlinjer för hur de ska använda internationella molntjänster. 

två händer håller fram ett äpple i ena handen och en donut i andra.jpg
video

Konsten att välja rätt

15 aug 2019 digit

Vid valet av nya tekniska lösningar är det de organisationer som är mest villiga att förändra sig som oftast väljer rätt. Det menar digitaliseringsexperten Gustav Martner.

snip cloetta.JPG
video

"Vänta inte med att investera i molnet"

30 sep 2016 digit

Cloetta har investerat i en ny molnlösning. Hur har det gått och vad ska andra företag tänka på när de investerar i diverse molntjänster?

anna-maria jonas emilsson.JPG
video

Amazon och VMware i nytt molnsamarbete

12 jun 2017 digit

VMware och Amazon har gått in i ett samarbete som innebär att Amazon framöver kommer bygga sina molntjänster på VMwares plattform. Enligt Anna-Maria Löweberg på VMware och Jonas Emilsson på Atea så kan det innebära stora möjligheter för kunder, branschen i stort och för VMware.