Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Lunds smarta klassrum

Lunds kommun använder Jamf för att ha kontroll över elevernas Apple-enheter. Det innebär ett enklare sätt att hantera appar och Apple-ID:n och även en trygghet om en elev blir av med sin enhet. Nästa steg är Apple Classroom för att hjälpa eleverna i skolarbetet. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Fredrik Kron 7 maj 2020 it i skolan

– Vi arbetar med Jamf därför att det verktyget var det självklara valet när vi behövde hantera våra Apple-produkter, och i synnerhet våra Ipads som vi har börjat med. På sikt kommer vi även att använda det för våra Macbooks och Apple TV:s, säger Jesper Levallius, IKT-strateg, Lunds kommun.

Hur hjälper verktyget er?

– Det hjälper oss att säkerställa lagring och att vi får koll på var våra enheter är. Det är en säkerhetsaspekt och något som är nödvändigt, inte minst sedan GDPR kom.

– Med verktyget kan vi nu även hantera appar på ett enklare sätt. Det var betydligt svårare tidigare.

Hur gjorde ni tidigare?

– Då var vi tvungna att skapa upp ett unikt Apple-ID för varje enhet. Det innebar över 10 000 ID:n som skapades manuellt för varje enskild enhet och det fanns en risk, eftersom att varje ID kunde lagra annan typ av data, som till exempel bilder som togs med kameran eller dokument. Eftersom skolor inte är tänkta att tillhandahålla privata ID:n fick vi tänka om. Nu kan vi skicka ut innehållet direkt till varje enhet, oberoende av Apple-ID.

Varför valde ni Jamf?

Lärarna kan se sina elevers Ipads, vad de gör och hjälpa dem i arbetet.

– Om Apple släpper en nyhet, som ett nytt IOS, så har Jamf stöd för de funktionerna redan samma dag som det släpps. När vi uppdaterar våra enheter kan vi förvänta oss att ha de funktionerna som ska finnas i ett Mobile Device Management-system.

Vad händer framöver?

– Nästa steg blir att även få in datorerna i tjänsten och att implementera tjänsten Apple Classroom. Tjänsten innebär att lärarna får en app och kan då se sina elevers Ipads. De kan se vad eleverna gör och hjälpa dem i arbetet. Nu kan lärarna gruppera eleverna, skicka genvägar till hemsidor eller dokument och bilder till eleverna. Det är ett administrativt verktyg för lärarna i klassrummet som är starkt efterfrågat.

Rekommenderad läsning

flicka ligger och tittar i platta.jpg
video

Skolan som vände trenden

8 aug 2019 it i skolan

Skolan Te Akau Ki Papamoa på Nya Zeeland hade tidigare stora utmaningar och många underkända elever. Genom hängivna lärare som stegvis introducerade plattor och digitala verktyg i klassrummen har eleverna engagerats och nu presterar mer än hälften av eleverna likvärdigt eller bättre jämfört med kraven i läroplanen.

böcker på hög i vänsterkanten.jpg

Så undervisar Årets nytänkare

17 dec 2019 it i skolan

Med Youtube som undervisningsstöd och språkprogrammering på schemat, tog Fredrik Johansson emot priset som Årets nytänkare. Nu hoppas han på att skolan inser att det är skarpt läge för att få igång programmering i undervisningen. 

skola-goteborg960640.jpg
video

Göteborg jagar jämlikhet

21 nov 2019 it i skolan

Interaktiva skärmar, whiteboards och projektorer finns i de flesta klassrum, men nivån på tekniken skiljer sig mycket beroende på skola. För att jämna ut skillnaderna behövs en långsiktig budget, hjälp till äldre skolor och en gemensam stor upphandling.

barn på skärstad förskola i skogen med digitalt mikroskop.png
video
ett samarbete mellan atea skola och voister

Kod och kryp i förskolan

21 aug 2019 it i skolan

Med hjälp av ett äggformat mikroskop kopplat till en platta kan barnen upptäcka naturen på ett nytt sätt. Skärstads förskola jobbar även med andra digitala verktyg, för att lära barnen grunderna i programmering och att knäcka mattekoden. 

tant står mot lila bakgrund och ser glad ut.jpg
video

Digitalt vårdhem från start

18 mar 2020 digit

Östra Göinge kommun bygger för framtiden. Bland annat i form av ett vårdhem förberett för digitala tjänster, som kommer att underlätta både för boende och för medarbetarna.

blå luftfuktighetsmätare mot röd bakgrund.jpg
video

Skellefteås IoT-satsning

11 dec 2019 it i skolan

Från robotar i klassrummet till sensorer som mäter lärarnas rörelser under lektionen. Skellefteå kommun ser nyttan med smarta digitala lösningar i undervisningen. Nästa steg är att mäta vilka vinster skolan gör med den nya tekniken.

tjej sitter hemma och jobbar vid datorn och pekar mot kameran med lite halvarg min.jpg
video
ett samarbete mellan atea skola och voister

Chromebooks på villkor

8 nov 2019 it i skolan

Elever i fem klasser i Falu kommun fick vars en Chromebook. Som motprestation skulle lärarna undersöka och dokumentera hur just deras användning av det digitala läromedlet påverkade undervisningen. Ett år senare finns det flera tydliga resultat. 

tablet unge.jpg

Airwatch har koll på skolplattorna

29 sep 2017 it i skolan

Jönköpings kommun använder MDM-lösningen Airwatch till skolornas Ipads. Resultatet är bland annat bättre struktur, högre effektivitet och mindre kostnader.

larare-leder-grupparbete-2.jpg

"Håll ut och håll om"

19 feb 2018 it i skolan

Alla lärare var inte positiva till att införa plattor i undervisningen på Nya Munken i Linköping. Med rätt utbildning, en plan och uthållighet så är idag allt på plats.