Nya regler för drönare

eu-flagga-drönare.jpg

Från och med 1 juli 2020 kommer EU att ha nya regler för drönare. Nyheter är bland annat att all drönarflygning måste ha en ansvarig operatör, samt att fjärrpiloten som utför flygningen behöver ha rätt kompetens.

Den ansvariga operatören kan vara både en person eller en organisation. Operatören har som ansvar att se till att flygningen sköts säkert och att fjärrpiloten har rätt kunskap.

De flesta operatörer kommer nu få som krav att registrera sig hos Transportstyrelsen, där de får ett operatörs-ID som drönaren ska märkas med. För att få registrera sig som operatör måste du vara 18 år.

Samtidigt behöver alla fjärrpiloter gå en onlineutbildning på transportstyrelsens hemsida för att ta ett drönarkort. Här är åldersgränsen 16 år ifall du inte flyger små leksaksdrönare eller små privatbyggda drönare.

EU:s nya regler ligger relativt nära Sveriges nuvarande regler. Men en skillnad är att framöver kommer drönare få tre olika indelningar baserat på flygningens risknivå, och dessa är öppen, specifik eller certifierad kategori.

Drönare allt vanligare

Som tidigare finns det även några grundläggande regler som alltid är aktuella vid drönarflygning, nämligen att det krävs särskilt tillstånd för flygning utom synhåll och högre än 120 meter över marken. Du får inte heller flyga där det kan utgöra en risk för andra luftfartyg, människor, miljö, djur eller egendom.

De nya reglerna är en följd av att antalet drönare förmodas öka vilket ställer krav på både utvecklingen av drönarna och säkerheten i luften.

Källa: Transportstyrelsen

7 april 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng