Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Frankrike vs Apple

Frankrike vill utveckla en egen app för coronaspårning och har därför bett Apple att lätta på integritetsinställning som gör att en Iphone inte kan dela med sig av spårningsdata till andra enheter automatiskt.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 23 april 2020 digit

coronavirus i blåa och röda färger.jpg

– Vi frågar Apple om att lyfta bort det tekniska hindret så att vi kan utveckla en suverän europeisk lösning knutet till vårt hälsovårdssystem. Andra ministrar har diskuterat ärendet med Apple, utan att komma framåt, säger Frankrikes digitaliseringsminister Cédric O.

Centraliserad insamling

Den lösning som Frankrike och EU vill utveckla, handlar om att skicka information som kan varna dig när du närmar dig personer som har eller har haft covid-19. Den informationen ska dels delas personer emellan, dels skickas till centrala servrar som ländernas sjukvård ansvarar för.

Men för att en sådan app ska fungera som det är tänkt behöver Apple ändra i inställningarna i sina mobiler.

Tillsammans med Google har Apple redan startat en liknande lösning, men skillnaden är att data bara kommer att delas mellan mobiler.

Ett varningens finger

I ett brev undertecknat av 300 akademiker i drygt 20 länder, stödjs Apples och Googles linje och man varnar för den typ av lösning som Frankrike tittar på.

– Det är avgörande att vi när vi kommer ur den nuvarande krisen inte skapar verktyg som möjliggör storskalig datainsamling hos vår befolkning, skriver de.

Källa: Bloomberg

Läs mer om ämnet:

Senaste nytt

Drönare granskar bron

18 september 2020

Nu granskas pelare, pyloner och annan betong på Öresundsbron av drönare. Tidigare genomfördes motsvarande kontroll manuellt

MS AI-tips

18 september 2020

Att utbilda medarbetarna inom AI är minst lika viktigt som att ha rätt teknik på plats. Det visar en ny undersökning från Microsoft.

Miljarder till bredband

17 september 2020

Regeringen satsar ytterligare 2,2 miljarder på utbyggnaden av bredband. Satsningen görs för att stärka Sveriges digitalisering och kommer att fördelas under de kommande fem åren.

Självkörande utan skuld

17 september 2020

Säkerhetsföraren för en självkörande Uber åtalas nu för en dödsolycka i USA. Amerikanska polisen menar att det var mänskliga fel som orsakade olyckan, och inte det självkörande fordonet. 

Mindre ensam med robot

16 september 2020

Äldre personer med demenssjukdomar mår betydligt bättre när de umgås med en robot. Det visar ny forskning från i Storbritannien och Japan.

Sensorer sopsorterar

16 september 2020

Om industrins sopor sorteras med hjälp av sensorer och robotteknik kan avfallet återvinnas i större utsträckning. Det hoppas ett antal aktörer i Skåne, som har gått samman och startat en testbädd.