Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

En extra dag med RPA

Med tre automatiserade rutiner sparar Fiskarhedenvillans ekonomiavdelning en arbetsdag i veckan. Samtidigt har flera andra delar av verksamheten börjat se över och förändra sitt sätt att arbeta.

Text anne hammarskjöld Foto adobestock, fiskarhedvillan 14 maj 2020 digit

Kvinna Tar Det Lugnt I Hängmatta På En Strand

– När vi började titta på våra processer på ekonomiavdelningen såg vi den ena möjligheten efter den andra för automatisering. Det är så lätt gjort att fastna i gamla vanor och rutiner, och missa hur mycket som kan förändras och förbättras med relativt små medel, säger Björn Lindroth, CFO på hustillverkaren Fiskarhedenvillan med huvudkontor i Borlänge.

Björn Lindroths tidigare erfarenhet av RPA-projekt blev en katalysator när han började på företaget för ungefär nio månader sedan.

Med vår satsning på automation går vi i täten för ett arbetssätt som hela företaget kan anamma över tid.

– Ofta behövs det bara lite hjälp att våga ta det första steget till förändring och det är mycket enklare när någon kan visa vägen. Det är en jättebra grupp på ekonomiavdelningen, så viljan har funnits hela tiden.

Snabba resultat

Sent i höstas genomförde de fem kollegorna på ekonomiavdelningen en workshop kring automation i samarbete med Atea. Den gav snabbt konkreta resultat och en plan för det fortsatta införandet.

– Vi gjorde ett flödesschema över våra processer och hittade flera delar där vi ville få bort manuellt arbete. Sedan gjorde vi en prioriteringslista efter hur mycket tid vi kunde spara på.

Idag är administrationen av kontraktshandlingar respektive uppläggning av kunduppgifter helt automatiserad. Inom några veckor gäller det också faktureringen. Företagets kunder gör sitt livs kanske största investering och det är viktigt att alla rutiner sitter som de ska.

– Bara arbetet med kontraktshandlingar omfattar sju olika moment, från ett tackbrev till att spara ett antal dokument i våra olika CRM-, ekonomi-, och administrativa system. Tidigare tog varje kontrakt 20-25 minuter, och under vissa delar av året är det väldigt många kontrakt att hantera.

Stora tidsvinster

Björn Lindroth ser redan stora tidsvinster med ekonomiavdelningens automation.

– Vi sparar i snitt en arbetsdag per vecka. Slå ihop det över ett år och det blir mycket tid som vi kan lägga på mer kvalitativt arbete. Vi har ett motto på vår avdelning som säger ”lite bättre varje dag” och mitt mål är att ekonomiavdelningen ska bidra till det genom att frigöra tid och kunna lägger mer fokus på analysera och blicka framåt.

Det är inte enbart ekonomiavdelningen som utvecklas med RPA på Fiskarhedenvillan.

Lindroth Proffe

Björn Lindroth, CFO på hustillverkaren Fiskarhedenvillan.

– Det har fört med sig fler andra positiva effekter som omfattar övriga avdelningar. I samband med RPA-projekt dyker det alltid upp utmaningar, där lösningen är att styra upp och strukturera olika rutiner på ett tydligare sätt.

– Här gäller det att hela organisationen är med på banan. Alla avdelningar har varit väldigt förstående och anstränger sig för att allt ska fungera. Med vår satsning på automation går vi i täten för ett arbetssätt som hela företaget kan anamma över tid.

Vilket är ditt råd till andra organisationer som funderar på RPA?

– Det allra viktigaste är att få med hela företaget i utvecklingen. För de allra flesta idag handlar den digitala utvecklingen om att utvecklas eller avvecklas. Mitt råd är att våga försöka, och ta sig tid att inventera arbetsdagen. De utmaningar som uppstår under vägen är möjligheter att lära mer.

Rekommenderad läsning

kupolen.jpg (2)

RPA skapar tid

30 sep 2019 digit

Borlänges RPA beräknas spara två arbetsdagar i månaden. Nu visar flera andra verksamheter intresse för en liknande lösning. 

bostader-i-landskrona.jpg
video

Vinsten med RPA

16 okt 2019 digit

Under 18 månader arbetade socialtjänsten i Landskrona som om en RPA redan var på plats. Resultatet blev mer tid för samtal och att 100 färre hushåll har försörjningsstöd. Nu är mjukvaruroboten igång och kommunen ser flera möjligheter.

personer står redo att starta ett sprintlopp med händerna i marken.jpg
video

Startskottet i Marks kommun

24 sep 2019 digit

Drönare, RPA och e-tjänster. Det är några av förslagen som verksamheterna i Marks kommun har på önskelistan.

unikom-hoor.jpg
video

Tre it-musketörer

25 jul 2019 digit

Istället för tre it-avdelningar driver det samägda bolaget Unikom it-utvecklingen i Hörby, Höör och Östra Göinge. Idag är fokus på hur RPA och IoT kan skapa medborgarnytta i de tre skånska kommunerna. 

wooden-fishing-huts-sweden-scandinavia.jpg
video

Digitala bästkusten

3 okt 2019 digit

Mölndals RPA-upphandling är bara ett av flera goda exempel på vad Göteborgsregionens arbete kring digital samverkan kan åstadkomma. Nu lanseras en ny tjänst som ger Sveriges 290 kommuner en god överblick över både egna och andras it-system för enklare utveckling och integration.

grön gammeldags vattenpump.jpg

När din kran blir smart

4 feb 2019 digit

Genom samarbete med Telia tar FM Mattsson köks- och badrumsblandare till nästa nivå. Med smarta kranar kan vattnet på skolorna hållas renare och äldre kan få en tryggare vardag.

en glad foxterrier.jpg
video

Tintin knegar i Östersund

3 sep 2019 digit

Östersund vill bli en av de framstående digitaliserade kommunerna i Sverige. För att nå dit krävs det att man kompetensutvecklar och får samtliga medarbetare att förstå nyttan med de nya verktygen. Och att nya RPA-kollegan Tintin kan dra sitt strå till stacken.

folk kastar pappersflygplan mot blå himmel.jpg
video

Söderhamns smarta strategi

4 jun 2019 digit

En kommun med höga ambitioner och behov av automatisering och andra lösningar kan känna sig ganska ensam. Genom samarbetet med de fem andra hälsingekommunerna kan Söderhamn säkra både det papperslösa kontoret och hög kompetens inom digitalisering.

blekinge-960640.jpg
video

RPA för nya regionen

26 aug 2019 digit

En RPA som på sikt integreras med AI står högt på Region Blekinges önskelista. I närtid handlar det om lösningar som digital signering för att spara tid och pengar minskar avtrycket på miljön.