Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Digital kyrka i tiden

Ökad efterfrågan på digitala gudstjänster och jourhavande präster är några effekter som Svenska kyrkan ser under rådande pandemi. När allt blir mer normalt hoppas samfundet på digitala lösningar för att boka dop och att alla 22 000 anställda ska ha tillgång till Office 365. 

Text Tim Leffler, Fredrik Kron Foto Mostphotos, Fredrik Kron 5 maj 2020 digit

– Kyrkans devis har alltid varit att vara en kyrka i tiden. Just nu är samtiden digital och det är något som också vi omfamnar, säger Pelle Djerf, it-chef på Svenska kyrkan.

Teams för 600 församlingar

Pelle Djerf har varit it-chef i Svenska kyrkan i snart ett år och har tidigare haft samma roll på Läkemedelsverket och har också en bakgrund som konsult i it-branschen. En av de stora utmaningarna att digitalisera det 1 000 år gamla samfundet är den stora spridningen och mängden av olika enheter, med 13 stift och över 600 församlingar och pastorat från norr till söder, vilket dessutom innebär att man är Sveriges största fastighetsägare.

– Jag arbetar på kyrkokansliet i Uppsala och vår uppgift blir att hitta plattformar och arbetssätt som kan fungera både på nationell och lokal nivå. Därför är det viktigt att hitta församlingar som själva kan driva digitalisering, hitta lösningar som är skalbara och därefter sprida goda exempel.

Det finns stor potential att bli mer närvarande.

En av de första satsningarna har handlat om den digitala arbetsplatsen och en nationell utrullning av Office 365. Efter ett par år av förarbete och testperioder för utvalda församlingar är idag 500 anställda anslutna. Målet är 7 000 användare under 2020 och att samtliga kyrkans 22 000 anställda, med alltifrån vaktmästare till kommunikatörer, är Office 365-användare under 2021.

Pelle Djerf ser många fördelar med till exempelvis Microsoft Teams.

– Vi vill förstås att våra församlingar ska kunna samarbeta och samtala smidigt via video. Så många som hälften av våra anställda använder inte en dator under arbetstid och därför är det viktigt att ha lösningar som fungerar bra i telefonen.

Jourhavande präst

Office 365 är en satsning som även ska förenkla den interna kommunikationen. Men precis som alla andra företag och organisationer lyfter Pelle Djerf betydelsen av att vara tillgänglig gentemot både sina medlemmar och gentemot samhället i stort.

Något som funnits i många år är jourhavande präst som personer som ringer 112 kan be att kopplas till, och det går också att mejla eller chatta med en jourhavande präst. Under den rådande samhällskrisen har efterfrågan ökat kraftigt på den tjänsten och Svenska kyrkan har skalat upp och bemannat efter den senaste tidens behov.

Videogudstjänst

Även ett antal videogudstjänster har genomförts, med tanke på att människor inte kan samlas på samma sätt.

– Men det är inget jag tror kommer bli regel efter denna kris. Ett av kyrkans ledord är närvaro och vi tycker det är viktigt att människor kan mötas i det riktiga rummet. Men det kan förstås komma att fungera bra som komplement.

Papper och anslagstavlor

pelle djerf proffe.png

Pelle Djerf, it-chef, Svenska kyrkan.

Svenska kyrkan har också en tjänst för att hitta rätt typ av konfirmationsläger, så att den som vill kan välja att konfirmeras och även välja inriktning som musik eller sport. Framöver tror Pelle Djerf på liknande tjänster för att boka en doptid.

– På det stora hela handlar det om att vi ska bli bättre på digitala tjänster för de som vill ta del av det som Svenska kyrkan har att erbjuda. Fortfarande sköts mycket med papper i brevlådan och affischer på anslagstavlor. Det finns en stor potential att bli än mer aktuell och närvarande för både nya och gamla generationer, med hjälp av digitala tjänster, säger Pelle Djerf. 

Rekommenderad läsning

Uppsalahem Katt

MS hos Uppsalahem

11 maj 2020 digit

När Uppsalahem går in i Office 365-plattformen är prio att fokusera på behov och att involvera ledningen. Allt för att öka tryggheten och säkra att Microsoft-produkterna verkligen används.

vallmoblommor och annat i närbild på en äng.jpg

LRF:s nya it-miljö

30 mar 2020 digit

Lantbrukarnas riksförbund har satsat på en effektiv digital miljö för att stödja verksamheten. Utöver verktygen i Office 365 har it-avdelningen gjort sig av med gammalt arv och ser redan effekterna av moderniseringen. 

röda hus i falun längs med faluån.jpg
video

Molnstrategin för Falu och Flen

14 jun 2018 digit

Kommunerna Falu och Flen må ha valt olika molnlösningar men resultaten har mycket gemensamt: att med medborgarna i centrum utveckla god service och smidig kommunikation helt enligt kraven från GDPR och svensk lag. 

sjukhus 4.jpg
video

Regionen som jobbar med Teams

14 nov 2017 digit

Region Västmanland använder alltmer av de olika delarna i Office 365. Senaste tillskottet är Teams.  

tre missiler med himmel som bakgrund.jpg
video

Hotet gav kommunen O365

16 sep 2019 digit

Krypteringsattacker och mejlfiske fick Landskrona kommun att satsa på Office 365. Samtidigt som it-avdelningen fick ett bättre verktyg att hantera säkerhetsutmaningarna har verksamheterna en plattform för kommunikation.

detalj-fran-kyrkfonster.jpg

AI i kyrkan

24 jan 2019 digit

Snart samlas de 450 prästerna i Lunds stift för att diskutera möjligheterna med AI. Målet är både att utveckla sina kunskaper men också att diskutera tekniken ur ett teologiskt och filosofiskt perspektiv.

hm-tjejer med blommiga kläder2.jpg

H&M:s väg till molnet

13 maj 2019 digit

Digitala ambassadörer har en central roll i H&M:s molnflytt till Office 365. Under en så omfattande intern digital transformation är det viktigt att inte glömma bort syftet och att ständigt kommunicera. Det menar Robert Lingemark, it-serviceansvarig på H&M.

glasbruk.jpg
video

Nybros säkra satsningar

22 maj 2019 digit

Med O365 ser Nybro kommun stora möjligheter att skapa en säkrare arbetsplats för kommunens anställda. Säkerhet är dessutom en central del när man tillsammans med sju andra kommuner i Region Kalmar Län lägger grunden för framtidens e-tjänster.

snabb-hockeymatch.jpg

Västerbottens viktigaste mål

14 dec 2018 digit

Vindelns IF och Vilhelmina IK är bara några av Västerbottens 800 lokala idrottsföreningar med små resurser och stort engagemang som gemensamma nämnare. Nu jobbar Västerbottens idrottsförbund för att med inspiration och kompetensutveckling bli en resurs i deras fortsatta digitalisering.