Så kan diabetes förebyggas

Över 400 000 svenskar beräknas ha typ-2-diabetes, varav många har fått vetskap om risken redan innan de insjuknade. Sana Alajmovic, vd för Sigrid Therapeutics, förespråkar skatt på socker och digitala lösningar kopplat till hälsa och hoppas att mikrometerstora kiseldioxidpartiklar kan vara en hjälp till hälsa.

– Vår sjukvård och vårt samhälle har i min mening alldeles för länge fokuserat på att behandla kroniska sjukdomar istället för att förebygga dem. Mycket resurser går till att ta hand om sjuka. 75 procent av sjukvårdskostnader går till att behandla sjukdomar som vi faktiskt kan förebygga. Det är lite bakvänt. Det är ju mycket bättre att förebygga sjukdomen så att man får fler friska år eller kanske till och inte utvecklar någon sjukdom alls, säger Sana Alajmovic, CEO och medgrundare till Sigrid Therapeutics.

Hur arbetar du för att vi ska bli bättre på det?

– Jag brinner för den här frågan. Min pappa har typ-2-diabetes men precis som alla som har typ-2-diabetes har han också haft pre-diabetes, det vill säga förstadiet till diabetes. Och det stadiet går att förhindra och förebygga. När du väl har typ-2-diabetes finns det inget botemedel utan du får hantera dina blodsockernivåer. Men har du haft pre-diabetes går det att backa till ett normalt tillstånd.

– När min pappa fick sin diagnos hade inte sjukvården något att ge honom. Han skickades hem och uppmuntrades till att träna mer och äta nyttigare, och att ändra sina levnadsvanor vet vi är svårt. Därför tror jag att det behövs hjälpmedel och åtgärder för att boosta oss och ge oss viljestyrka att göra de livsstilssatsningarna som vi behöver.

Vad för typ av hjälpmedel?

– Vi är ett helt forskarteam av läkare, materialforskare, fysiologer, och nutritionsexperter som har utvecklat ett vitt, luktlöst och smaklöst pulver bland annat baserat på kisel, som man strör över sin mat eller löser upp i ett glas vatten. Vi har lyckats visa hur det absorberar enzymer i tarmarna och det innebär att matsmältningen kan saktas ned vilket får som följd att blodsockertopparna jämnas ut.

Både Norge och Mexiko har skatt på socker. Vad kan vi lära oss i Sverige?

– Mexiko har infört striktare regleringar på ohälsosamma produkter och matvaror med en svart varningstext om en vara innehåller för mycket socker eller fetter. I Norge som har infört skatt på bland annat lösviktsgodis och läskedrycker ser man den lägsta sockerkonsumtionen på 44 år. Så jag tror att vi kommer att se fler sådana här regleringar framöver och det är verkligen något jag välkomnar.

– Över 50 procent av jordens befolkning har en kronisk sjukdom och många av dessa sjukdomar är så kallade livsstilssjukdomar. Vi sover för lite, stressar för mycket, rör oss för lite och äter onyttigt. Idag går 20 procent av USA:s BNP till hälsovård och det ökar i hela världen. Det kommer inte att vara hållbart för oss att bara behandla kroniska sjukdomar. Vi måste börja arbeta med att förebygga.

16 april 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Voister

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng