Andas i 3D

virus-corona-ventilator.jpg

En grupp innovativa spanjorer har tagit fram en prototyp av en ventilator som printas med en 3D-skrivare. Koden är publik, så att sjukhus och andra verksamheter inom vården, kan skriva ut ventilatorer.

Via teamchattar i appen Telegram har 1 900 innovatörer och läkare i Spanien samarbetat för att komma på lösningar som kan underlätta i rådande situation. Ett av arbetslagen, Resistencia, har nu utvecklat en prototyp av en automatisk ventilator som kan printas ut med en 3D-skrivare.

Ett stort problem för sjukvården i Spanien har varit att antalet ventilatorer och andra livsviktiga enheter inte räckt till alla patienter som varit i behov av en. Ramses Marrero är en doktor i Resistencia-teamet vars uppgift varit att se till att ventilatorerna som utvecklas uppfyller alla nödvändiga hälsokriterier och kan tillhandahålla all information som sjukhusen behöver.

– Om vi har exempelvis 5 000 fall kan vi uppskatta att cirka 150 av dem kommer att behöva använda en ventilator. Ändå har antalet människor som behöver ventilatorer kraftigt överskridit antalet tillgängliga enheter i vårt sjukvårdssystem. Projekt som involverar medicinska produkter går vanligtvis långsamt eftersom ingenjörer inte har koll på de medicinska aspekterna, samtidigt som läkarna vet för lite om den tekniska sidan av saker, säger Ramses Marrero. 

Det kan ta lång tid att få medicinska produkter godkända av marknaden, därför ska de 3D-printade ventilatorerna inte marknadsföras kommersiellt.

ventilator.jpg

En ventilator skapad av Resistencia.

– Förhoppningsvis kommer de inte behöva användas. Det här är bara en plan B för sjukhus ifall allt annat skulle misslyckas, säger Ramses Marrero. 

Gruppen har gjort instruktionerna och koden publik så att alla med en 3D-printer kan skriva ut en ventilator.

Källa: Business Insider

Ventilator och respirator

En ventilator används för att hjälpa patienter som har svårt att andas eller inte kan andas på egen hand. Ibland kallas en ventilator även för en respirator. En viss förvirring kan dock uppstår då respirator på engelska betyder ansiktsmask vilket används av sjukvårdspersonal för att skydda dem mot sjukdomar.

Källa: 1177 Vårdguiden, Business Insider

24 april 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng