Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Så kan diabetes förebyggas

Över 400 000 svenskar beräknas ha typ-2-diabetes, varav många har fått vetskap om risken redan innan de insjuknade. Sana Alajmovic, vd för Sigrid Therapeutics, förespråkar skatt på socker och digitala lösningar kopplat till hälsa och hoppas att mikrometerstora kiseldioxidpartiklar kan vara en hjälp till hälsa.

– Vår sjukvård och vårt samhälle har i min mening alldeles för länge fokuserat på att behandla kroniska sjukdomar istället för att förebygga dem. Mycket resurser går till att ta hand om sjuka. 75 procent av sjukvårdskostnader går till att behandla sjukdomar som vi faktiskt kan förebygga. Det är lite bakvänt. Det är ju mycket bättre att förebygga sjukdomen så att man får fler friska år eller kanske till och inte utvecklar någon sjukdom alls, säger Sana Alajmovic, CEO och medgrundare till Sigrid Therapeutics.

Hur arbetar du för att vi ska bli bättre på det?

– Jag brinner för den här frågan. Min pappa har typ-2-diabetes men precis som alla som har typ-2-diabetes har han också haft pre-diabetes, det vill säga förstadiet till diabetes. Och det stadiet går att förhindra och förebygga. När du väl har typ-2-diabetes finns det inget botemedel utan du får hantera dina blodsockernivåer. Men har du haft pre-diabetes går det att backa till ett normalt tillstånd.

– När min pappa fick sin diagnos hade inte sjukvården något att ge honom. Han skickades hem och uppmuntrades till att träna mer och äta nyttigare, och att ändra sina levnadsvanor vet vi är svårt. Därför tror jag att det behövs hjälpmedel och åtgärder för att boosta oss och ge oss viljestyrka att göra de livsstilssatsningarna som vi behöver.

Vad för typ av hjälpmedel?

– Vi är ett helt forskarteam av läkare, materialforskare, fysiologer, och nutritionsexperter som har utvecklat ett vitt, luktlöst och smaklöst pulver bland annat baserat på kisel, som man strör över sin mat eller löser upp i ett glas vatten. Vi har lyckats visa hur det absorberar enzymer i tarmarna och det innebär att matsmältningen kan saktas ned vilket får som följd att blodsockertopparna jämnas ut.

Både Norge och Mexiko har skatt på socker. Vad kan vi lära oss i Sverige?

– Mexiko har infört striktare regleringar på ohälsosamma produkter och matvaror med en svart varningstext om en vara innehåller för mycket socker eller fetter. I Norge som har infört skatt på bland annat lösviktsgodis och läskedrycker ser man den lägsta sockerkonsumtionen på 44 år. Så jag tror att vi kommer att se fler sådana här regleringar framöver och det är verkligen något jag välkomnar.

– Över 50 procent av jordens befolkning har en kronisk sjukdom och många av dessa sjukdomar är så kallade livsstilssjukdomar. Vi sover för lite, stressar för mycket, rör oss för lite och äter onyttigt. Idag går 20 procent av USA:s BNP till hälsovård och det ökar i hela världen. Det kommer inte att vara hållbart för oss att bara behandla kroniska sjukdomar. Vi måste börja arbeta med att förebygga.

16 april 2020 Uppdaterad 21 april 2020 Reporter Tim Leffler digit Foto Voister

Rekommenderad läsning

Titta Ut Från Kärnan I Helsingborg

AI tar tempen

17 nov 2020 digit

Smarta sensorer som mäter kroppsvärme kommer att placeras ut på Helsingborgs centralstation. Syftet är att upptäcka trender i av förhöjd kroppstemperatur vid till exempelvis virussjukdomar.

Rosa Glasskulor Mot Turkos Bakgrund

Glasskoll på McD

29 okt 2020 digit

McBroken är namnet på appen som Rashiq Zahid utveckalde för att kunder ska kunna se om glassmaskinen på just deras McDonalds är trasig. Efter att appen varit live i 20 minuter i USA hade den 10 000 besökare. 

Hund Med Ar Glasögon

AR för hundar

9 okt 2020 digit

Hundar med AR-headset kan ta kommandon, utan att en människa är i närheten. Det är den amerikanska armén som just nu testar AR-glasögon för hundar.

Boston Dynamics Hunden Spok På Sjukhus
video

Robot som sköterska

1 sep 2020 it i vården

En grupp forskare vid MIT har utrustat robothunden Spot med kameror, som mäter en rad olika symptom för till exempel covid-19. Tanken är att den här typen av robotar på sikt ska avlasta vården.

närbild på pizza i 8 slajsar.jpg

Bättre Ica med devops

20 apr 2020 digit

Från 36 dagar till tre. När Icas team började med devops sjönk tiden för hanteringen av infrastruktur med över 90 procent. Nu står andra delar av koncernen redo att jobba på ett liknande sätt.

nyfött-barn-glad.jpg

KTH mäter gulsot

6 apr 2020 vård

Forskare vid KTH har utvecklat en både billig och träffsäker gulsotsmätare, särskilt användbar för utvecklingsländer. Genom att hålla mätaren mot huden syns det nästan omgående om bebisar har gulsot.

orange katt med bandage på huvudet ligger upp och ner på en studsmatta och tittar in i kameran.jpg
video

Bandagera mot bakterier

2 apr 2020 digit

Varje år drabbas miljontals människor av resistenta hudinfektioner och enligt WTO kan antibiotikaresistens komma att vara en av de största dödsorsakerna inom en snar framtid. Detta vill Saba Atefyekta, CTO på techföretaget Amferia, tackla med antibakteriella plåster.

etiopiska tallrikar mot ljusblå bakgrund.jpg
video

Kodar för en bättre värld

26 mar 2020 digit

När Betelhem Dessie var nio år började hon koda för att tjäna egna pengar. Idag driver hon en verksamhet som lär barn och unga i Etiopien att programmera. Målet är att sprida kunskap som utvecklar både personen och samhället, inte bara i Etiopien utan hela i Afrika. I början av mars talade Betelhem Dessie på Women in tech.

tjej sitter på marken med dator och är glad.jpg

Välfärdsteknik hyllas

23 mar 2020 digit

En bra bit över hälften av medarbetarna inom välfärdssektorn är positiva till en ökad digitalisering på arbetsplatsen. Det visar en ny rapport från SKR.