Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Lunds smarta klassrum

Lunds kommun använder Jamf för att ha kontroll över elevernas Apple-enheter. Det innebär ett enklare sätt att hantera appar och Apple-ID:n och även en trygghet om en elev blir av med sin enhet. Nästa steg är Apple Classroom för att hjälpa eleverna i skolarbetet. 

– Vi arbetar med Jamf därför att det verktyget var det självklara valet när vi behövde hantera våra Apple-produkter, och i synnerhet våra Ipads som vi har börjat med. På sikt kommer vi även att använda det för våra Macbooks och Apple TV:s, säger Jesper Levallius, IKT-strateg, Lunds kommun.

Hur hjälper verktyget er?

– Det hjälper oss att säkerställa lagring och att vi får koll på var våra enheter är. Det är en säkerhetsaspekt och något som är nödvändigt, inte minst sedan GDPR kom.

– Med verktyget kan vi nu även hantera appar på ett enklare sätt. Det var betydligt svårare tidigare.

Hur gjorde ni tidigare?

– Då var vi tvungna att skapa upp ett unikt Apple-ID för varje enhet. Det innebar över 10 000 ID:n som skapades manuellt för varje enskild enhet och det fanns en risk, eftersom att varje ID kunde lagra annan typ av data, som till exempel bilder som togs med kameran eller dokument. Eftersom skolor inte är tänkta att tillhandahålla privata ID:n fick vi tänka om. Nu kan vi skicka ut innehållet direkt till varje enhet, oberoende av Apple-ID.

Varför valde ni Jamf?

Lärarna kan se sina elevers Ipads, vad de gör och hjälpa dem i arbetet.

– Om Apple släpper en nyhet, som ett nytt IOS, så har Jamf stöd för de funktionerna redan samma dag som det släpps. När vi uppdaterar våra enheter kan vi förvänta oss att ha de funktionerna som ska finnas i ett Mobile Device Management-system.

Vad händer framöver?

– Nästa steg blir att även få in datorerna i tjänsten och att implementera tjänsten Apple Classroom. Tjänsten innebär att lärarna får en app och kan då se sina elevers Ipads. De kan se vad eleverna gör och hjälpa dem i arbetet. Nu kan lärarna gruppera eleverna, skicka genvägar till hemsidor eller dokument och bilder till eleverna. Det är ett administrativt verktyg för lärarna i klassrummet som är starkt efterfrågat.

7 maj 2020 Uppdaterad 8 maj 2020 Reporter Fredrik Adolfsson it i skolan Foto Fredrik Kron

Rekommenderad läsning

Folk På Stan Telia Anonymdata

Telias data planerar samhället

17 mar 2021 digit

Telia använder anonymiserad data för samhällsplanering. Datan hjälper kommuner att bli mer hållbara och ger en koll på hur befolkningen följer restriktioner under pandemin. 

Fyra Människor Håller Upp Varsin Färgglad Chattbubbla Framför Ansiktet

Slutchattat i Teams

17 feb 2021 digit

Nu kan du stänga av chattfunktionen under möten för att minimera distraktionen för deltagarna. Det är en lösning som har efterfrågats av många, inte minst av lärare. 

Flera Små Rosa Skåp Med Lås
video
Ett samarbete med F-Secure

Så säkrar Lomma O365

8 jan 2021 digit

Bland fyra miljoner mejl upptäckte Lomma 51 osäkra objekt och 104 osäkra webbadresser. Tack vare F-Secure Cloud Protection för Office 365 har kommunen nu ett avancerat skydd mot virus, trojaner, ransomware och annan avancerad kod.

Mustasch 960640

AI mot cancer

8 dec 2020 digit

Lunds universitet undersöker om AI kan hjälpa till att diagnostisera prostatacancer. En sådan lösning skulle vara till stor hjälp, inte minst eftersom det råder brist på patologer, men det finns fortfarande utmaningar kvar att lösa. 

Apple 1

Apple och framtiden

24 nov 2020 digit

Steve Wozniak, medgrundare av Apple, misstror datorer som är för stora för att kasta ut genom ett fönster och menar att dagens stängda teknik förhindrar innovationer. Det och mycket annat hann Apple-legendaren säga i sitt keynotepass under Internetdagarna. 

Minecraftfyrkanter Mot Vit Bakgrund

Västerås i Minecraft

11 nov 2020 digit

Under höstlovet jobbade närmare 200 ungdomar med att skapa ett nytt Västerås, men nu i Minecraft. Resultatet blev ett nytt utseende av staden och även nya bussturer som tar vägen förbi luckan på McDonalds. 

Massa Människor Sedda Ovanifrån
video
Ett samarbete med Microsoft

Säker hantering i Härryda

2 nov 2020 säkerhet

Engagerade medarbetare var en nyckelfaktor när Härryda kommun införde Microsoft Identity Manager, mitt i coronapandemin. Resultatet är säkrare, smartare och effektivare identitetshantering.

Paraplyer Hylte
video
ett samarbete med hpe

Hyltes hyperskydd

16 okt 2020 digit

Hylte kommun har börjat använda den hyperkonvergerade infrastrukturen HPE Simplivity. Skiftet ska bland annat leda till en ökad säkerhet, flexibilitet och effektivitet. 

Skor Ung O Äldre
video
Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

En Lenovo för hela skoltiden

5 okt 2020 it i skolan

Med Lenovo 10e Chromebook Tablet ska elever kunna använda en och samma enhet genom hela förskolan, lågstadiet och högstadiet. Prestanda, stryktålighet och hållbarhet är tre nyckelord.