Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Frankrike vs Apple

Frankrike vill utveckla en egen app för coronaspårning och har därför bett Apple att lätta på integritetsinställning som gör att en Iphone inte kan dela med sig av spårningsdata till andra enheter automatiskt.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 23 april 2020 digit

coronavirus i blåa och röda färger.jpg

– Vi frågar Apple om att lyfta bort det tekniska hindret så att vi kan utveckla en suverän europeisk lösning knutet till vårt hälsovårdssystem. Andra ministrar har diskuterat ärendet med Apple, utan att komma framåt, säger Frankrikes digitaliseringsminister Cédric O.

Centraliserad insamling

Den lösning som Frankrike och EU vill utveckla, handlar om att skicka information som kan varna dig när du närmar dig personer som har eller har haft covid-19. Den informationen ska dels delas personer emellan, dels skickas till centrala servrar som ländernas sjukvård ansvarar för.

Men för att en sådan app ska fungera som det är tänkt behöver Apple ändra i inställningarna i sina mobiler.

Tillsammans med Google har Apple redan startat en liknande lösning, men skillnaden är att data bara kommer att delas mellan mobiler.

Ett varningens finger

I ett brev undertecknat av 300 akademiker i drygt 20 länder, stödjs Apples och Googles linje och man varnar för den typ av lösning som Frankrike tittar på.

– Det är avgörande att vi när vi kommer ur den nuvarande krisen inte skapar verktyg som möjliggör storskalig datainsamling hos vår befolkning, skriver de.

Källa: Bloomberg

Läs mer om ämnet:

Senaste nytt

Äkta mat med blockkedja

3 juli 2020

Mat till ett värde av 300 miljarder dollar kan spåras med hjälp av blockkedja och IoT, vilket skulle innebär att livsmedelsindustrin kan spara drygt 100 miljarder dollar om året. Det visar en ny rapport.

KTH mot alzheimer

3 juli 2020

Med hjälp av molekylär AI och machine learning kan mysterierna kring alzheimer och andra hjärnsjukdomar komma närmare en lösning. Metoden ska ge en bättre bild av hjärnan än vad mikroskop ger. Det menar forskare på KTH och Karolinska Institutet.

Fejkappar på Google

2 juli 2020

Google har tagit bort 25 appar med skadlig kod som kapade inloggningsuppgifter till bland annat Facebook. Apparna har över 2,3 miljoner nedladdningar.

Coop kör obemannat

2 juli 2020

Coop testar en egenutvecklad ny tjänst för självscanning och betalning med mobilen. I höst kommer matkedjan även öppna sina första obemannade butiker.

Säkra sommartips

1 juli 2020

Dela inte dina semesterbilder med alla, skippa öppna trådlösa nätverk och säkerhetskopiera och uppdatera dina enheter. Det är Internetstiftelsens tips för en säkrare sommar.

2 miljoner mobiler

1 juli 2020

Två miljoner relativt nya och fungerande mobiltelefoner finns i svenska hushåll, men används inte. Det visar en ny undersökning från Halebop.