LRF:s nya it-miljö

vallmoblommor och annat i närbild på en äng.jpg

Lantbrukarnas riksförbund har satsat på en effektiv digital miljö för att stödja verksamheten. Utöver verktygen i Office 365 har it-avdelningen gjort sig av med gammalt arv och ser redan effekterna av moderniseringen. 

– Vi har transformerat sättet vi arbetar på och en effekt är att it frigör pengar till verksamheten. I förlängningen leder det till en bättre verksamhet för våra medlemmar, säger Karin von Pongrácz, CIO på Lantbrukarnas riksförbund, LRF.

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en företags- och intresseorganisation för företag som har sin bas inom jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. Tidigare hade LRF en helt outsourcad it-leverans, men har valt att ändra strategi utifrån att nya molnbaserade tjänster innebär möjligheter för verksamheten samt att det varit förändringar i koncernen. 

– Vi var 2 000 anställda när jag tillträdde som CIO för tre år sedan, och jag tyckte att det borde finnas bättre förutsättningar att göra saker på ett annat sätt och mer själva.

Stycka elefanten

Det fanns en del att ta tag i. Bland annat behövde de 100 användare som valt Mac-datorer en hel del support. Med hjälp av en extern leverantör, som specialiserat sig på just den här typen av lösningar kunde it-avdelningen både avslastas och lösa problemen.

Det har varit ett fantastiskt lagarbete där alla bidragit.

Windows 10 var också något som behövde införas. LRF beslutade att satsa på managerade klienter och att ansluta sig till olika molntjänster. Samtidigt såg organisationen över sina wan-förbindelser och byggde ett eget säkert wifi-nät.

– Det var en elefant som skulle styckas och det gjorde vi. I början av 2018 sålde LRF ett av dotterbolagen och därmed tappade vi tre fjärdedelar av vår personalstyrka, vilket skapade ännu mer förutsättningar att förnya it-miljön.

Uttalad MS-strategi

LRF har sedan tidigare använt en del tjänster i O365. Efter att i första hand ha förändrat sin mejllösning har nu LRF omfamnat hela O365-sviten, med bland annat One Drive och Teams och därmed har gamla hemmakataloger och mappar på filservrar försvunnit. 

kvp porträtt.jpg

Karin von Pongrácz, CIO, LRF.

Med drygt 20 kontor i Sverige har det varit en resa som har involverat många verksamheter. Hela moderniseringen av organisationens it innebär dessutom en mer kostnadseffektiv it-drift.

Mot nytt kontor

Med grunden lagd är Karin von Pongrácz full av tillförsikt inför den flytt av huvudkontoret som LRF ska göra under 2020. Ambitionen är att skapa näringslivets gröna mötesplats och ett aktivitetsbaserat kontor.

– Vi flyttar visserligen bara rakt över gatan men det blir inte en omfattande förändring av it. Vi kommer inte behöva göra några stora förändringar, utan vi kan nu bygga vidare på den it-grund vi har lagt. Det är och har varit ett fantastiskt lagarbete där alla bidragit utifrån olika kompetensområden, säger Karin von Pongrácz.

30 mars 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto adobestock, LRF

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng