Nytt liv i Örebro

gammal-dator.jpg

Elever på NTI Gymnasiet i Örebro ger nytt liv åt gamla datorer. Syftet är att återanvända it-utrusningen på skolor och inom vården i utvecklingsländer och dessutom förbereder sig eleverna inför sin kommande praktik.

– ComputerAid är en av årets absoluta höjdpunkter och väldigt betydelsefullt för våra elever, säger Samuel Sundell, programansvarig och lärare på NTI gymnasiet. 

Eleverna går igenom alla datorer, kontrollerar funktioner och installerar gratisprogramvaror. Efter det kan ComputerAid Sweden skicka enheterna till sjukvården och skolor i länder där de behövs mer. Arbetet sker en vecka per år och förbereder eleverna inför kommande praktik.

 Arbetet är organiserat så att det ska likna en arbetsplats så mycket som möjligt. Eleverna ska se varandra som kollegor och arbeta tillsammans mot ett gemensamt mål, säger Samuel Sundell.

Välgörenhetsorganisationen ComputerAid Sweden är specialiserade på att återbruka datorer och kringutrustning. Då mängden kasserad elektronik ökar årligen får elever under projektet lära sig att förlänga dess livstid kraftigt genom att ta hand om den på rätt sätt.

 I Sverige är det numera självklart med välfungerande datorer i skolor och inom sjukvården, men i andra delar av världen finns inte dessa möjligheter. Vi vill utjämna dessa olikheter, säger Rasmus Nordström från ComputerAid Sweden.

Källa: NTI Gymnasiet

11 mars 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonit i skolanFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng