Vård med 5G

dronare-i-varden.jpg

Region Västerbotten testar hur 5G kan hjälpa vården där långa avstånd ibland kan skapa svårigheter. Akutinsatser med drönare ska kunna rädda liv och mobil mammografiutrustning ska minska behovet av längre resor.

– De här testerna gör att vi inom Region Västerbotten kan utforska möjligheterna med den nya tekniken, hur vi kan använda den för att ge en mobil och nära vård i hela Västerbotten, säger Johannes Hörnberg, projektledare och verksamhetschef för it inom Region Västerbotten.

Genom att använda 5G har Region Västerbotten, Sveriges näst största region, testat hur man kan minska avstånden och samtidigt öka patientsäkerheten. Ett exempel är drönare som är tidigt på plats vid olyckor eller andra akutinsatser vilket kan skapa snabbare prioriteringar vid räddningsinsatser. 5G-tekniken gör att drönare kan köras på distans med hög precision via mobilnätet, vilket ger en ökad räckvidd. Film och bilder kan sedan skickas direkt till ambulanspersonal och sjukhus.

– Från ambulanssjukvårdens sida ser vi positivt på möjligheterna med 5G. Att kunna skicka bilder från en olycksplats till vår ledningscentral ger större förståelse för omfattningen av olyckan och de beslut som har fattats på olycksplatsen, säger Jani Sundqvist, verksamhetschef för ambulanssjukvården. 

Mammografi för alla

5G kan även komma att hjälpa till inom den preventiva vården. För att minska medborgarnas långa resor använder regionen redan idag en mammografivagn som åker runt till olika platser. Den här utrustningen är beroende av fiberuppkoppling och tekniker som kan koppla upp vagnen mot lokala vårdcentralers nätverk. Att använda 5G-teknik ska göra att vagnen kan besöka ännu fler platser, få den mer driftsäker och att större datafiler kan tas om hand. Både drönartesterna och mammografivagnen sker i samarbete med Telia.

– 5G är nästa stora teknikskifte inom mobila nät och möjligheterna är enorma. Att hitta användningsområden som kan bidra till att rädda liv är enormt motiverande och innebär att vi använder tekniken på bästa tänkbara sätt, säger Staffan Åkesson, nätchef på Telia Sverige.

Källa: Telia

5 februari 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng