Ny teknik för 3D-skrivare

munskydd-960640.jpg

Forskare på schweiziska högskolan EPFL har utvecklat en ny 3D-skrivarteknik som kan skriva ut små, mjuka objekt med mycket hög precision på bara några sekunder. 

Vid skapandet använder forskarna en ny typ av stereolitografi (SLA) med laser som samtidigt kommer från flera olika riktningar för att forma objektet från flytande plast eller biologisk gel.

– Lasern gör vätskan hårdare genom polymerisation. Beroende på vad vi bygger använder vi algoritmer för att beräkna exakt vart vi behöver rikta strålarna, från vilka vinklar och i vilken dos, säger Paul Delrot, teknikchef på Readily3D, ett dotterföretag till EPFL som skapats för att utveckla produkten.

Tillvägagångssättet gör processen mycket snabbare än när du traditionellt skriver ut objekten lager för lager.

teknik-3d-skrivare.jpg

Än så länge går det bara att skriva ut objekt som är upp till två centimeter stora, men det kan komma att utökas.

– Vanligtvis inom 3D-printing bygger man delar lager för lager. Ett problem är då att mjuka objekt skapade på det sättet lätt faller isär, säger Damien Loterie, vd för Readily3D. 

Än så länge går det bara att skriva ut objekt som är upp till 2 centimeter stora, men framöver hoppas forskarna på att öka det till 15 centimeter. De tror att tekniken lämpar sig väl för att skriva ut mjuka 3D-objekt som exempelvis olika typer av mänskliga organ, munskydd och hörapparater.

Källa: Scitechdaily, Engadget

16 mars 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock, EPFL

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng