Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete mellan Jamf och Voister

Mer Mac på Scania

För att vara relevant för en ny generation medarbetare behöver arbetsgivare erbjuda alternativ till en traditionell pc. Scania i Södertälje har arbetat fram en process för Mac-hantering och bolaget Jamf har en viktig roll i lösningen.

– Allt fler vill kunna välja själv vilken typ av dator och mobil de vill använda på jobbet och det gäller inte minsta unga medarbetare. Då kan inte vi som arbetsgivare hänvisa till den typ av datorer som vi alltid har gjort tidigare. I slutändan tror vi att valfrihet både leder till en nöjdare och effektivare medarbetare, säger Tommy Löw, tjänsteansvarig för klientplattform på Scania.

Valfrihet för alla

Scania har valt att erbjuda sina medarbetare en valfrihet i att använda Mac-datorer av tre skäl. Utvecklare som vill ha en Mac som sin Unix-baserade produkt, kreativa användare som använder Mac med Adobe-programvaror för att skapa innehåll och sist men inte minst, medarbetare som ofta har en Mac-dator privat.

– Det initiala trycket kom från affärssidan som redan hade börjat köpa in en del Mac-datorer till sina medarbetare.

Det två år långa planeringsarbetet har skett tillsammans med bolaget Jamf och externa leverantörer som sköter hanteringen. Jamf inriktar sig på mobile device management, MDM, för Apple-produkter.

Datorerna är oerhört efterfrågade.

För Scanias räkning underlättar Jamf-arbetet med en tillförlitlig appdistribution för att göra kontinuerliga inventeringar och säkerställa att alla önskvärda uppdateringar är på plats, men framförallt bidrar Jamf med en säker managering.

– Jamf har de rutiner och verktyg som behövs. Vi kan koppla upp oss till Azure och få en säker molnbaserad installation med stöd för O365. Både säkerhetsavdelningen och medarbetarna som har var med i piloten är mycket nöjda.

Dags för utrullning

Efter att under de senaste två åren ha säkerställt att alla eventuella frågetecken om brandväggar och nätverk är uträtade gör Scania sig nu redo för lanseringen av Mac-datorer till alla medarbetare i Södertälje.

löw proffe2.jpg

Tommy Löw, tjänsteansvarig för klientplattform på Scania.

Den första utrullningen har ägt rum och leveransflödena provkörs för de anställda som var tidiga att välja att vara med i projektet. Första utrullningen gjordes i slutet av 2019 och förhoppningen är att alla i Södertälje som vill ska kunna beställa en Mac under första kvartalet 2020.

– Datorerna är oerhört efterfrågade. Det finns fortfarande saker att skruva på eftersom en Mac-dator från början är mer anpassad till att användas av en användare eller en individ, men på det stora hela har vi nu en god koll på hur datorerna ska hanteras. Våra medarbetare kommer att kunna plocka upp och arbeta med den precis som vanligt, oavsett var de befinner sig.

Var är ni om ett år?

– Då har vi fått ut alla cirka 1 000 enheter till våra användare här i Sverige och jag hoppas att vi har kommit en bit med att lansera ett liknande koncept för andra delar av koncernen med start i Tyskland, men sedan väntar många andra länder i koncernen. Då kommer vi ha mer erfarenhet om hur man arbetar fram en sådan här tjänst med valfria enheter för medarbetarna.

28 februari 2020 Uppdaterad 16 december 2020 Reporter Tim Leffler digit Foto adobestock, voister

Rekommenderad läsning

Person Med Röd Jacka Susar Fram På Damcykel

Data driver Södertälje

1 mar 2021 digit

Södertälje satsar på datadrivna beslut med hjälp av AI, IoT och öppen data. Uppkopplade papperskorgar och parkeringsplatser samt sensorer som mäter snödjup och antalet cyklister ska förenkla tillvaron för både medborgare och anställda.

Kretskort Leab 960640
video
Ett samarbete med Microsoft

Leab kretsar kring Azure

4 dec 2020 digit

Leab går från att drifta sin it lokalt till att nu lägga det mesta i Microsoft Azure. Det ska förenkla det dagliga arbetet och ge ökad säkerhet och flexibilitet.

Publik Stolar
video
Ett samarbete med Microsoft

Azure för publik sektor

1 dec 2020 digit

Microsoft lanserar Molndesign för Offentlig Sektor, en lösning som ska förenkla användandet av molntjänster i Microsoft Azure för kommuner, regioner och myndigheter.

Vitt Snus
video
ett samarbete med microsoft

Fint snus med Azure

20 nov 2020 digit

Med 500 000 kunder i 30 länder har snusåterförsäljaren Haypp växt fort. För att snabbare och smidigare kunna skala upp sin verksamhet har bolaget nu valt att lägga sin e-handelsplattform i Microsoft Azure.

Personer Sitter Med Ben I Kors Mot Vägg
video
Ett samarbete med Microsoft

Revision med Azure

6 nov 2020 digit

Nya samarbeten, rätt person på rätt plats och en framtidssäkrad plattform för både distansarbete och framtida tjänster. Så har Microsoft Azure hjälp revisionsbyrån Value & Friends.

Glada Barn Med Böcker Mot Gul Bakgrund

Skolan som klarar corona

13 aug 2020 it i skolan

När höstterminen drar igång kommer det vara med fortsatta restriktioner på grund av pandemin. Grundskolan Nya Elementar i Bromma är rustade med Apple Classroom och Teams, och har dessutom samlat goda erfarenheter från vårterminen.

fyra röda äpplen mot rosa bakgrund.jpg
video
ett samarbete mellan jamf och voister

Smartare skola med Jamf

24 apr 2020 it i skolan

Tekniska problem hindrar flytet under lektionerna och därmed elevernas inlärning. Med Jamfs nya lösning för skolan får lärarna kontroll på allt ifrån videolektioner till användning av appar i Apple-produkter. Det sker oavsett om eleverna studerar hemma eller i skolan.

händer med penna och miniräknare och en dator framför sig mot ljusblå bakgrund.jpg
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Smartare fakturor i molnet

31 jan 2020 digit

Medius använder sig av hela utbudet i Microsoft 365. Utöver den ökade säkerheten får företaget även tillgång till Windows Autopilot. Lösningen innebär att all hantering av de anställdas datorer, och snart även mobiler, är molnbaserad.

barn på skärstad förskola i skogen med digitalt mikroskop.png
video
ett samarbete mellan atea skola och voister

Kod och kryp i förskolan

21 aug 2019 it i skolan

Med hjälp av ett äggformat mikroskop kopplat till en platta kan barnen upptäcka naturen på ett nytt sätt. Skärstads förskola jobbar även med andra digitala verktyg, för att lära barnen grunderna i programmering och att knäcka mattekoden.