Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

ett samarbete mellan jamf och voister

En smartare it-nyhetssajt

Smartare skola med Jamf

Tekniska problem hindrar flytet under lektionerna och därmed elevernas inlärning. Med Jamfs nya lösning för skolan får lärarna kontroll på allt ifrån videolektioner till användning av appar i Apple-produkter. Det sker oavsett om eleverna studerar hemma eller i skolan.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 24 april 2020 it i skolan

– Vad jag vet är vi ensamma om att erbjuda en sådan här tjänst. Eftersom vi jobbar nära med Apple är våra produkter synkade med deras uppdateringar och väldigt intuitiva och lättanvända, säger Johan Måhlén, skolansvarig på Jamf.

Under lektionen

Jamf erbjuder nu en tjänst som gör att elever, föräldrar och lärare har större kontroll över innehållet och funktionerna i skolans Apple-produkter.

Under en lektion kan läraren slå på de appar och funktioner som ska användas och spärra allt annat, oavsett om eleverna befinner sig i skolan eller sitter hemma. Det finns också en möjlighet att slå av och på dessa beroende på tid på dygnet eller var enheten finns någonstans rent geografiskt.

Med funktionen Raised Hands kan eleverna virtuellt räcka upp handen.

Det går att kommunicera både med text och video till varje elev, en grupp av elever eller till hela klassen. Om läraren ska berätta något för hela klassen kan hen låsa samtliga enheter på några sekunder för att få all uppmärksamhet.

– Responsen har varit fantastisk och det är just lärarna som ser de största vinsterna och de upplever att de får mycket bättre förutsättningar att planera lektioner i förväg.

– De har också själva möjlighet att slå på funktioner och slipper kalla in it-personal för detta eller om något problem uppstår, tack vare den enkla utformningen på lösningen. Som extra hjälp för lärarna finns inbyggda Help Guides samt möjligheten att dela sina fördefinierade lektioner med varandra.

Dessutom kan eleverna få sina enheter personligt anpassade. 

– Det är ju en stor skillnad på elever i årskurs 1 och elever i årskurs 9, skillnader mellan elever i en och samma årskurs och dessutom olika förutsättningar beroende på vilket ämne lektionen handlar om.

Upplägget blir en sporre för eleverna som känner sig mer involverade och de blir mer rädda om sin enhet oavsett om de är i skolan eller hemma.

Pluggar hemma

Om eleverna ska delta i undervisning från hemmet är det viktigt att tekniken lämpar sig även för det. Med Jamfs tjänst finns restriktioner kring vilka appar och funktioner som är tillgängliga under specifika lektioner och lärarna får en god överblick om vad eleverna gör på sina enheter.

– Ett exempel för att skapa så klassrumslika förutsättningar som möjligt är funktionen rasied hand där eleverna virtuellt räcker upp handen.

I hemmet kan också föräldrarna styra enheten och sätta restriktioner för vilka appar som får användas vilken tid på dygnet, och till exempel låsa upp enheten för appar som inte har med skolan att gör först några timmar efter skoldagens slut.

– Tjänsten är på så sätt väldigt bra anpassad för distansundervisning, och fungerar också bra för specialistutbildningar som finns på ett fåtal platser men som vill nå många elever där upplägget med distansarbete är mer permanent.

Jamf School

Jamf erbjuder MDM, Mobile Device Management, för Apple-produkter. Deras skoltjänst kommer med tre olika appar: Teacher, Student och Parent. De möjliggör att lärare, elever och föräldrar, utöver it-avdelningen, också kan vara med och styra hur en iPad eller Mac-dator används.

Parent-appen finns även för AppleWatch, för bättre tillgänglighet och enkelhet.

Rekommenderad läsning

Skapa-Apple-ID.jpg

Skapa Apple-ID men utan kontokort

20 maj 2016 it i skolan

Har du problem med att skaffa ett Apple-ID utan att behöva använda ett kontokort? Eller du kanske känner någon som nämnt problematiken? Lugn, det finns tips och trix hur du kan gå tillväga.  

äldrevård eskilstuna.jpg
video

Viva Omsorg gör jobbet i Eskilstuna

13 mar 2017 it i vården

En app och en platta har gjort jobbet både enklare och säkrare för medarbetarna i hemtjänsten i Eskilstuna kommun. För drygt ett år sedan startade piloten och nu används tekniken fullt ut.

emmaskolan.jpg
video

Emmaskolan: Från kaos till klockrent

19 jun 2017 it i skolan

När Emmaskolan i Angered började med Ipads var nätverket för långsamt för att undervisningen skulle kunna fungera. Med en ny lösning och ett tätt samarbete med Cisco har problemen lösts. Alexandra Ågren, pedagog Emmaskolan och Peter Jerhamre berättar om lösningen och resultatet.

tablet unge.jpg

Airwatch har koll på skolplattorna

29 sep 2017 it i skolan

Jönköpings kommun använder MDM-lösningen Airwatch till skolornas Ipads. Resultatet är bland annat bättre struktur, högre effektivitet och mindre kostnader.

old couple.jpg

FocusCuras nya lösning för hjärtpatienter

14 jun 2017 it i vården

E-hälsoföretaget FocusCura lanserade nyligen plattformen Heartguard för kroniskt hjärtsjuka patienter. Istället för att besöka sjukhus kan patienten nu göra många av kontrollerna i hemmet.

Pojke_med_platta.jpg

Skolåret 2017

4 jan 2018 it i skolan

Efterlängtad är bara förnamnet men så kom den till sist, digitaliseringsstrategin för skolan. Om den motsvarar alla höga förväntningar kan bara framtiden utvisa. Idag är sanningen den att många kommuner förlorat värdefull tid i väntan på viktiga svar.

Modell mot guld.jpg

En bild ljuger alltid

10 jan 2018 it i skolan

Idag drivs sociala medier i allt högre grad av bilder och filmer som formar vår världsbild. På Nordlyckeskolan är källkritik ur ett bildperspektiv en självklar del av undervisningen.

unga personer sitter på en rad och tittar i var sin padda.jpg
Ett samarbete mellan Google och Voister

Helsingborg väljer Google

6 apr 2018 it i skolan

Att uppmuntra till samarbete och i realtid följa elevernas arbete är några av de stora fördelarna med Googles verktyg för skolan. Det menar Eva Svensson, lärare och forskare inom digitalisering.