ett samarbete mellan jamf och voister

Smartare skola med Jamf

Tekniska problem hindrar flytet under lektionerna och därmed elevernas inlärning. Med Jamfs nya lösning för skolan får lärarna kontroll på allt ifrån videolektioner till användning av appar i Apple-produkter. Det sker oavsett om eleverna studerar hemma eller i skolan.

– Vad jag vet är vi ensamma om att erbjuda en sådan här tjänst. Eftersom vi jobbar nära med Apple är våra produkter synkade med deras uppdateringar och väldigt intuitiva och lättanvända, säger Johan Måhlén, skolansvarig på Jamf.

Under lektionen

Jamf erbjuder nu en tjänst som gör att elever, föräldrar och lärare har större kontroll över innehållet och funktionerna i skolans Apple-produkter.

Under en lektion kan läraren slå på de appar och funktioner som ska användas och spärra allt annat, oavsett om eleverna befinner sig i skolan eller sitter hemma. Det finns också en möjlighet att slå av och på dessa beroende på tid på dygnet eller var enheten finns någonstans rent geografiskt.

Med funktionen Raised Hands kan eleverna virtuellt räcka upp handen.

Det går att kommunicera både med text och video till varje elev, en grupp av elever eller till hela klassen. Om läraren ska berätta något för hela klassen kan hen låsa samtliga enheter på några sekunder för att få all uppmärksamhet.

– Responsen har varit fantastisk och det är just lärarna som ser de största vinsterna och de upplever att de får mycket bättre förutsättningar att planera lektioner i förväg.

– De har också själva möjlighet att slå på funktioner och slipper kalla in it-personal för detta eller om något problem uppstår, tack vare den enkla utformningen på lösningen. Som extra hjälp för lärarna finns inbyggda Help Guides samt möjligheten att dela sina fördefinierade lektioner med varandra.

Dessutom kan eleverna få sina enheter personligt anpassade. 

– Det är ju en stor skillnad på elever i årskurs 1 och elever i årskurs 9, skillnader mellan elever i en och samma årskurs och dessutom olika förutsättningar beroende på vilket ämne lektionen handlar om.

Upplägget blir en sporre för eleverna som känner sig mer involverade och de blir mer rädda om sin enhet oavsett om de är i skolan eller hemma.

Pluggar hemma

Om eleverna ska delta i undervisning från hemmet är det viktigt att tekniken lämpar sig även för det. Med Jamfs tjänst finns restriktioner kring vilka appar och funktioner som är tillgängliga under specifika lektioner och lärarna får en god överblick om vad eleverna gör på sina enheter.

– Ett exempel för att skapa så klassrumslika förutsättningar som möjligt är funktionen rasied hand där eleverna virtuellt räcker upp handen.

I hemmet kan också föräldrarna styra enheten och sätta restriktioner för vilka appar som får användas vilken tid på dygnet, och till exempel låsa upp enheten för appar som inte har med skolan att gör först några timmar efter skoldagens slut.

– Tjänsten är på så sätt väldigt bra anpassad för distansundervisning, och fungerar också bra för specialistutbildningar som finns på ett fåtal platser men som vill nå många elever där upplägget med distansarbete är mer permanent.

Jamf School

Jamf erbjuder MDM, Mobile Device Management, för Apple-produkter. Deras skoltjänst kommer med tre olika appar: Teacher, Student och Parent. De möjliggör att lärare, elever och föräldrar, utöver it-avdelningen, också kan vara med och styra hur en iPad eller Mac-dator används.

Parent-appen finns även för AppleWatch, för bättre tillgänglighet och enkelhet.

24 april 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim Lefflerit i skolanFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng