Lunds smarta klassrum

Lunds kommun använder Jamf för att ha kontroll över elevernas Apple-enheter. Det innebär ett enklare sätt att hantera appar och Apple-ID:n och även en trygghet om en elev blir av med sin enhet. Nästa steg är Apple Classroom för att hjälpa eleverna i skolarbetet. 

– Vi arbetar med Jamf därför att det verktyget var det självklara valet när vi behövde hantera våra Apple-produkter, och i synnerhet våra Ipads som vi har börjat med. På sikt kommer vi även att använda det för våra Macbooks och Apple TV:s, säger Jesper Levallius, IKT-strateg, Lunds kommun.

Hur hjälper verktyget er?

– Det hjälper oss att säkerställa lagring och att vi får koll på var våra enheter är. Det är en säkerhetsaspekt och något som är nödvändigt, inte minst sedan GDPR kom.

– Med verktyget kan vi nu även hantera appar på ett enklare sätt. Det var betydligt svårare tidigare.

Hur gjorde ni tidigare?

– Då var vi tvungna att skapa upp ett unikt Apple-ID för varje enhet. Det innebar över 10 000 ID:n som skapades manuellt för varje enskild enhet och det fanns en risk, eftersom att varje ID kunde lagra annan typ av data, som till exempel bilder som togs med kameran eller dokument. Eftersom skolor inte är tänkta att tillhandahålla privata ID:n fick vi tänka om. Nu kan vi skicka ut innehållet direkt till varje enhet, oberoende av Apple-ID.

Varför valde ni Jamf?

Lärarna kan se sina elevers Ipads, vad de gör och hjälpa dem i arbetet.

– Om Apple släpper en nyhet, som ett nytt IOS, så har Jamf stöd för de funktionerna redan samma dag som det släpps. När vi uppdaterar våra enheter kan vi förvänta oss att ha de funktionerna som ska finnas i ett Mobile Device Management-system.

Vad händer framöver?

– Nästa steg blir att även få in datorerna i tjänsten och att implementera tjänsten Apple Classroom. Tjänsten innebär att lärarna får en app och kan då se sina elevers Ipads. De kan se vad eleverna gör och hjälpa dem i arbetet. Nu kan lärarna gruppera eleverna, skicka genvägar till hemsidor eller dokument och bilder till eleverna. Det är ett administrativt verktyg för lärarna i klassrummet som är starkt efterfrågat.

7 maj 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonit i skolanFoto Fredrik Kron

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng