Robotar i vården

läkare med munskydd i förgrunden och läkare i bakgrunden.jpg

Robotar som städar, tar tempen och är sociala med patienter skulle underlätta för vården. Det gäller inte minst nuvarande situation med pandemi, men utvecklingen går alltför långsamt. Det menar fem framstående robotforskare.

– På det stora hela kan covid-19 komma att driva på en hållbar forskning inom robotik för att åtgärda risker för infektionssjukdomar, skriver fem framstående robotforskarna i en ledare i den vetenskapliga tidskriften Science Robotics.

Ta tempen och umgås

Forskarna menar att det finns mycket som robotar som skulle kunna göra under kriser som den rådande coronaviruspandemin, alltifrån att desinfektera ytor, ta tempen på personer i publika sammanhang, till att bidra med social kontakt i isolerade sammanhang och att virtuellt medverka på utställningar och konferenser.

Men enligt forskarna har utvecklingen inte gått tillräckligt snabbt för att kunna skala upp de goda exempeln som finns inom robotik.

– Under ebolautbrottet 2015 identifierades ett brett spektrum av olika sätt att använda robotar, men finansiering för multidisciplinär forskning, som sker tillsammans med industrin för att utveckla användningen är fortfarande ovanlig. Utan en ändrad inställning till forskning kommer historien att upprepa sig och robotar kommer inte heller att vara redo för nästa incident, skriver forskarna.

Ny generation

Forskarna menar att det finns stora möjligheter att utveckla nya generationer av stora, små och mikroskopiska robotar skulle kunna städa och rengöra dygnet runt.

Deras förhoppning är dock inte enbart att beskriva vad som kunde varit, utan att få forskare att blicka framåt.

– Vi hoppas kunna inspirera andra i vårt skrå att komma fram till lösningar i vad som är ett väldigt komplext problem, skriver de.

Källa: University of California, Carnegie Mellon University

31 mars 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng