Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Första robotredaktionen

Kanske är framtidens nyhetsredaktion helt bemannad av robotar. Det återstår att se, men klart är i alla fall att Vinnova stödjer utvecklingen av en helautomatisk nyhetsredaktion.

Text anne hammarskjöld Foto adobestock 23 april 2020 digit

skrivmaskin-960640.jpg

– Med Adogios teknik vill vi ge medier möjlighet att prenumerera på korta nyhetstexter och därmed frigöra tid för journalister att gräva djupare, analysera och skriva krönikor. Dessutom kan privatpersoner hitta lokala nyheter om just sin ort som de inte kan ta del av i det lokala nyhetsflödet, säger Ola Nilsson, vd på content automation-företaget Lingmill.

Adogio.com bygger på Lingmills egenutvecklade textrobotar som tar fram journalistiska nyheter från olika datakällor och inom sport, nöje, klimat, ekonomi, blåljus, väljarbarometer, arbetsmarknad, och coronapandemin.

Den helautomatiska nyhetsredaktionen ska även kunna leverera ett målgruppsanpassat och sökordsoptimerat innehåll direkt till en sajt.

Adogio.com är utvecklad med stöd av Vinnova.

Källa: Lingmill

Senaste nytt

Oklar visselblåsning

1 december 2020

Trots lagkrav har många bolag och kommuner ännu inte förberett funktioner för visselblåsning. Den nya lagen träder i kraft om ett år och enligt en ny undersökning vill drygt hälften av de tillfrågade att anmälningar inte hanteras av arbetsgivaren utan av en tredje part, till exempel en advokatbyrå.

Lantmäteriets rapport

1 december 2020

Digitaliserad fastighetsbildning kommer att ge positiva effekter när det gäller både kvalitet, kostnad och tid. Det framgår i en slutrapport som Lantmäteriet nu överlämnar till regeringen.

Hinder för AI-Sverige

30 november 2020

Fortfarande är AI framförallt en teknik för större svenska bolag. Under förra året stod tio svenska bolag för 65 procent av utveckling och forskning inom AI. Det visar en ny rapport från SCB.

Hyreshus i 3D-print

30 november 2020

Just nu byggs världens första 3D-printade lägenhetshus i tre våningar och även ett enfamiljshus med en liknande teknik. Båda husen byggs för att användas som bostäder.

Hållbar i molnet

27 november 2020

Att byta från traditionell it-infrastruktur till molnet kan minska världens totala it-utsläpp med 5,9 procent. Det motsvarar runt 60 miljoner ton koldioxid per år, eller utsläppen från 22 miljoner bilar. Det visar en ny rapport.

Robot dödar virus

26 november 2020

En robot utrustad med UVC-strålning kan bli en god hjälp för att förhindra spridning av till exempel corona på sjukhus. Roboten är utvecklad av forskare vid Örebro universitet och bygger på öppen källkod och 3D-printat material.