Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Bandagera mot bakterier

Varje år drabbas miljontals människor av resistenta hudinfektioner och enligt WTO kan antibiotikaresistens komma att vara en av de största dödsorsakerna inom en snar framtid. Detta vill Saba Atefyekta, CTO på techföretaget Amferia, tackla med antibakteriella plåster.

– Under de senaste fem åren har jag forskat på anti-infektionsmaterial. Det går ut på att använda antibakteriella peptider, som är en del av vårt immunsystem, och implementera dessa i material som kan döda bakterier, och därmed skydda mot infektioner, säger Saba Atefyekta, CTO på Amferia.

Hur fungerar det?

– Vi utvecklar produkter, som plåster till exempel, som ska förhindra infektioner genom att de placeras på sår på huden för att döda bakterierna. De dödar även mer motståndskraftiga bakterier som kan vara antibiotikaresistenta, och när plåstret tas av följer bakterierna med. Detta skulle också kunna fungera på djur i veterinärmedicinska sammanhang.

Finns det regioner som är i extra stort behov av er lösning?

– Vår vision är att göra detta globalt tillgängligt för alla. Med det sagt finns det regioner och länder där medborgarna löper högre risk att drabbas av antibiotikaresistens, så därför är vårt huvudsakliga mål att göra produkterna tillgängliga där.

Hur stort är hotet från antibiotikaresistens?

– Det är stort, men eftersom det utvecklas långsamt kanske folk är mindre medvetna om det än om andra mer omedelbara hot. Enligt WTO kommer antibiotikaresistens vara en av de största dödsorsakerna inom en snar framtid, så vi måste göra vårt bästa för att kämpa mot en global kris.

När kan er produkt vara klar för marknaden?

– Vi är inte långt borta från att det ska vara klart. Vi gör nu vårt bästa för att kvalitetstesta ordentligt och hoppas vara klara så fort som möjligt.

2 april 2020 Reporter Elisabeth Nore digit Foto Voister, Adobestock

Rekommenderad läsning

Adobestock 403075838

Kvantdator fixar flygrutt

21 jan 2021 digit

Att låta en kvantdator lägga flygrutter skulle spara enorma mängder tid. Nu är forskare vid Chalmers tekniska högskola en lösning på spåren.

Filament För 3D Printer

Svensk sand i 3D

13 jan 2021 digit

Idag används sand från Tyskland i 3D-skrivare, trots att svensk sand skulle innebära en bättre kvalitet till en lägre kostnad och ökad hållbarhet. Det konstaterar ett forskningsprojekt vid Rise.

Flygambulans960640

Flygande cityambulans

11 jan 2021 digit

Flygande ambulanser kan snart vara verklighet i New York. De nya flygplanen har mellan upp till 30 procent mer utrymme än en helikopter och ska ha plats för en patient, en anhörig, två akutsjukvårdare, medicinsk utrustning och en pilot. 

En Genomskinlig Cell, Conceptbild

Revolution med Googles AI

11 dec 2020 digit

Alphafold är Deepminds nya AI som kan kartlägga ett proteins tredimensionella form. Enligt forskarna bakom är det ett väldigt stort genombrott för den medicinska vetenskapen.

Farmdjur Tittar Över Ett Staket

Vår nya kompis

3 dec 2020 digit

Roboten ska inte behandlas som en människa eller som en sak, utan snarare som ett djur. På så sätt kan vi förbättra ett förhållande med empati. Det menar robotetikforskare Kate Darling.

Coronamask Med Japans Flagga

Robot kollar avstånd

18 nov 2020 digit

Roboten Robovie håller koll på att besökare i butiker håller avstånd och bär en mask. Utvecklarna av roboten tror att den kan förhindra spridningen av covid-19 i Japan.

Hund Med Ar Glasögon

AR för hundar

9 okt 2020 digit

Hundar med AR-headset kan ta kommandon, utan att en människa är i närheten. Det är den amerikanska armén som just nu testar AR-glasögon för hundar.

Två Vissna Maskrosor Mot Rosa Bakgrund

Hör bra med 3D

28 sep 2020 digit

200 miljoner människor över 65 år lider av nedsatt hörsel. Det vill forskare tackla med en billig 3D-printad hörapparat.

Två Tjejer Posear För En Selfie Mot Gul Bakgrund

Oracle + Tiktok

15 sep 2020 digit

Molntjänstbolaget Oracle blir Tiktoks teknikpartner för den amerikanska marknaden. Det är en uppgörelse som ser ut att ha mer politiska än affärsmässiga motiv.