Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Kievs bedragare

Fler än 1 000 personer från över 50 länder har blivit lurade av bedrägerifabriken Milton Group. Av de bedragna är drygt 20 svenskar, varav ett flertal pensionärer, som tillsammans har förlorat miljontals kronor. Visselblåsaren Alexej har nu smugglat ut och lämnat över material till den svenska polisen. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 2 mars 2020 säkerhet

bitcoin-960640.jpg

– Vi kan bekräfta att vi har tagit emot information kring ett investeringsbedrägeri. Vi har inlett en förundersökning för att göra en bedömning av hur läget ser ut i Sverige och hur omfattande det är – och det är för tidigt att uttala sig om. Det är ett väldigt omfattande material vilket gör att det kan ta tid att gå igenom och vi måste kvalitetssäkra det, säger Patrik Lillqvist, kommissarie och sektionschef för bedrägerisektionen.

Visselblåsaren Alexej jobbade ett knappt halvår på Milton Group, ett bolag som säljer falska investeringar i bland annat bitcoin. Alexej har nu tagit ut material från den ukrainska bedrägerifabriken och lämnat över det till polisens nationella bedrägericenter i Stockholm.

Utöver de cirka 20 svenskarna i Alexejs material finns där också tusentals offer från över 50 länder, vilket i sin tur bara spås vara en liten del av det totala antalet offer.

I hans underlag finns bland annat namn och telefonnummer till de utsatta, uppgifter om ansvariga personer på företaget, instruktioner till säljare samt olika system för pengaöverföringar.

Utredningar läggs ned

Dagens Nyheter har varit i kontakt med åtta av det 20-tal svenskar som fastställts som drabbade. Sju av dessa har polisanmält att de blivit lurade men alla utredningar har lagts ned. 

– Den här internationella prägeln på brottet gör att det är väldigt svårt att utreda. Pengarna som går ut landar oftast på konton där de bara studsar vidare så att det räcker inte med att man kommer dit. Man måste se vart de har tagit vägen. Det är ett antal hopp som man måste följa. Det krävs internationellt samarbete för att komma fram, säger Arne Fors, kammaråklagare på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

– Detta är ju jättetragedier och träffar man inte människorna bakom så vet man inte det. Det är lätt att tro att det här är personer som satsar pengar man har råd att förlora. Men så är det ju inte, utan det är verkligen så att deras liv slås i kras väldigt brutalt. Man får sälja huset och ja, allt kan ju rasa omkring en.

Enligt Arne Fors följer de ukrainska bedrägerierna ett sedan tidigare välkänt mönster där bluffen går i flera olika steg.

– När man väl gått med på att man är lurad och bedragarna inser att här kommer man inte kunna lura mer, då skickar de fram andra bedragare som ofta presenteras som en advokat från England eller USA. De säger att de kan hjälpa dig, men då behövs arvode och det kostar en massa och på så vis mjölkar de ur de sista stålarna från brottsoffren.

Källa: DN

Senaste nytt

Äkta mat med blockkedja

3 juli 2020

Mat till ett värde av 300 miljarder dollar kan spåras med hjälp av blockkedja och IoT, vilket skulle innebär att livsmedelsindustrin kan spara drygt 100 miljarder dollar om året. Det visar en ny rapport.

KTH mot alzheimer

3 juli 2020

Med hjälp av molekylär AI och machine learning kan mysterierna kring alzheimer och andra hjärnsjukdomar komma närmare en lösning. Metoden ska ge en bättre bild av hjärnan än vad mikroskop ger. Det menar forskare på KTH och Karolinska Institutet.

Fejkappar på Google

2 juli 2020

Google har tagit bort 25 appar med skadlig kod som kapade inloggningsuppgifter till bland annat Facebook. Apparna har över 2,3 miljoner nedladdningar.

Coop kör obemannat

2 juli 2020

Coop testar en egenutvecklad ny tjänst för självscanning och betalning med mobilen. I höst kommer matkedjan även öppna sina första obemannade butiker.

Säkra sommartips

1 juli 2020

Dela inte dina semesterbilder med alla, skippa öppna trådlösa nätverk och säkerhetskopiera och uppdatera dina enheter. Det är Internetstiftelsens tips för en säkrare sommar.

2 miljoner mobiler

1 juli 2020

Två miljoner relativt nya och fungerande mobiltelefoner finns i svenska hushåll, men används inte. Det visar en ny undersökning från Halebop.