ett samarbete mellan hp och voister

Snabbare dator med AMD

Datorspelsfanatiker har länge uppskattat AMD för bolagets grafikkortsteknik och processorer, men nu finns anledning för alla som är sugna på mer datorkraft på liten yta att spärra upp ögonen. I en mängd av HP:s datorer finns den senaste AMD-tekniken. 

– Under de senaste åren har AMD förändrat utvecklingen av sin processorteknologi otroligt mycket och det har lett till att bolaget har tagit tätposition i utvecklingen. Det bekräftar också utvecklingen på AMD:s aktiekurs, säger Jenny Gustavsson, produktchef desktop på HP Sverige.

Dubbla överföringshastigheten

Länge var AMD-processorer det första valet i gamingvärlden som attraherades av den avancerade grafikkortstekniken. Men HP har länge använt AMD som en viktig och prisvärd del av PC-produkterna för hemmabruk.

Förra året presenterades en nyhet som flyttat fram positionerna ytterligare för den amerikanska uppstickaren.

– AMD är först i världen med 7 nanometer-teknologin, och kommer vara ensamma om den åtminstone året ut. Det innebär väldigt många transistorer på liten yta och mycket mer kraft i processorn. Tillsammans med AMD PCI Express 4.0 ökar det överföringshastigheten till det dubbla. AMD ligger helt enkelt extremt bra till jämfört med konkurrenterna.

– Den senaste versionen erbjuder 15 procent högre prestanda än den förra, som i sin tur var bättre än föregångaren. Nu minskar också energiförbrukningen för kylning, och vi kommer se mer av den utvecklingen mot ökad hållbarhet.

Lämnat pojkrummet

Trots det tekniska försprånget är det inte helt enkelt att ta steget från tonårsrummen till styrelserummen. Gamla föreställningar sitter i men i teknikintresserade Sverige har attityden börjat förändras.

jenny gustavsson.jpg

Jenny Gustavsson, produktchef desktop på HP Sverige.

– Allt fler av våra företagskunder upptäcker att AMD erbjuder en jättebra arkitektur. Jag vill också vara tydlig med att HP:s säkerhet och möjligheter till uppdateringar och managering fungerar precis lika bra som vanligt oavsett processor. Den teknologin adderar vi som företag till datorn oavsett vilken processor som används.

Jenny Gustavsson har ett gott råd till den som kanske ändå tvekar.

– Välkommen att kontakta vår demopool och låna datorer i två veckor. Det kostar ingenting att själv uppleva skillnaden, och blir trycket stort fyller vi på för att undvika kö.

– Vi tycker att det är betydelsefullt att hela tiden utvecklas och erbjuda våra kunder de bästa produkterna på marknaden. Därför kommer vi fortsättningsvis titta på hur vi kan utvidga vårt erbjudande och vilken teknologi vi använder oss av i våra datorer.

HP:s företagsprodukter med AMD omfattar bland annat Chromebooks, ProDesk 405 och ProBook 405 i flera formfaktorer och storlekar, samt EliteBook 705 och EliteDesk 705. Inom workstations använder HP AMD på grafiksidan.

 

6 mars 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock, hp

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng