Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

Kompensera med Lenovo

För varje produkt finns ett unikt serienummer som klimatkompenseras och bidrar till vindkraftverk i Bulgarien och Kina. Lenovos projekt CO­2 Compensation Services startade som ett nordiskt initiativ och lanseras nu i hela världen. 

– Som tillverkare har vi bra koll på vilka CO­2-utsläpp som produkterna och produktionen genererar. CO­2 Compensation Services innebär att kunden i samband med leveransen av produkten får ett intyg på varje unikt serienummer och hur det är CO­2-kompenserat, säger Daniel Lindberg, vd, Lenovo Sverige.

Hållbarhet ligger mycket högt på Lenovos dagordning och det har resulterat i en rad olika initiativ för minskade utsläpp av växthusgaser. Till exempel sänkt temperatur vid lödning av kretskort i produktionen och en ökad användning av alternativa förpackningsmaterial som till exempel bambu.

Kundernas önskemål

Samtidigt har företaget velat hitta sätt att minska klimatavtrycket som också blir ett konkret mervärde för kunderna och deras hållbarhetsarbete via rapporternig. Resultatet är CO­2 Compensation Services.

– När vi nu CO­2-kompenserar för varje unikt serienummer gör vi det mycket enklare för våra kunder att jobba hållbart och redovisa resultaten. Idén till CO­2 Compensation Services föddes på vår nordiska marknad och är ett resultat av våra kunders önskemål.

Enligt Lenovos interna policy ska de utvalda klimatkompensationsprojekten matcha högt ställda och detaljerade krav.

Koldioxid bryr sig inte om geografiska gränser.

– Det ska vara projekt som är väl igång och som drivs oberoende av Lenovo. Verksamheten granskas och revideras av oberoende partners som är experter på hållbarhetsarbete. Intygen till våra kunder anger också vilket klimatkompensationsprojekt det rör sig om.

Struntar i gränser

Daniel Lindberg ser att det finns fler gemensamma nämnare för de certifierade projekt inom sol- och vindkraft som CO­2 Compensation Services investerar i.

– Koldioxid bryr sig inte om geografiska gränser men i vissa länder gör varje satsning extra stor skillnad. Vi investerar till exempel i vindkraftparker i Bulgarien och i Kina som av tradition använder mycket olja och kol i sin produktion. Nu bidrar CO­2 Compensation Services och Lenovos kunder till mer hållbara alternativ för energianvändningen i de här länderna.

Lenovo Daniel Lindberg proffe.jpg

Daniel Lindberg, vd, Lenovo Sverige.

Frivillig möjlighet

CO­2 Compensation Services har fått ett varmt mottagande från Lenovos kunder inom näringsliv och förvaltning i hela Norden.

– Enligt den feedback vi har fått från våra kunder är det här precis vad man letat efter och tjänsten beskrivs som enkel och tydlig.

– Jag vill också betona att det är upp till varje kund om man vill ha CO­2-kompenserade produkter. Tjänsten är helt frivillig och innebär ingen ekonomisk vinst för oss. Efter piloten i Norden har tjänsten nyligen lanserats i hela världen.  

17 april 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Anne HammarskjölddigitFoto Adobestock, Lenovo

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng