Ny guide för bygg

fyra byggpersoner står och kollar på den ritning i ett stort betongrum.jpg

För att både bli mer lönsamma och hållbara kan byggbranschen vinna mycket på att våga testa nya digitala tekniker. Nu finns det en gratis guide som visar hur det går till.

– Bygg- och anläggningsbranschen inklusive fastighetsbranschen står idag för en femtedel av Sveriges klimatpåverkan och den siffran måste ner. Digitaliseringen är då ett viktigt verktyg. För att snabba på utvecklingen och sänka tröskeln att implementera nya innovationer ville vi samla och sprida lärdomar och erfarenheter från olika företag som testat digitala tekniker i byggprojekt, säger projektdeltagare Eleonore Gustafsson, Different Advokat.

Skarpa tester

På guiden Skarpatester.se kan den som vill gå in och inspireras av de tekniska lösningar inom byggbranschen som kan leda till en både effektivare och mer miljövänligt produktion. Tanken är att guiden ska stötta organisationer och företag inom samhällsbyggnadssektorn att digitalisera snabbare.

Satsningen kommer inom ramarna för Test i verkliga byggprojekt, som handlar om att ta fram strukturerade testpaket till vilka projektledare kan vända sig för att få information om konkreta exempel. Det kan handla om hur man går tillväga om man vill testa olika lösningar inom till exempel simulering, ritningslösa byggprojekt eller digital tillverkning.

Containrar och sensorer

Som exempel lyfts NCC som har testat att införa uppkopplade containrar för att få bättre koll på mottagningen av maskiner och material, eller Peab som testar sensorer i betong för att få mer information om betongens utveckling.

– Fördelarna med ett digitaliserat byggande är många. Det kan öka säkerheten, effektivisera och kvalitetssäkra processerna och minimera spill och onödig logistik. Vi hoppas att den här guiden kan stötta de som är nyfikna att testa men inte riktigt vågar eller vet var man ska börja, säger Soon Hammarström, projektledare för Test i verkliga byggprojekt.

Källa: Smartbuilt, Skarpatester.se

2 mars 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng