Sämst i Europa

svenska flaggan på flaggstång.jpg

Tillgången till öppna data skapar jobb och räddar liv. Trots möjligheterna ligger Sverige på jumboplats inom OECD. Nu samarbetar DIGG, SKR, och Internetstiftelsen för att göra öppna data till en del av vardagen i kommuner och regioner.

– Digitalisering är en lagsport och vi är mycket glada över att kunna inleda samarbeten som dessa där flera stora aktörer deltar. Tillsammans kan vi nå ut bredare och föra dialoger kring värdet av öppna data, säger Anna Eriksson, generaldirektör DIGG.

Riksdagen har beslutat att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter, men i OECD:s senaste mätning låg Sverige bara på plats 32 av 33 bland jämförbara länder när det gäller öppna data.

Inspirerande trio

Nu startar DIGG, SKR och Internetstiftelsen ett samarbete för att inspirera myndigheter, regioner och kommuner att börja arbeta med öppna data i sitt dagliga arbete. Ambitionen är att så mycket data som möjligt ska vara öppet att använda när som helst och av vem som helst.

– SKR:s uppgift är att vägleda och stötta sina medlemmar och vi tror att öppna data kommer att förenkla arbetet för kommunerna och regionerna och skapa stora besparingar. Vi vill därför engagera oss och driva frågan, säger Caspar Almalander, strateg, SKR.

Web 3.0

De tre aktörerna ska också genomföra omfattande utbildningsinsatser för landets kommuner, regioner och myndigheter, delfinansiera och stötta pågående utrullningsprojekt samt arbeta med informationsspridning och nyhetsrapportering.

– Internetstiftelsen stöttar den handlingsplan för offentliga öppna data som DIGG har arbetat fram. Öppna och länkade data brukar kallas ibland för web 3.0 då internets potential uppfylls till max och data kan flöda fritt. Genom detta samarbete är vi glada att kunna främja en viktig utveckling som leder till stora förbättringar och besparingar, säger Danny Aerts, CEO, Internetstiftelsen.

Vi tror att öppna data kommer att förenkla arbetet för kommunerna och regionerna och skapa stora besparingar.

Satsningen inleds med ett digitalt seminarium om öppna data den 2 juni för beslutsfattare inom kommuner och myndigheter. Senare i höst genomförs ett helt kunskapsspår på konferensen Internetdagarna den 25 november.

325 miljarder euro

Öppet publicerad offentliga data beräknas leda till en miljon nya jobb, rädda 200 000 liv, och spara 25 miljoner timmar i väntetider i publika transporter. Marknaden värderas till 325 miljarder euro år 2025, enlig EU-kommissionens nyligen släppta rapport The economic impact of open data.

Källa: DIGG 

22 april 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng