Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Frankrike vs Apple

coronavirus i blåa och röda färger.jpg

Frankrike vill utveckla en egen app för coronaspårning och har därför bett Apple att lätta på integritetsinställning som gör att en Iphone inte kan dela med sig av spårningsdata till andra enheter automatiskt.

– Vi frågar Apple om att lyfta bort det tekniska hindret så att vi kan utveckla en suverän europeisk lösning knutet till vårt hälsovårdssystem. Andra ministrar har diskuterat ärendet med Apple, utan att komma framåt, säger Frankrikes digitaliseringsminister Cédric O.

Centraliserad insamling

Den lösning som Frankrike och EU vill utveckla, handlar om att skicka information som kan varna dig när du närmar dig personer som har eller har haft covid-19. Den informationen ska dels delas personer emellan, dels skickas till centrala servrar som ländernas sjukvård ansvarar för.

Men för att en sådan app ska fungera som det är tänkt behöver Apple ändra i inställningarna i sina mobiler.

Tillsammans med Google har Apple redan startat en liknande lösning, men skillnaden är att data bara kommer att delas mellan mobiler.

Ett varningens finger

I ett brev undertecknat av 300 akademiker i drygt 20 länder, stödjs Apples och Googles linje och man varnar för den typ av lösning som Frankrike tittar på.

– Det är avgörande att vi när vi kommer ur den nuvarande krisen inte skapar verktyg som möjliggör storskalig datainsamling hos vår befolkning, skriver de.

Källa: Bloomberg

23 april 2020 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Läs mer om ämnet:

Senaste nytt

Facebook lär av bebis

8 mars 2021

Facebook har tagit fram en AI som lär sig på ett liknande sätt som små barn. Enligt bolaget ska lösningen användas för att moderera innehåll på plattformen och ska främja opartiskhet.

Brottsutredning för vaccinhack

8 mars 2021

Ryska hackar tog sig in i European Medicines Agency, EMA, under hösten 2020. I över en månad kunde de följa diskussioner om köpvillkor och destinationer för coronavaccin från Pfizer and BioNTech.

Cyberattacker som service

5 mars 2021

Två av tre ransomware-attacker utförs av cyberkriminella som inte har utvecklat den skadliga koden själva, utan har köpt tjänsten via till exempel dark web. Det visar en rapport som går igenom cyberattacker 2020.

Färre kakor i Chrome

5 mars 2021

Google fasar nu ut tredjepartskakorna i Chrome som ett steg i att bli mer måna om användarnas personliga integritet. Samtidigt är det oklart vad det kommer innebära för alla som gör reklam via Google Ads.  

Livetracka Postnord

4 mars 2021

Nu går det i 37 svenska städer att följa sina e-handlade paket på karta i realtid. Funktionen finns både på postnord.se och i deras app, och ska snart täcka in nästan hela landet. 

Covidpass med blockkedja

4 mars 2021

Delstaten New York har börjat testa en app baserad på blockkedjeteknik som påvisar ifall personer har tagit vaccin mot covid-19 eller mottagit ett negativt provresultat. Appen ska snabba på öppnandet av samhället.