Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

ett samarbete mellan jamf och voister

En smartare it-nyhetssajt

Smartare skola med Jamf

Tekniska problem hindrar flytet under lektionerna och därmed elevernas inlärning. Med Jamfs nya lösning för skolan får lärarna kontroll på allt ifrån videolektioner till användning av appar i Apple-produkter. Det sker oavsett om eleverna studerar hemma eller i skolan.

– Vad jag vet är vi ensamma om att erbjuda en sådan här tjänst. Eftersom vi jobbar nära med Apple är våra produkter synkade med deras uppdateringar och väldigt intuitiva och lättanvända, säger Johan Måhlén, skolansvarig på Jamf.

Under lektionen

Jamf erbjuder nu en tjänst som gör att elever, föräldrar och lärare har större kontroll över innehållet och funktionerna i skolans Apple-produkter.

Under en lektion kan läraren slå på de appar och funktioner som ska användas och spärra allt annat, oavsett om eleverna befinner sig i skolan eller sitter hemma. Det finns också en möjlighet att slå av och på dessa beroende på tid på dygnet eller var enheten finns någonstans rent geografiskt.

Med funktionen Raised Hands kan eleverna virtuellt räcka upp handen.

Det går att kommunicera både med text och video till varje elev, en grupp av elever eller till hela klassen. Om läraren ska berätta något för hela klassen kan hen låsa samtliga enheter på några sekunder för att få all uppmärksamhet.

– Responsen har varit fantastisk och det är just lärarna som ser de största vinsterna och de upplever att de får mycket bättre förutsättningar att planera lektioner i förväg.

– De har också själva möjlighet att slå på funktioner och slipper kalla in it-personal för detta eller om något problem uppstår, tack vare den enkla utformningen på lösningen. Som extra hjälp för lärarna finns inbyggda Help Guides samt möjligheten att dela sina fördefinierade lektioner med varandra.

Dessutom kan eleverna få sina enheter personligt anpassade. 

– Det är ju en stor skillnad på elever i årskurs 1 och elever i årskurs 9, skillnader mellan elever i en och samma årskurs och dessutom olika förutsättningar beroende på vilket ämne lektionen handlar om.

Upplägget blir en sporre för eleverna som känner sig mer involverade och de blir mer rädda om sin enhet oavsett om de är i skolan eller hemma.

Pluggar hemma

Om eleverna ska delta i undervisning från hemmet är det viktigt att tekniken lämpar sig även för det. Med Jamfs tjänst finns restriktioner kring vilka appar och funktioner som är tillgängliga under specifika lektioner och lärarna får en god överblick om vad eleverna gör på sina enheter.

– Ett exempel för att skapa så klassrumslika förutsättningar som möjligt är funktionen rasied hand där eleverna virtuellt räcker upp handen.

I hemmet kan också föräldrarna styra enheten och sätta restriktioner för vilka appar som får användas vilken tid på dygnet, och till exempel låsa upp enheten för appar som inte har med skolan att gör först några timmar efter skoldagens slut.

– Tjänsten är på så sätt väldigt bra anpassad för distansundervisning, och fungerar också bra för specialistutbildningar som finns på ett fåtal platser men som vill nå många elever där upplägget med distansarbete är mer permanent.

Jamf School

Jamf erbjuder MDM, Mobile Device Management, för Apple-produkter. Deras skoltjänst kommer med tre olika appar: Teacher, Student och Parent. De möjliggör att lärare, elever och föräldrar, utöver it-avdelningen, också kan vara med och styra hur en iPad eller Mac-dator används.

Parent-appen finns även för AppleWatch, för bättre tillgänglighet och enkelhet.

24 april 2020 Uppdaterad 28 januari 2021 Reporter Tim Leffler it i skolan Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Flicka Sitter Framför Dator Hemma Och Gör Skoluppgift

Brister i undervisningen

17 feb 2021 digit

Utmaningen med distansundervisning under pandemin har varit att ha en bra och spontan kommunikation mellan lärare och elev. Samtidigt är förhoppningen att undervisning på distans ska bereda vägen för ett bättre regelverk för fjärrundervisning. Det menar forskaren Anna Åkerfeldt.

Christian Landgren Mot Rosa Bakgrund

Förälder gör skolplattform

8 feb 2021 digit

Christian Landgren var missnöjd med Stockholms stads skolplattform och gjorde en egen variant. Kommunen tycker att tanken är god, men är kritiska till lösningen.

Man Vid Stor Griffeltavla

Bättre lärare med sensorer

8 feb 2021 digit

Sedan snart ett år mäter fyra sensorer hur läraren Christian Svedenkrans rör sig i klassrummet. Att bli medveten om rörelsemönster ger ett pedagogiskt lyft för läraren och kan även förbättra elevernas studieresultat.

Skola Tomt Klassrum

Skolverkets DNP-råd

3 feb 2021 digit

Om två år ska de nationella proven vara digitala, men det finns fortfarande stora utmaningar. Schrems II-domen påverkar hur personuppgifter ska hanteras och dessutom är det oklart om alla skolor har tillräckligt bra teknik.

Hp Reverb G2 På Tjej 3
video
Ett samarbete med HP

Maxa VR med HP

29 jan 2021 digit

Utbildning och samarbete i VR minskar utbildningskostnader, sparar tid och är bättre för miljön. Utöver bättre spelupplevelse, vill HP med sin nya generation VR-headset göra tekniken mer tillgänglig för fler verksamheter och användningsområden.  

Magnus Wink Slöjd2

Digital slöjd

28 jan 2021 digit

Magnus Wink utbildar lärare i bland annat slöjd och sedan pandemin har han gjort det digitalt och helt på distans. Några av utmaningarna har handlat om att hålla nere maskinljudet och att faktiskt spara snarare än att förlora tid.

Semira Vikström

Så jobbar Årets skolledare

12 jan 2021 digit

Semira Vikström utsågs till Årets skolledare 2020. Visättraskolan var tidigare en skola som hade problem att attrahera elever, men nu har trenden vänt. Arbetet startade med en stor kartläggning av verksamheten, ett ökat fokus på trivsel och tydliga visioner.

Flera Små Rosa Skåp Med Lås
video
Ett samarbete med F-Secure

Så säkrar Lomma O365

8 jan 2021 digit

Bland fyra miljoner mejl upptäckte Lomma 51 osäkra objekt och 104 osäkra webbadresser. Tack vare F-Secure Cloud Protection för Office 365 har kommunen nu ett avancerat skydd mot virus, trojaner, ransomware och annan avancerad kod.

Telefoner Mot Turkos Bakgrund

Mobiler till alla lärare

9 dec 2020 it i skolan

Alla lärare och all annan personal på Nannaskolan i Uppsala har en tjänstemobil, vilket är ganska unikt. Beslutet togs av rektor Henrik Ljungblom som anser att skolans personal inte ska behöva använda sina privata mobiler i jobbet.