Källkritik av bilder

influencer-foto.jpg

Statens medieråd lanserar ett nytt läromedel som ska stärka elevers förståelse för bilder på nätet. Med god visuell läskunnighet kan barn och unga bättre reflektera över hur bilder kan laddas med betydelse.

– Målet är att stärka elevernas visuella läskunnig­het så att de kritiskt ska kunna granska bildens roll i dagens samhälle och reflektera över sin egen delaktighet i visuella åsiktsgemen­skaper, säger Helena Dal, projektledare på Statens medieråd.

Dagens unga översköljs av bilder på nätet, men har de koll på hur ett foto kan manipuleras? Eller den dolda innebörden av en tecknad figur? Nu släpper Statens medieråd Bilder och verkligheter – visuell gemenskap på nätet som är ett nytt läromaterial som ska stärka elevernas visuella läskunnighet.

No Hate Speech Movement

Bilder och verkligheter – visuell gemenskap på nätet är den tredje delen i undervisningsmaterialet Bild är ett språk. Det är en del av No Hate Speech Movement, som Statens medieråd driver på uppdrag av regeringen i syfte att höja kunskapen om rasism och liknande former av fientlighet på internet bland barn och unga.

Materialet innehåller lektioner som ska stärka eleverna i ett medvetet förhållningssätt till bilder de möter på nätet. Materialet riktar sig till pedagoger inom grund- och gymnasieskola och lämpar sig för ämnena svenska, samhällskunskap och bild, men passar också bra för ämnesövergripande arbete.

Källa: Statens medieråd

2 december 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldit i skolanFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng