Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Kievs bedragare

bitcoin-960640.jpg

Fler än 1 000 personer från över 50 länder har blivit lurade av bedrägerifabriken Milton Group. Av de bedragna är drygt 20 svenskar, varav ett flertal pensionärer, som tillsammans har förlorat miljontals kronor. Visselblåsaren Alexej har nu smugglat ut och lämnat över material till den svenska polisen. 

– Vi kan bekräfta att vi har tagit emot information kring ett investeringsbedrägeri. Vi har inlett en förundersökning för att göra en bedömning av hur läget ser ut i Sverige och hur omfattande det är – och det är för tidigt att uttala sig om. Det är ett väldigt omfattande material vilket gör att det kan ta tid att gå igenom och vi måste kvalitetssäkra det, säger Patrik Lillqvist, kommissarie och sektionschef för bedrägerisektionen.

Visselblåsaren Alexej jobbade ett knappt halvår på Milton Group, ett bolag som säljer falska investeringar i bland annat bitcoin. Alexej har nu tagit ut material från den ukrainska bedrägerifabriken och lämnat över det till polisens nationella bedrägericenter i Stockholm.

Utöver de cirka 20 svenskarna i Alexejs material finns där också tusentals offer från över 50 länder, vilket i sin tur bara spås vara en liten del av det totala antalet offer.

I hans underlag finns bland annat namn och telefonnummer till de utsatta, uppgifter om ansvariga personer på företaget, instruktioner till säljare samt olika system för pengaöverföringar.

Utredningar läggs ned

Dagens Nyheter har varit i kontakt med åtta av det 20-tal svenskar som fastställts som drabbade. Sju av dessa har polisanmält att de blivit lurade men alla utredningar har lagts ned. 

– Den här internationella prägeln på brottet gör att det är väldigt svårt att utreda. Pengarna som går ut landar oftast på konton där de bara studsar vidare så att det räcker inte med att man kommer dit. Man måste se vart de har tagit vägen. Det är ett antal hopp som man måste följa. Det krävs internationellt samarbete för att komma fram, säger Arne Fors, kammaråklagare på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

– Detta är ju jättetragedier och träffar man inte människorna bakom så vet man inte det. Det är lätt att tro att det här är personer som satsar pengar man har råd att förlora. Men så är det ju inte, utan det är verkligen så att deras liv slås i kras väldigt brutalt. Man får sälja huset och ja, allt kan ju rasa omkring en.

Enligt Arne Fors följer de ukrainska bedrägerierna ett sedan tidigare välkänt mönster där bluffen går i flera olika steg.

– När man väl gått med på att man är lurad och bedragarna inser att här kommer man inte kunna lura mer, då skickar de fram andra bedragare som ofta presenteras som en advokat från England eller USA. De säger att de kan hjälpa dig, men då behövs arvode och det kostar en massa och på så vis mjölkar de ur de sista stålarna från brottsoffren.

Källa: DN

2 mars 2020 Reporter Fredrik Adolfsson säkerhet Foto Adobestock

Senaste nytt

AI-protein som vaccin

9 april 2021

Nu är det möjligt att framställa nya, användbara proteiner med hjälp av AI. Det kan innebära snabbare och mer kostnadseffektiv utveckling av proteinbaserade läkemedel och vaccin. 

Bitcoin hotar Kinas miljö

8 april 2021

Idag står Kina för 75 procent av all bitcoin-produktion och den så kallade miningen kräver så mycket energi att produktionen nu hotar landets mål att vara klimatneutral 2060.

AI-musik av 27-klubben

8 april 2021

För att uppmärksamma psykisk ohälsa har organisationen Over the bridge skapat ny musik med hjälp av AI som liknar den så kallade 27-klubbens musik, det vill säga artister som valde bort livet när de var 27 år.

Fass som app

7 april 2021

Nu lanserar Fass en app för allmänheten för att användare snabbt ska kunna få koll på sina mediciner. Det går även att scanna streckkoder från förpackningar.

Varning för Insta-hack

7 april 2021

Det blir allt vanligare att småföretagare får sina Instagram-konton hackade. Trots den allmänna uppfattningen att inte betala en lösensumma, tvingas många göra det på grund av bristfällig hjälp från Facebook, som äger plattformen.

Bättre möten utan video

7 april 2021

Digitala möten fungerar bättre utan video. Att se varandra underlättar inte för att lösa problem och uppdelningen mellan deltagarna i mötet fungerar bättre utan kamera. Det visar en ny studie.