Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Frankrike vs Apple

Frankrike vill utveckla en egen app för coronaspårning och har därför bett Apple att lätta på integritetsinställning som gör att en Iphone inte kan dela med sig av spårningsdata till andra enheter automatiskt.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 23 april 2020 digit

coronavirus i blåa och röda färger.jpg

– Vi frågar Apple om att lyfta bort det tekniska hindret så att vi kan utveckla en suverän europeisk lösning knutet till vårt hälsovårdssystem. Andra ministrar har diskuterat ärendet med Apple, utan att komma framåt, säger Frankrikes digitaliseringsminister Cédric O.

Centraliserad insamling

Den lösning som Frankrike och EU vill utveckla, handlar om att skicka information som kan varna dig när du närmar dig personer som har eller har haft covid-19. Den informationen ska dels delas personer emellan, dels skickas till centrala servrar som ländernas sjukvård ansvarar för.

Men för att en sådan app ska fungera som det är tänkt behöver Apple ändra i inställningarna i sina mobiler.

Tillsammans med Google har Apple redan startat en liknande lösning, men skillnaden är att data bara kommer att delas mellan mobiler.

Ett varningens finger

I ett brev undertecknat av 300 akademiker i drygt 20 länder, stödjs Apples och Googles linje och man varnar för den typ av lösning som Frankrike tittar på.

– Det är avgörande att vi när vi kommer ur den nuvarande krisen inte skapar verktyg som möjliggör storskalig datainsamling hos vår befolkning, skriver de.

Källa: Bloomberg

Läs mer om ämnet:

Senaste nytt

Krav på distansjobb

23 november 2020

Hälften av alla kvinnor mellan 30 till 49 år skulle tacka nej till ett arbete om det inte går att jobba på distans och närmare 90 procent anser att digitalisering leder till ett friare arbetsliv. Det visar en ny undersökning. 

Framtidens drönare

23 november 2020

I projektet Nordic Drone Initiative gå de nordiska länderna samman för att driva på utvecklingen av drönare. Det gäller både gods- och passagerartransporter och kan handla om luft-taxi, autonoma budtjänster och nya turistkoncept.

Appen för katten

20 november 2020

Nu finns det en app, som med hjälp av AI, översätter kattens läten. Än så länge finns 13 fraser i appens ordförråd, till exempel mata mig, jag är arg och lämna mig ifred.

Sämst på lösen

20 november 2020

Det verkar vara fortsatt svårt att komma på säkra lösenord. 123456 och 123456789 är de vanligaste lösenorden men de tar mindre än en sekund att knäcka. 

Googles djurskydd

19 november 2020

En nyutvecklad AI ska spåra tjuvskyttar i Kamerun. Genom att urskilja skottlossningar från andra ljud kan den hjälpa vakter att spåra illegal jakt. 

5G värt 260 biljoner

19 november 2020

5G kan dra in 31 000 miljarder dollar, ungefär 260 000 miljarder kronor, till it- och telekomindustrin fram till 2030. Det visar en ny studie från Ericsson.