Frankrike vs Apple

coronavirus i blåa och röda färger.jpg

Frankrike vill utveckla en egen app för coronaspårning och har därför bett Apple att lätta på integritetsinställning som gör att en Iphone inte kan dela med sig av spårningsdata till andra enheter automatiskt.

– Vi frågar Apple om att lyfta bort det tekniska hindret så att vi kan utveckla en suverän europeisk lösning knutet till vårt hälsovårdssystem. Andra ministrar har diskuterat ärendet med Apple, utan att komma framåt, säger Frankrikes digitaliseringsminister Cédric O.

Centraliserad insamling

Den lösning som Frankrike och EU vill utveckla, handlar om att skicka information som kan varna dig när du närmar dig personer som har eller har haft covid-19. Den informationen ska dels delas personer emellan, dels skickas till centrala servrar som ländernas sjukvård ansvarar för.

Men för att en sådan app ska fungera som det är tänkt behöver Apple ändra i inställningarna i sina mobiler.

Tillsammans med Google har Apple redan startat en liknande lösning, men skillnaden är att data bara kommer att delas mellan mobiler.

Ett varningens finger

I ett brev undertecknat av 300 akademiker i drygt 20 länder, stödjs Apples och Googles linje och man varnar för den typ av lösning som Frankrike tittar på.

– Det är avgörande att vi när vi kommer ur den nuvarande krisen inte skapar verktyg som möjliggör storskalig datainsamling hos vår befolkning, skriver de.

Källa: Bloomberg

23 april 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng