Kodar för en bättre värld

När Betelhem Dessie var nio år började hon koda för att tjäna egna pengar. Idag driver hon en verksamhet som lär barn och unga i Etiopien att programmera. Målet är att sprida kunskap som utvecklar både personen och samhället, inte bara i Etiopien utan hela i Afrika. I början av mars talade Betelhem Dessie på Women in tech.

– Min pappa kunde inte ge mig fickpengar, så började jag reparera och sälja mobiltelefoner för att få egna pengar. För att öka intresset för mina tjänster skapade jag en sajt, som jag behövde koda och det var så allt började när jag var nio år, säger Betelhem Dessie, CEO för Icog - Anyone can code.

Vad är de största utmaningarna för dig?

– Den största utmaningen i Etiopien är bristen på infrastruktur och resurser. Vi har inte så många ställen som man kan jobba ifrån med datorer och internet och dessutom är de ekonomiska möjligheterna för nystartade bolag små eller obefintliga.  

– En annan utmaning är att det är svårt för tjejer och kvinnor att göra karriär. I Etiopien har föräldrar ofta åsikter om vad du ska jobba med och det kan vara svårt för dem att stötta dig om du till exempel vill jobba med programmering.

Hur kan tech stödja utvecklingen?

– Tech stödjer utvecklingen, inte minst för att det är så enkelt att komma igång. Det behövs egentligen bara en dator och internet. Har du kunskap inom till exempel programmering har du möjlighet att driva din egen verksamhet och kan stå egna ben och skapa din egen försörjning.

Har du några exempel från ditt arbete som du kan berätta om?

Icog - Anyone can code

Anyone Can Code drivs av Betelhem Dessie tillsammans med det etiopiska forskningsbolaget iCog Labs. Anyone Can Code fokuserar på att lära ut programmering, AI och robotik till barn i åldrarna 6 till 13. 

Tillsammans med iCog Labs arbetar Betelhem Dessie tillsammans med nästan hundra andra unga medarbetare med att hitta tekniska lösningar till samhällets utmaningar.

– Det är speciellt när flickor får möjlighet att använda kodning som ett sätt att uttrycka hur de känner. Det kan handla om hur situationen är hemma eller i skolan och till exempel via animationer eller andra tekniker som vi har lärt dem, uttrycker de hur de mår. Ett exempel är en flicka som inte fick gå i skolan och gjorde ett spel av sin vardag. Det var väldigt starkt.

Var ser du dig själv och ditt arbete de kommande åren?

– Jag hoppas kunna bygga vidare på det ekosystem vi har byggt och både expandera till andra länder i Afrika och till andra kontinenter. På så sätt kan vi vara med och bidra till både ekonomin och ett bättre samhälle.

26 mars 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Voister

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng