Nyheter från Red Hat Summit

kvinna står nere vid havet i röd jacka och mössa.jpg

Openshift virtualization innebär en ännu mer öppen och hybridvänlig it-hantering. Det framhöll Paul Cormier, CEO Red Hat, under Red Hat Summit, som i år lockade 80 000 deltagare. 

– Red Hats vision är Open hybrid cloud, vilket driver våra produkter och hela vår portfölj och det kommer att fortsätta att vara så, säger Paul Cormier, CEO, Red Hat när han via videolänk från sitt hus i Boston öppnar årets Red Hat Summit, som i år är ett digitalt event på grund av rådande pandemi.

Open hybrid cloud

Paul Cormier har närmare 20 år i bolaget och som CEO en knapp månad. Under sin keynote berättar han historien om open, hybrid och cloud, och hur viktiga dessa tre beståndsdelar är för en värld i digital förändring.

Open slog igenom på bred front tack vare det öppna operativsystemet Linux och handlar om att möjligheten till ett globalt samarbete alltid kommer vara det bästa sättet att föra ny teknik framåt.

Hybrid innebär om att Red Hats lösningar ska fungera oavsett vilken it-miljö ett bolag har valt och cloud handlar om revolutionen av att kunna ha sin data och applikationer var som helst och skala upp vid behov, utan att det påverkar slutanvändaren.

Sprider ut nyheter

På grund av coronapandemin har Red Hat valt att inte släppa alla nyheter om lösningar samtidigt utan har istället valt att sprida ut dem över kommande månader för att alla ska ha tid och möjlighet att kunna ta del av dem. Men några stora förkunnanden gjorde bolaget.

– Om ett par av våra nyheter idag handlar om evolution av våra befintliga tjänster är Openshift virtualization snarare än revolution, säger Matt Hicks, executive vice president för Product and Technologies på Red Hat, under den efterföljande presskonferensen.

Openshift för alla

Idag är Openshift den plattform som containrar och orkestrationsvertkyget Kubernetes ligger på. Openshift virtualization innebär att även de som har virtuella maskiner kan inkorporera dessa i Openshift-lösningen, och får möjlighet att arbeta som om hela deras miljö är containeriserad, även om det inte är så.

– Det innebär kostnadsfördelar och gör att fler företag får möjligheten att kunna lägga sin miljö i en modern kontext för att snabbare kunna leverera värde i sin utveckling. Jag tror vi är unika med att kunna erbjuda det, säger Johnny Westerlund, senior solution architect, Red Hat Sverige.

Automatiserade operators

En annan nyhet handlar om så kallade operators. Ett exempel kan vara en databas-operator som gör att verksamheter får möjlighet att automatisera driften av sin databashantering, på samma sätt som den är automatiserad hos molnleverantörer.

cormier proffe.jpg

Paul Cormier, CEO för Red Hat.

– Molnleverantörernas lösning är proprietära för just deras tjänst. Operators är en sorts kodningsritning, som går att köra i vilken kubernetesmiljö som helst. Personen som tidigare hanterade det var tvungen att ha koll på alltifrån olika programmeringsspråk till applikationsarkitekturer.

– Operators innebär att vem som helst kan skapa samma automationsgrad av tjänster, som de publika molnleverantörerna och kan köra tjänsterna på vilken kubernetesplattform som helst, till exempel Openshift.

Är det något annat du tar med dig från Red Hat Summit?

– Jag skulle vilja lyfta samarbete företag emellan. Jag har varit i it-branschen länge och jag har aldrig varit med om den mängd av samarbeten som nu sker mellan aktörer, som till exempel Red Hat och Microsoft, där Microsoft ser vinsterna med Red Hats förhållningssätt till öppenhet och vi kan ta hjälp av deras expertis och erfarenhet på andra. Det tycker jag är fantastiskt roligt, säger Johnny Westerlund.

4 maj 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock, Red Hat

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng