Checklista för miljön

valar-i-kallt-landskap.jpg

Naturskyddsföreningen har listat tio åtgärder som Sveriges arbetsgivare kan vidta för att bli mer hållbara. Resa klimatsmart, miljövänliga gåvor och utbildning är tre av punkterna. 

– Sveriges arbetsgivare, små som stora, kan göra viktiga insatser för framtiden. Genom att bli en del av lösningen kommer arbetsplatsen dessutom att uppfattas som modern, relevant och ansvarstagande av både medarbetare och konkurrenter. Vi är många och vi blir fler som förstår att vi måste agera. Tillsammans kan vi ställa om Sverige, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.

Listan är en del av Naturskyddsföreningens initiativ Hela Sverige ställer om som vill ta tillvara på svenskarnas växande miljöengagemang. Det gör föreningen genom att bland annat ge konkreta tips på ett mer hållbart leverne till exempelvis kommuner, hyresvärdar och nu arbetsgivare.

Vidare menar Naturskyddsföreningen att arbetsgivare har en viktig roll med många olika förutsättningar men där de allra flesta kan göra mer än vad de gör i dagsläget. Arbetsgivare som vill ta sitt miljöansvar kan därmed börja med att bocka av denna checklista:

  1. Vi har en miljöpolicy
  2. Vi reser klimatsmart
  3. Vi energieffektiviserar och använder miljömärkt el
  4. Vi väljer vego och eko
  5. Vi väljer miljömärkt och ställer miljökrav
  6. Vi sopsorterar
  7. Vi ger planetvänliga gåvor
  8. Vi gör miljösmarta inköp
  9. Vi utbildar personalen i hållbarhet
  10. Vi har miljökloka konferenser

Källa: Naturskyddsföreningen

10 mars 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng