Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Bandagera mot bakterier

Varje år drabbas miljontals människor av resistenta hudinfektioner och enligt WTO kan antibiotikaresistens komma att vara en av de största dödsorsakerna inom en snar framtid. Detta vill Saba Atefyekta, CTO på techföretaget Amferia, tackla med antibakteriella plåster.

Text Elisabeth Nore Foto Voister, Adobestock 2 april 2020 digit

– Under de senaste fem åren har jag forskat på anti-infektionsmaterial. Det går ut på att använda antibakteriella peptider, som är en del av vårt immunsystem, och implementera dessa i material som kan döda bakterier, och därmed skydda mot infektioner, säger Saba Atefyekta, CTO på Amferia.

Hur fungerar det?

– Vi utvecklar produkter, som plåster till exempel, som ska förhindra infektioner genom att de placeras på sår på huden för att döda bakterierna. De dödar även mer motståndskraftiga bakterier som kan vara antibiotikaresistenta, och när plåstret tas av följer bakterierna med. Detta skulle också kunna fungera på djur i veterinärmedicinska sammanhang.

Finns det regioner som är i extra stort behov av er lösning?

– Vår vision är att göra detta globalt tillgängligt för alla. Med det sagt finns det regioner och länder där medborgarna löper högre risk att drabbas av antibiotikaresistens, så därför är vårt huvudsakliga mål att göra produkterna tillgängliga där.

Hur stort är hotet från antibiotikaresistens?

– Det är stort, men eftersom det utvecklas långsamt kanske folk är mindre medvetna om det än om andra mer omedelbara hot. Enligt WTO kommer antibiotikaresistens vara en av de största dödsorsakerna inom en snar framtid, så vi måste göra vårt bästa för att kämpa mot en global kris.

När kan er produkt vara klar för marknaden?

– Vi är inte långt borta från att det ska vara klart. Vi gör nu vårt bästa för att kvalitetstesta ordentligt och hoppas vara klara så fort som möjligt.

Rekommenderad läsning

diskmaskin.jpg
video

Första smarta roboten

22 mar 2019 digit

Genom det nya KPAM-systemet så kan robotar identifiera, plocka upp och hantera föremål som den inte sett tidigare. Detta kan vara till stor hjälp på bland annat fabriker och ses som ett genombrott då robotar tidigare krävt förprogrammering.

tra-i-3d.jpg

Trä i 3D

23 jul 2019 digit

Ett träbaserat bläck innebär helt nya möjligheter att 3D-printa allt från kläder, emballage och möbler till hälso- och sjukvårdsprodukter. Nu siktar forskarna på Chalmers tekniska högskola på användning i rymden.

caroline farberger till vänster och män som förklarar till höger.jpg

Caroline om tiden som man

12 mar 2020 digit

Kvinnor spelar bortamatch i ett näringsliv som är skapt av och för män och har därför mindre chans att vinna. Nu drömmer Caroline Farberger, vd Ica försäkringar och tidigare Carl Farberger, om en framtid där både män och kvinnor spelar hemmamatch.

närbild på pizza i 8 slajsar.jpg

Bättre Ica med devops

20 apr 2020 digit

Från 36 dagar till tre. När Icas team började med devops sjönk tiden för hanteringen av infrastruktur med över 90 procent. Nu står andra delar av koncernen redo att jobba på ett liknande sätt.

saftig hamburgare med många lager.jpg
video

Så kan diabetes förebyggas

16 apr 2020 digit

Över 400 000 svenskar beräknas ha typ-2-diabetes, varav många har fått vetskap om risken redan innan de insjuknade. Sana Alajmovic, vd för Sigrid Therapeutics, förespråkar skatt på socker och digitala lösningar kopplat till hälsa och hoppas att mikrometerstora kiseldioxidpartiklar kan vara en hjälp till hälsa.

Genomskinlig Ansiktsmask På Mörkhyad Kvinna

Munskydd 2.0

19 aug 2020 digit

En ansiktsmask kan vara obekväm och även innebära för andra att det är svårt att höra vad du säger och att läsa av din mimik. Men nu finns det lösningar.

Tecknade Tekniska Prylar I Ett Färggrant Rutnät

75 milj ton avfall

6 jul 2020 digit

Världens befolkning kommer att kasta närmare 75 miljoner ton elektroniskt avfall 2030, vilket är 20 miljoner ton mer än vi kastade förra året. Det visar en ny forskningsrapport.

Piller Ligger Formade Som Ett Hjärta Mot Gul Bakgrund

Hej transparent transport

29 maj 2020 digit

Apoteket Hjärtat lanserar ett miljövänligt transportalternativ för sin e-handel. Lösningen är utvecklad tillsammans med forskare vid Linköpings och Stockholms universitet.

Två Skorstenar Från Ett Kärnkraftverk

Bitcoins för sju reaktorer

31 aug 2020 digit

Bitcoinbrytningen har förbrukat el motsvarande sju kärnkraftsreaktorer under det senaste året. Det visar en studie från Cambridge Center for Alternative Finance.