Allt mer 3D

3d-sko.jpg

Marknaden för 3D-scanners kommer att se en genomsnittlig årlig tillväxtökning, CAGR, med 21 procent fram till 2023 då det kommer att säljas 635 miljoner enheter. Anledningar till utvecklingen är bland annat lägre priser och fler användningsområden. 

– I takt med att marknaden expanderar ser vi ett snabbt växande antal användningsområden för 3D-teknik. Ökad noggrannhet, fler funktioner, effektivare bearbetning och arbetsflöden ökar kundernas intresse och experimentlusta, säger Max Pepper, forskningsanalytiker på IDC.

En av de viktigaste anledningarna till utvecklingen är att avancerade funktioner nu även blir allt vanligare på scanners utanför den högsta priskategorin. IDC tror även att den ökade användarvänligheten, vilket bland annat beror på förbättrad mjukvara och mer effektiva processer, spelar in.

Stationära scanners stod för nästan två tredjedelar av försäljningen under 2019 och kommer att uppleva en stark tillväxt, nämligen 26,5 procent CAGR, Compound Annual Growth Rate, de kommande fyra åren. 2023 kommer dessa att representera tre fjärdedelar av alla sålda enheter.

Mot slutet av perioden, det vill säga 2023, förväntas de mindre, bärbara enheterna att gå starkt då fler smartphones blir tillgängliga med inbyggda 3D-scanners, vilket kommer att öka tillväxten i lågprissegmentet.

Källa: IDC

30 januari 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng