Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Gympa hjärnan ung

Det finns studier som visar att intellektuell stimulans minskar risken att drabbas av kognitiv hjärnsjukdom. Nu visar projektet Successful Aging fler skäl att hålla knoppen i lika god form som kroppen efter pensionen.

Text anne hammarskjöld Foto adobestock 20 april 2020 digit

skolgrejor mot ljusblå bakgrund.jpg

– När vi jobbar tränar vi hjärnan varje dag, men när vi går i pension blir vi mer passiva och får inte lika mycket nya intryck och mentala utmaningar. Utifrån tidigare forskning som vi gjort så tror vi att vissa minnesförmågor eventuellt försvagas när vi inte använder dem lika mycket, säger Jessica K Ljungberg, minnesforskare och professor i teknisk psykologi vid Luleå tekniska universitet.

I en ny studie har forskare i teknisk psykologi vid Luleå tekniska universitet och Umeå universitet tittat på vilken påverkan yrkeslivet har på minnet när vi blir äldre.

Allt tyder på att mentala muskler är en färskvara, precis som fysiska muskler.

Mentala muskler

Studien ingår i projektet Successful Aging, där forskarna under lång tid har samlat in information om människor och deras minneshälsa. I delstudien ingår 225 personer i åldern 50 till 75 år, alltså i pensionsåldern där de flesta brukar tappa sina mentala muskler oavsett vad man tidigare arbetat med.

Resultaten visar att ju mer mentalt stimulerande yrke deltagarna haft, desto bättre klarade de av att utföra arbetsminnesuppgifterna de fick av forskarna. Det visade sig också att deltagarna som arbetat med människor, till exempel lärare och konsulter, var bättre än andra på att växla sin uppmärksamhet mellan olika uppgifter.

– Förklaringen skulle kunna vara att när man interagerar med andra människor aktiverar man frontalloben i hjärnan, vilket man också gör när man använder sitt arbetsminne. Vi tror att det stärker arbetsminnesprocesser som är kopplade till frontalloben.

Positiv spiral

Jessica K Ljungberg betonar hur viktigt det är med en mentalt aktiv fritid, inte minst när man blir äldre. Den som håller hjärnan stimulerad blir mindre glömsk, snabbare i tanken, och har lättare för att lösa problem. Att känna att man hänger med och är pigg skapar en god spiral.

– Vi vill synliggöra att hjärnan är formbar och att det vi människor gör har en direkt inverkan på hur vår minneshälsa ser ut. Det pratas väldigt mycket om att en bra fysisk hälsa ger ett bättre liv och ett bättre åldrande, men vi vill visa att minneshälsan inte får glömmas bort. Även fast jag går i pension och håller mig fysiskt aktiv så måste jag också hålla mig mentalt stimulerad.

– Allt tyder på att mentala muskler är en färskvara, precis som fysiska muskler. Det innebär att när du går i pension är det viktigt att du ägnar tid åt något som är stimulerande för hjärnan.

Enligt WHO kommer antalet personer som är äldre än 60 år ha fördubblats till 2050. Projektet Successful Aging finansieras av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. 

Källa: Luleå tekniska universitet

Senaste nytt

Drönare granskar bron

18 september 2020

Nu granskas pelare, pyloner och annan betong på Öresundsbron av drönare. Tidigare genomfördes motsvarande kontroll manuellt

MS AI-tips

18 september 2020

Att utbilda medarbetarna inom AI är minst lika viktigt som att ha rätt teknik på plats. Det visar en ny undersökning från Microsoft.

Miljarder till bredband

17 september 2020

Regeringen satsar ytterligare 2,2 miljarder på utbyggnaden av bredband. Satsningen görs för att stärka Sveriges digitalisering och kommer att fördelas under de kommande fem åren.

Självkörande utan skuld

17 september 2020

Säkerhetsföraren för en självkörande Uber åtalas nu för en dödsolycka i USA. Amerikanska polisen menar att det var mänskliga fel som orsakade olyckan, och inte det självkörande fordonet. 

Mindre ensam med robot

16 september 2020

Äldre personer med demenssjukdomar mår betydligt bättre när de umgås med en robot. Det visar ny forskning från i Storbritannien och Japan.

Sensorer sopsorterar

16 september 2020

Om industrins sopor sorteras med hjälp av sensorer och robotteknik kan avfallet återvinnas i större utsträckning. Det hoppas ett antal aktörer i Skåne, som har gått samman och startat en testbädd.